FSD1095 Uskonto ja uskonnollisuus Venäjällä 1999
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Uskonto ja uskonnollisuus Venäjällä 1999
Aineistonumero
FSD1095
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1095https://doi.org/10.60686/t-fsd1095
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Kääriäinen, Kimmo (Kirkon tutkimuskeskus)
- Andreenkov, Vladimir (Venäjän tiedeakatemia)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa on kartoitettu venäläisten käsityksiä uskonnosta, moraalista ja arvoista 1990-luvun loppupuolella. Heiltä on kysytty erilaisin kysymyksin, miten tärkeänä elämässä he pitävät työtä, perhettä, ystäviä tai tuttavia, vapaa-aikaa, politiikkaa ja uskontoa. Heiltä tiedusteltiin myös millaisia ihmisiä he eivät halua naapureikseen ja miten he suhtautuvat eri kansallisuuksia edustaviin ihmisiin. Lisäksi kysyttiin arviota siitä, auttavatko ihmiset toisiaan enemmän tai vähemmän kuin 10 vuotta aikaisemmin. Samoin kysyttiin heidän tyytyväisyyttään elämään nyt, viisi vuotta aikaisemmin ja viiden vuoden kuluttua. Lisäksi kysyttiin arviota siitä, miksi maassa on köyhiä ja mistä se johtuu. Työhön liittyen vastaajilta kysyttiin, mitkä taloudelliset ja sosiaaliset tekijät ovat tärkeimpiä heille työssä. Vastaajilta kysyttiin myös, mikä rooli omistajilla, valtiolla ja työntekijöillä pitäisi olla yrityksen omistussuhteissa ja yritysjohdon valinnassa. Useat kysymykset koskivat elämän tarkoitusta ja vastaajien uskonnollisuutta, kirkossakäyntiä ja suhtautumista kirkkoon. Osa kysymyksistä oli osoitettu vain muslimeille. Lisäksi kysyttiin heidän perhesuhteistaan ja perheen merkityksestä elämässä sekä oliko vastaajilla samat asenteet suhteessa uskontoon, moraaliin, politiikkaan ja seksuaalisuuteen kuin puolisollaan ja vanhemmillaan. Lisäksi kysyttiin, miten tärkeinä vastaajat pitävät hyvän avioliiton kannalta mm. uskollisuutta, aineellista hyvää, samaan sosiaalisen kerrostumaan kuulumista, keskinäistä kunnioitusta, samaa poliittista katsomusta, seksuaalista tyytyväisyyttä, lapsia ja kotitöiden jakamista. Lapsiin liittyen kysyttiin lasten todellista ja toivottua lukumäärää perheessä, suhtautumista lastenkasvatukseen, käsityksiä lasten ja vanhempien suhteesta sekä sitä, millaisia arvoja vanhempien tulisi siirtää lapsiinsa. Lisäksi kysyttiin vastaajien asenteita äitien työssäkäyntiin sekä puolisoiden rooleihin perheessä. Suhtautumisesta politiikkaan ja poliittisesta osallistumisesta oli useita kysymyksiä. Lisäksi kysyttiin käsityksiä maan tulevaisuudesta ja yhteiskunnallisesta kehityksestä. Ihmisten moraalikäsityksiin liittyen kysyttiin useista asioista, mm. matkustamisesta julkisella kulkuneuvolla ilman lippua, huumeiden käytöstä, valehtelusta, prostituutiosta, itsemurhasta ja eutanasiasta. Vastaajilta kysyttiin myös, tuntevatko he olevansa asuinpaikkakuntansa, laajemman alueen, kansallisuuden, Venäjän, Euroopan vai koko maailman asukkaita ja miten ylpeitä he ovat Venäjän kansalaisuudesta. Joukko kysymyksiä käsitteli Venäjän taloudellista ja poliittista elämää sekä käsityksiä entisestä Neuvostoliitosta ja Venäjän tulevaisuudesta. Taustamuuttujina olivat mm. sukupuoli, ikä, koulutus, ammatti, työpaikka, lapsuuden asuinpaikka, perheen koko, tulot, kansallisuus, jäsenyys poliittisessa puolueessa ja poliittiset näkemykset.
Asiasanat
Venäjä; arvot; elämänlaatu; kirkkokunnat; käsitykset; moraali; onnellisuus; perhe-elämä; poliittiset asenteet; sukupuoliroolit; työelämä; uskonnollisuus; uskonnot; yhteiskunnallinen muutos
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Humanistiset tieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Uskonto ja arvot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Uskonto ja uskonnollisuus VenäjälläJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Institut sravnitel'nyh social'nyh issledovanij
Tuottajat
- Kirkon tutkimuskeskus
Ajallinen kattavuus
1999
Aineistonkeruun ajankohta
1999-03 – 1999-05
Maa
Venäjä
Kohdealue
Venäjä
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Yli 18-vuotiaat Venäjän Federaation alueella asuvat.
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: ryväsotanta
Moniasteinen ryväsotanta
Keruumenetelmä
Kasvokkainen haastattelu
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
360 muuttujaa ja 2219 havaintoa.
Datan versio
3.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Alkuperäinen id-muuttuja poistettiin aineistosta arkistoinnin yhteydessä.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Kääriäinen, Kimmo (Kirkon tutkimuskeskus) & Andreenkov, Vladimir (Venäjän tiedeakatemia): Uskonto ja uskonnollisuus Venäjällä 1999 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2018-07-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1095
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Otannan kuvaus: paperikopio englanniksi
Julkaisut aineistosta
Religious Transition in Russia (2000). Ed. Matti Kotiranta. Helsinki. Kikimora Publications; B:15.
Kääriäinen, Kimmo (2000). Is a shared religion possible in Russia? - In: Beyond the mainstream: the emergence of religious pluralism in Finland, Estonia and Russia (ed. Jeffry Kapplan). Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Kääriäinen, Kimmo (2002). Uskonto Venäjällä - tulevaisuutta menneisyydestä. Futura 3/2001: 68-74.
Kääriäinen, Kimmo (2004). Ateismin jälkeen. Uskonnollisuus Venäjällä. Jyväskylä: Gummerus. Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisuja; 86.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.