FSD1116 Opintojen etenemiseen vaikuttavat tekijät 1998
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Opintojen etenemiseen vaikuttavat tekijät 1998
Aineistonumero
FSD1116
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1116https://doi.org/10.60686/t-fsd1116
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Lempinen, Petri (Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö (Otus))
- Suomela, Sanna (Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö (Otus))
- Vesikansa, Sanna (Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö (Otus))
Sisällön kuvaus
Tässä tutkimuksessa kartoitettiin yliopisto-opintojen etenemiseen vaikuttavia tekijöitä ja tutkinnon suoritusaikoja. Vastaajilta kysyttiin aluksi milloin hän kirjoitti ylioppilaaksi, mitä hän teki ennen nykyisiä opintojaan, monennellako hakukerralla hän pääsi opiskelemaan ja pääsikö hän ensisijaisesti hakemaansa paikkaan. Nykyisiin opintoihin liittyen kysyttiin missä vastaaja opiskelee, mikä on hänen pääaineensa, onko hänen opiskelunsa pää- vai sivutoimista ja mitä hän ensisijaisesti odottaa yliopisto-opinnoiltaan. Vastaajan mielipiteitä opintoihin vaikuttavista tekijöistä kartoitettiin pyytämällä häntä arvioimaan useita opiskelua koskevia väitelauseita, jotka käsittelivät mm. kurssitarjontaa, lukuvuoden pituutta, tenttipäivien määrää, harjoittelua, opiskelua ulkomailla, opintoviikkojen ja työmäärän suhdetta, opetusmenetelmiä, kirjastopalveluja, opintojen ohjausta, valmistumisnopeutta, työn ja opiskelun suhdetta, opiskelutapoja ja oppimista. Lisäksi kysyttiin, kuinka monta opintoviikkoa vastaaja aikoo suorittaa tänä vuonna, kuinka monta opintoviikkoa hänellä on suoritettuna, minkälaisen tutkinnon hän aikoo suorittaa ja miten kauan hän arvelee itseltään kuluvan ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamiseen. Toimeentuloon liittyen kysyttiin saako vastaaja opintorahaa, asumislisää tai asumistukea, millä muilla tavoin hän rahoittaa opintojaan ja kuinka paljon hänellä on opintolainaa. Lisäksi kysyttiin onko vastaaja tehnyt ansiotöitä opiskeluaikana ja jos on, niin miten paljon, liittyykö työ opiskelualaan ja miten työssäkäynti on vaikuttanut opintojen etenemiseen. Lopuksi vastaajia pyydettiin kertomaan missä määrin eri elämäntilanteisiin liittyvät tekijät kuten ansiotyö, sairaus, lapsen saaminen, ihmissuhteet, asumisvaikeudet, armeija tai järjestötoiminta ovat mahdollisesti hidastaneet hänen opintojaan. Taustamuuttujina ovat vastaajan syntymävuosi, sukupuoli, perhemuoto ja vanhempien koulutus.
Asiasanat
ansiotyö; korkeakouluopetus; korkeakouluopiskelu; korkeakoulut; korkeakoulututkinnot; opinnot; opinto-ohjaus; opintosuoritukset; opintotuki; opiskelijat; opiskelu; opiskelutekniikka; päätoimisuus; toimeentulo; yliopistot
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Nuoret (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Toisen ja korkea-asteen koulutus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö
Tuottajat
- Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö
- Opetusministeriö
Ajallinen kattavuus
1998
Aineistonkeruun ajankohta
1998-04-01 – 1998-05-15
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Vuosina 1993 ja 1996 opintonsa aloittaneet kaikista Suomen yliopistoista ja korkeakouluista.
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: systemaattinen otanta
Otanta suoritettiin tasaväliotantana vuonna 1993 ja 1996 opintonsa aloittaneista. Yliopistojen ja korkeakoulujen opiskelijarekistereitä pyydettiin tekemään kaksi erillistä otosta vuonna 1993 ja vuonna 1996 opintonsa aloittaneista. Vuonna 1993 aloittaneista valittiint tasaväliotannalla joka kymmenes ja vuonna 1996 aloittaneista joka kolmastoista. Muutamissa pienemmissä korkeakouluissa tehtiin tiheämpi otanta: Sibelius-Akatemiassa ja Taideteollisessa korkeakoulussa otantaväli oli neljä, Kuvataideakatemiassa ja Teatterikorkeakoulussa kaksi. Mukana oli siis toisen ja viidennen lukuvuoden keväälle edenneitä opiskelijoita.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Katso myös
FSD1115 Opiskelijabarometri 1997
FSD1117 Opiskelijatutkimus 2000
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Lempinen, Petri (Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö (Otus)) & Suomela, Sanna (Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö (Otus)) & Vesikansa, Sanna (Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö (Otus)): Opintojen etenemiseen vaikuttavat tekijät 1998 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2002-01-23). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1116
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Vesikansa, Sanna & Lempinen, Petri & Suomela, Sanna (1998). Tehokkaaseen opiskeluun - norminopeutta vai mielekästä oppimista. Helsinki: Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö Otus rs. Työpapereita; 14/1998.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.