FSD1211 Viestintäkasvatus perusopetuksessa 1998

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Viestintäkasvatus perusopetuksessa 1998

Aineistonumero

FSD1211

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1211
https://doi.org/10.60686/t-fsd1211

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Kotilainen, Sirkku (Tampereen yliopisto. Opettajankoulutuslaitos. Hämeenlinnan toimipaikka)
  • Vainionpää, Jorma (Tampereen yliopisto. Opettajankoulutuslaitos. Hämeenlinnan toimipaikka)

Sisällön kuvaus

Tutkimus on osa Suomen Akatemian Opettajankoulutuksen vaikuttavuus -tutkimusprojektia (1995-1999), jota johti professori Hannele Niemi. Tutkimuksen pääteemoina olivat peruskouluissa annettavan viestintäkasvatuksen toteutustavat ja sisällöt sekä opettajien käsitykset ja asenteet viestinten käytöstä oppimateriaalina.

Aluksi vastaajille esitettiin kysymyksiä suoritetuista tutkinnoista ja työhistoriasta. Lisäksi tiedusteltiin mitä luokka-astetta ja kuinka useaa oppilasta vastaajat tutkimushetkellä opettavat sekä kuinka monta päätoimista opettajaa on koko koulussa. Sitten kartoitettiin vastaajien saamaa viestintäkasvatukseen liittyvää koulutusta kuluneiden kahden vuoden aikana. Opettajia pyydettiin lisäksi arvioimaan, miten viestintäkasvatus on huomioitu oman koulun toiminnassa. Vastaajien piti myös asettaa mieleiseensä tärkeysjärjestykseen Peruskoulun opetussuunnitelman perusteiden (1994) mainitsemat aihekokonaisuudet.

Seuraavaksi vastaajia pyydettiin arvioimaan viestintäkasvatuksen osa-alueiden (mm. ilmaisutaito, tekninen käyttötaito, käsitteet ja teoriat, kuva-, ääni- ja tekstikerronta mediassa, oppilaan rooli) tärkeyttä. Viestintäkasvatusta ja opettajuutta kartoitettiin väittämillä vastaajien perehtyneisyydestä ja kiinnostuneisuudesta alaan. Lisäksi tiedusteltiin, minkä välineiden käytöstä opettajat haluaisivat saada lisää tietoa. Aihealueen opetusjärjestelyjä kartoitettiin kysymyksillä eri viestinten soveltuvuudesta alan opetusvälineiksi. Tutkimuksessa tarkasteltiin edelleen viestintäkasvatuksen pedagogiikkaa kysymyksillä sopivista työ- ja arviointimuodoista. Opettajat pohtivat myös, mitkä ovat viestintäkasvatuksen toteuttamisen suurimmat ongelmat. Lisäksi tutkimuksessa kartoitettiin vastaajien käyttämiä oppimateriaaleja ja niiden soveltuvuutta aihealueen opettamiseen. Viimeiseksi kysyttiin viestintäkasvatuksen kehittämistarpeita. Taustamuuttujina olivat vastaajan ikä, sukupuoli ja maakunta.

Asiasanat

mediakasvatus; medialukutaito; opettajat; opettajuus; opetusvälineet; oppimateriaali; pedagogiikka; peruskoulu; perusopetus; viestimet; viestintäkasvatus

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Kerääjät

  • Kotilainen, Sirkku (Tampereen yliopisto. Opettajankoulutuslaitos. Hämeenlinnan toimipaikka)
  • Vainionpää, Jorma (Tampereen yliopisto. Opettajankoulutuslaitos. Hämeenlinnan toimipaikka)

Tuottajat

  • Opetushallitus
  • Suomen Akatemia

Ajallinen kattavuus

1998

Aineistonkeruun ajankohta

1998-02 – 1998-06

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen peruskoulujen ala- ja yläasteen viestintäkasvatuksen opettajat (poislukien Ahvenanmaa ja ruotsinkieliset koulut)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta

Tutkimuksen kohderyhmäksi valittiin ensin satunnaisotannalla Opetushallituksen rekisteristä 10 % suomenkielisistä peruskoulun ala- ja yläasteista. Lisäksi vertailukohteena oli jokainen Opetushallituksen ns. akvaarioprojektiin kuulunut viestintä- ja opetusteknologiaverkon ala- ja yläaste. Kouluista vastaajaksi otettiin 2-4 opettajaa niin, että ala-asteilta tuli nimeämättömästi kaksi opettajaa ja yläasteilta neljä nimettyä opettajaa eli äidinkielen, kuvaamataidon, historian/yhteiskuntaopin ja tietotekniikan aineenopettajat. Lopullisen valinnan vastaajista teki joka koulussa rehtori.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

65,50

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineisto ei sisällä avokysymysten 6A, 6B, 10B, 62 ja 138 vastauksia.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kotilainen, Sirkku (Tampereen yliopisto) & Vainionpää, Jorma (Tampereen yliopisto): Viestintäkasvatus perusopetuksessa 1998 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2002-12-12). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1211

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Kotilainen, Sirkku (2000). Viestintäkasvatusta perusopetuksessa : tilastollinen kuvaus aihealueen toteutumisesta kouluissa keväällä 1998. Tampere : Tampereen yliopisto. - (Tampereen yliopiston opettajankoulutuslaitoksen julkaisuja; A22)

Julkaisut aineistosta Tooltip

Vainionpää, Jorma (2001). Oppimateriaalit viestintäkasvatuksessa. Tampere: Tampereen yliopiston opettajankoulutuslaitos. Kasvatustieteen lisensiaatintyö.

Kotilainen, Sirkku (2000). Viestintäkasvatusta perusopetuksessa: tilastollinen kuvaus aihealueen toteutumisesta kouluissa keväällä 1998. Tampere: Tampereen yliopisto. Tampereen yliopiston opettajankoulutuslaitoksen julkaisuja; A22.

Kotilainen, Sirkku (2001). Mediakulttuurin haasteita opettajankoulutukselle. Tampere: Tampereen yliopisto. Acta Universitatis Tamperensis; 807.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.