FSD1306 Yksi päivä mediaa 2001
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Yksi päivä mediaa 2001
Aineistonumero
FSD1306
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1306https://doi.org/10.60686/t-fsd1306
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Yleisradio (YLE). Yleisötutkimus
- Jyväskylän yliopisto. Nykykulttuurin tutkimuskeskus
- Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS). Kansanrunousarkisto
Sisällön kuvaus
Aineisto on kerätty syystalvella 2001 Yle:n teksti-tv:ssä, televisio- ja radiokanavilla sekä 30 eri sanomalehdessä esitetyn kirjoituspyynnön avulla. Suomalaisia on pyydetty kertomaan, mitä he ovat katsoneet, kuunnelleet ja lukeneet torstaina 29.11.2001. Tavoitteena on ollut selvittää, mikä rooli eri medioilla on päivän aikana heidän elämässään, herättääkö media keskustelua kotona tai töissä ja onko media yksityinen vai sosiaalinen kokemus. (ks. Aineiston tiedostot.)
Yksittäiset kirjoittajat ovat päiväkirjoissaan vaihtelevasti kertoneet siitä, mitä he kyseisenä päivänä ovat katsoneet, kuunnelleet ja lukeneet ja mitä ajatuksia ja tunteita media on heissä herättänyt. Osa kirjoituksista on hyvin lyhyitä, osa useita sivuja. Sähköiseen muotoon tutkimusta varten on arkistoitu 751 mediapäiväkirjaa.
Suurin osa kirjoittajista on yli 45-vuotiaita ja alle 30-vuotiaita on noin kymmenesosa kaikista. Koululaisten vastauksista suurin osa vain SKS:n arkistossa, ei sähköisenä.
Asiasanat
Internet; aikakauslehdet; arki; elämismaailma; joukkoviestimet; joukkoviestintä; kansainvälisyys; kirjat; kokeminen; kokemukset; lehdistö; mainonta; media; media; media; mediakulttuuri; medialukutaito; perhe-elämä; radio (joukkoviestimet); sanomalehdet; suomalaisuus; televisio (joukkoviestimet); tiedonvälitys; työelämä; uusmedia; viestimet; viestintä
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Humanistiset tieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Joukkoviestimet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Ruohomaa, Erja (Yleisradio (YLE). Yleisötutkimus)
- Nirkko, Juha (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS). Kansanrunousarkisto)
- Eskola, Katarina (Jyväskylän yliopisto. Nykykulttuurin tutkimuskeskus)
Ajallinen kattavuus
2001-11-29
Aineistonkeruun ajankohta
2001-11-30 – 2001-12-23
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Kirjoitustaitoiset ja -halukkaat suomalaiset
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Kirjoituskehoitus oli suunnattu kaikille suomalaisille, mutta tavoittamattomiin saattoi jäädä osa niistä ihmisistä, jotka seuraavat vain kaupallisia kanavia. Aineistoa ei pyrittykään saamaan tilastollisesti edustavaksi.
Aineistonkeruun tekniikka
Oma kirjoitus tai päiväkirja
Keruuväline tai –ohje
Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje
Aineiston määrä
HTML-tiedosto (4600 KB) ja RTF-tiedosto (5800 KB). Aineisto koostuu paperilla postitse tulleista 550 yksityishenkilön ja 728 koululaisen mediapäiväkirjoista sekä sähköpostitse tulleista 310 mediapäiväkirjasta ja sähköpostin liitetiedostoina tulleista 510 mediapäiväkirjasta. Sähköisessä muodossa oleva Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston välittämä aineisto koostuu 751 mediapäiväkirjasta.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
2.0
Katso myös
FSD3607 Elämäni mediat ja yksi päivä mediaa 2021
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineisto on tallennettu ilman muotoiluja ISO 8859-1 Ascii-merkistöllä tekstitiedostoiksi, joita voi lukea ja käyttää lähes kaikilla tekstinkäsittelyohjelmilla ja kvalitatiivisten aineistojen käsittelyyn tarkoitetuilla analyysi- ja muokkausohjelmilla. Alkuperäisen aineiston kukin tekstitiedosto oli nimetty koodilla, jossa näkyi vastaajan numero, sukupuoli, syntymävuosi (a= jos ei tiedossa, vaan arvioitu) ja asuinalue. Esimerkiksi tiedostonnimi 0074M198004.txt tarkoitti, että vastaaja numero 74 on mies, joka on syntynyt 1980 ja asuu Varsinais-Suomessa. Asuinaluetunnukset olivat seuraavat: 01 Pääkaupunkiseutu, 02 Muu Uusimaa, 03 Itä-Uusimaa, 04 Varsinais-Suomi, 05 Satakunta, 06 Kanta-Häme, 07 Pirkanmaa, 08 Päijät-Häme, 09 Kymenlaakso, 10 Etelä-Karjala, 11 Etelä-Savo, 12 Pohjois-Savo, 13 Pohjois-Karjala, 14 Keski-Suomi, 15 Etelä-Pohjanmaa, 16 Pohjanmaa, 17 Keski-Pohjanmaa, 19 Kainuu, 20 Lappi, 21 Ahvenanmaa, 22 ulkosuomalaiset. Tietoarkistossa muodostettiin aineistosta yksi xml-tiedosto, josta on tehty sekä rtf-tiedosto että html-tiedosto.
Elektronisesta aineistosta puuttuu suurin osa kouluista tulleista vastauksista. Aineistosta on poistettu liian lyhyiksi tulkitut noin 100 päiväkirjaa (esimerkiksi vain parin sanan sähköpostiviestit) ja muutoin tutkimuskäyttöön kelpaamattomat 24 päiväkirjaa. Paperimuodossa tulleet mediapäiväkirjat on arkistoitu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkistoon (yhteensä 2899 leimattua eli arkistossa numeroitua sivua).
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Yleisradio (YLE) & Jyväskylän yliopisto & Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS): Yksi päivä mediaa 2001 [data]. Dataversio 2.0 (2009-06-15). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd1306; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1306
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Erityisehdot
Aineisto saattaa sisältää tunnistetietoja, joita ei ole muutettu (esim. henkilönimiä, asuinpaikkatietoja, työpaikkojen ja vastaavien nimiä). Aineisto-otteita julkaistessaan jatkokäyttäjän tulee tapauskohtaisesti harkita, mitä tietoja otteesta täytyy poistaa tai muuttaa tutkimuseettisten käytäntöjen mukaisesti.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Ruohomaa, Erja (2002). Yksi päivä mediaa 29.11.2001. Päiväkirjat tutkimuksen kohteina. Helsinki: YLE Yleisötutkimus. Tutkimuksia; 1/2002.
Panula, Tuula (2005). Lehden lukemisella ja aamukahvilla se päivä alkaa. Tutkimus median asemasta suomalaisen arjessa. Pro gradu -tutkielma. Kulttuurien tutkimuksen laitos/Folkloristiikka. Helsingin yliopisto.
Niemelä, Raimo (2006). Ikääntyneiden informaatiokäyttäytyminen. Laadullinen tutkimus arkielämän informaatiokäytännöistä ja toimintaan aktivoitumisesta. Oulu: Oulun yliopisto. Acta Universitatis Ouluensis Humaniora; B74.
Kytömäki, Juha & Nirkko, Juha & Suoninen, Annikka (2003). Yksi päivä mediaa. SKS, Kansanelämän kuvauksia; 63. Tampere.
Alasuutari, Pertti (2006). Median arkikäyttö ja julkinen ohjelmatoiminta. Yhteiskuntapolitiikka 71(4), 361-372.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.