FSD2006 Euroopan parlamenttivaalit 2004
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Euroopan parlamenttivaalit 2004
Aineistonumero
FSD2006
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2006https://doi.org/10.60686/t-fsd2006
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- European Election Study -tutkimusryhmä
- Mattila, Mikko (Helsingin yliopisto. Yleisen valtio-opin laitos)
- Raunio, Tapio (Tampereen yliopisto. Politiikan tutkimuksen laitos)
Sisällön kuvaus
Aineisto on Suomen osuus European Election Study -hankkeen neljännestä aineistonkeruusta. Heti vuoden 2004 europarlamenttivaalien (13.6.2004) jälkeen kerätyssä aineistossa keskitytään EP-vaaleihin ja EU-asenteisiin.
Tutkimuksen aluksi kysyttiin mitkä ovat tällä hetkellä Suomen suurimmat ongelmat, mikä ongelma on tärkein, mikä puolue olisi paras ratkaisemaan tämän ongelman, millä tasolla (alueellinen, kansallinen, eurooppalainen) ongelmaa tällä hetkellä käsitellään ja minkä tason poliittiset päättäjät sopisivat parhaiten ongelmaa käsittelemään. Tiedotusvälineiden seurantaan liittyen kysyttiin kuinka usein vastaaja katsoo uutisia televisiosta, lukee sanomalehteä, mitä uutislähetyksiä hän katsoo ja mitä sanomalehtiä lukee. Lisäksi tiedusteltiin, kuinka usein vastaaja europarlamenttivaaleja edeltäneiden kolmen-neljän viikon aikana katsoi vaaleja käsitteleviä tv-ohjelmia, luki vaaleja käsitteleviä sanomalehtijuttuja, keskusteli ystävien kanssa vaaleista, osallistui vaalitilaisuuteen tai tutustui vaaleja käsitteleviin Internet-sivuihin ja kuinka kiinnostunut hän oli vaalikampanjoinnista.
Äänestyskäyttäytymistä kartoitettiin kysymällä äänestikö vastaaja europarlamenttivaaleissa, mitä puoluetta hän äänesti, mitä puoluetta hän äänesti vuoden 2003 eduskuntavaaleissa, mitä puoluetta hän äänestäisi, jos eduskuntavaalit pidettäisiin huomenna ja millä todennäköisyydellä hän äänestäisi eri puolueita. Lisäksi kysyttiin vastaajan luottamusta eduskuntaan, Euroopan parlamenttiin, hallitukseen, Euroopan komissioon, EU:n ministerineuvostoon, eri maiden kansalaisiin ja siihen, että EU:n tekemät päätökset ovat Suomen etujen ja vastaajan etujen mukaisia. Edelleen kysyttiin mihin vastaaja sijoittaisi itsensä ja eri puolueet vasemmisto-oikeisto -mittarilla, mitä mieltä hän on Suomen taloudellisesta tilanteesta, pitäisikö suomalaiset työntekijät asettaa etusijalle muista EU-maista tuleviin työnhakijoihin nähden ja tulisiko Suomessa asuvilla muiden EU-maiden kansalaisilla olla oikeus äänestää kunnallisvaaleissa tai oikeus sosiaaliturvaan. Mielipiteitä Euroopan yhdentymisestä tutkittiin kysymällä mitä mieltä vastaaja on Suomen EU-jäsenyydestä ja pitäisikö yhdentymistä viedä pidemmälle. Lisäksi kysyttiin mielipidettä siitä, miten eri puolueet suhtautuvat yhdentymiskehitykseen. Lopuksi kysyttiin kuinka usein vastaaja pitää itseään eurooppalaisena, onko hän ylpeä Euroopan unionin kansalaisuudesta, kuinka tyytyväinen hän on demokratian toimivuuteen Suomessa ja EU:ssa, hyväksyykö hän Suomen hallituksen toimet ja minkä puolueen hän tuntee itselleen läheiseksi.
Taustamuuttujina ovat vastaajan sukupuoli, ikä, syntymävuosi, päätoimisen opiskelun lopettamisikä, ammattiliiton jäsenyys, työtilanne, työskentelysektori, sosiaaliryhmä, synnyinmaa, tulovuosi Suomeen, asuinalueen tyyppi, asuinmaakunta, uskontokunta, osallistuminen uskonnollisiin tilaisuuksiin, kotitalouden 18-vuotiaiden ja sitä vanhempien jäsenten lukumäärä ja kotitalouden kuukausitulot.
Asiasanat
Euroopan unioni; europarlamenttivaalit; identiteetti; integraatio; joukkoviestimet; luottamus; mielikuvat; poliittinen käyttäytyminen; poliittiset instituutiot; puolueet; vaalit; äänestäminen
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Kansainvälinen politiikka ja järjestöt (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet ja mielipiteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Vaalit, ehdokkaat ja kansanäänestykset (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Suomen Gallup
Ajallinen kattavuus
2004-06-14 – 2004-06-23
Aineistonkeruun ajankohta
2004-06-14 – 2004-06-23
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomen 18 vuotta täyttänyt väestö (poislukien Ahvenanmaa ja laitoshoidossa olevat)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: ositettu otanta
Kiintiöpoiminta iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.
Keruumenetelmä
Puhelinhaastattelu
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
138 muuttujaa ja 900 havaintoa.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Avovastaukset ovat datatiedostossa mukana sekä sellaisinaan että luokiteltuina. SPSS-tiedostossa 255 merkin ylittänyt osuus on rajautunut pois 13 avovastauksessa.
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja. Kysymystä 25 ei kysytty Suomessa.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
European Election Study -tutkimusryhmä & Mattila, Mikko (Helsingin yliopisto) & Raunio, Tapio (Tampereen yliopisto): Euroopan parlamenttivaalit 2004 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2006
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Julkaisut aineistosta
Mattila, Mikko & Tapio Raunio (2005). Kuka edustaa EU:n vastustajia? Euroopan parlamentin vaalit 2004. Politiikka 47(1), 28-41.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.