FSD2021 Kehitysyhteistyötutkimus 2003
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Kehitysyhteistyötutkimus 2003
Aineistonumero
FSD2021
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2021https://doi.org/10.60686/t-fsd2021
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Ulkoasiainministeriö. Kehitysyhteistyöosasto
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä Suomen kehitysyhteistyöstä, sen sisällöstä, päämääristä ja kohdentamisesta. Haastatelluilta kysyttiin, mistä syistä, mille aloille ja mihin päin maailmaa kehitysyhteistyötä pitäisi suunnata. Arabimaat olivat tässä tutkimuksessa erityiskiinnostuksen kohteina. Vastaajat muun muassa pohtivat, onko Suomessa saatavilla riittävästi oikeaa tietoa kyseisistä maista. Arabimaiden ongelmia ja niiden syitä pohdittiin.
Vastaajat arvioivat Suomen kauppapolitiikan ja kehitysyhteistyöpolitiikan keskinäistä suhdetta. He pohtivat, onko kehitysyhteistyöstä ja kehitysmaista saatavilla riittävästi tietoa. Myös tiedonlähteitä ja niiden luotettavuutta kartoitettiin. Haastatellut arvioivat, miten suuri prosenttiosuus Suomen bruttokansantulosta käytetään nykyisin kehitysyhteistyöhön ja onko osuus sopiva vai pitäisikö sitä nostaa tai laskea. Lisäksi kysyttiin mielipiteitä Suomen katastrofiavun nopeudesta, määrästä ja kohteista sekä kehitysyhteistyön tehokkuudesta. Haastatellut arvioivat myös kumpi kehitysyhteistyön muoto on tehokkaampi: kahdenvälinen vai monenkeskinen yhteistyö.
Tutkimuksessa kartoitettiin mielipiteitä suomalaisyritysten toiminnasta ulkomailla, niiden eettisestä ja sosiaalisesta vastuusta (muun muassa työelämää ja ihmisoikeuksia koskevien kansainvälisten sääntöjen noudattaminen). Edelleen kysyttiin, pitäisikö kansainvälisistä pääomaliikkeistä ja valuuttavirroista periä jokin prosenttiosuus kehitysyhteistyöhön (Tobinin vero) ja minkä suuruinen osuus voisi olla.
Lopuksi selvitettiin vastaajien YK:n vuosituhatjulistuksen ja sen tavoitteiden tuntemusta. Taustamuuttujia ovat muun muassa vastaajan sukupuoli, ikä, työmarkkina-asema, ammattiryhmä, koulutus, perheen bruttotulot, paikkakunnan tyyppi ja asuinlääni.
Asiasanat
Yhdistyneiden kansakuntien vuosituhatjulistus; arabimaat; avustustoiminta; kansainvälinen yhteistyö; katastrofiapu; kauppapolitiikka; kehitysmaat; kehityspolitiikka; kehitysyhteistyö; pääomanliikkeet; sosiaalietiikka; tiedonlähteet; yritykset
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Kansainvälinen politiikka ja järjestöt (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
KehitysyhteistyötutkimuksetJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Taloustutkimus Oy
Tuottajat
- Ulkoasiainministeriö. Kehitysyhteistyöosasto
Ajallinen kattavuus
2003
Aineistonkeruun ajankohta
2003-09-15 – 2003-09-30
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
15 - 74-vuotiaat mannersuomalaiset
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Ei-todennäköisyysotanta: kiintiöpoiminta
Omnibus-kuluttajatutkimuksessa vastaajat etsitään ovelta ovelle -periaatteella, kunnes 1000 suomalaista on haastateltu vastaajan kotona. Otoskoko oli 1010 henkilöä. Otos muodostettiin kiintiöpoiminnalla, jossa kiintiöinä olivat ikä-, sukupuoli-, lääni- ja kuntatyyppijakauma. Haastatteluja tehtiin 91 paikkakunnalla: 45 kaupungissa ja 46 muussa kunnassa. 58 Taloustutkimuksen kouluttamaa haastattelijaa suoritti haastattelut.
Keruumenetelmä
Kasvokkainen haastattelu: tietokoneavusteinen (CAPI tai CAMI)
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
205 muuttujaa ja 1010 havaintoa.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Ulkoasiainministeriö: Kehitysyhteistyötutkimus 2003 [data]. Dataversio 2.0 (2018-07-16). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd2021; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2021
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Kehitysyhteistyö. UM/Kehitysyhteistyöosasto : lokakuu 2003. Helsinki : Taloustutkimus, 2003.
Julkaisut aineistosta
Kehitysyhteistyö (2003). UM/Kehitysyhteistyöosasto: lokakuu 2003 [verkkodokumentti]. Helsinki: Taloustutkimus. http://global.finland.fi/mielipidemittaus2003.pdf [viitattu 11.1.2005].
Suomalaiset luottavat kehitysyhteistyön laatuun: avun tasoa ollaan valmiita nostamaan (2003). Kehitysuutiset 11/2003, 6.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.