FSD2022 Varsinaissuomalaisten ympäristöasenteet ja -käyttäytyminen 1999

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Varsinaissuomalaisten ympäristöasenteet ja -käyttäytyminen 1999

Aineistonumero

FSD2022

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2022
https://doi.org/10.60686/t-fsd2022

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Kouvo, Antti (Turun yliopisto. Sosiologian laitos)

Sisällön kuvaus

Tutkimus on osa Varsinais-Suomen alueellista Agenda 21 -hanketta. Kyselyssä selvitettiin varsinaissuomalaisten ympäristökäyttäytymistä sekä ympäristöystävällisen toiminnan muotoja, ehtoja ja esteitä.

Vastaajien ympäristövaikutteista toimintaa ja tottumuksia selvitettiin kysymyksillä liikenteestä, kulutuksesta, ravinnosta, energiasta, jätehuollosta ja luontoharrastuksista. Vastaajat erittelivät muun muassa työ-, opiskelu- ja kauppamatkojensa pituuksia ja kulkutapoja. He tunnistivat ympäristömerkkejä. Vastaajat kuvasivat kotitalouksiensa jätepaperin, lasin, biojätteen yms. lajittelukäytäntöjä. Edelleen kysyttiin vastaajien ostotottumusten ympäristöystävällisyydestä.

Kyselyssä kartoitettiin myös vastaajien yleistä huolestuneisuutta Suomea uhkaavista yhteiskunnallisista ongelmista (mm. joukkotyöttömyys, eriarvoisuus, EU). Lisäksi selvitettiin, kuinka huolestuneita vastaajat ovat erityisesti maailmanlaajuisista (esimerkiksi otsonikato, geenimanipulaatio, väestönkasvu) ja paikallisista (muun muassa Itämeren rehevöityminen, tiheä rakentaminen, juomaveden laadun huononeminen) ympäristöongelmista. Asenneväittämin selvitettiin varsinaissuomalaisten käsityksiä mm. kierrätyksen vaivalloisuudesta, tuotteiden ympäristövaikutusten vastuukysymyksistä, ympäristöön liittyvästä lainsäädännöstä, yksityisautoilusta, teollisuuden päästöistä, talouskasvun ja ympäristön suhteesta sekä tavallisten ihmisten kulutusvalintojen merkityksestä.

Vastaajien yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen liittyen kysyttiin, mitä puoluetta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit pidettäisiin huomenna. Lisäksi kartoitettiin, onko vastaaja viime vuosina tukenut jollakin tavalla erilaisia ympäristöyhdistyksiä tai -ryhmiä. Taustamuuttujina ovat vastaajan sukupuoli, syntymävuosi, asuinkunta tai kunnan asukasluku, asuinalue- ja asuntotyyppi, koulutus, ammattiasema sekä kotitalouden koko, alle 15-vuotiaiden lasten lukumäärä ja tulot.

Asiasanat

Varsinais-Suomi; asenteet; elämäntapa; kestävä kehitys; kierrätys; kulutus; käyttäytyminen; liikenne; ympäristöongelmat; ympäristötietoisuus; ympäristöystävälliset tuotteet

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Kouvo, Antti (Turun yliopisto. Sosiologian laitos)

Tuottajat

  • Turun yliopisto. Sosiologian laitos
  • Varsinais-Suomen Agendatoimisto

Ajallinen kattavuus

1999

Aineistonkeruun ajankohta

1999-05-01 – 1999-07-16

Maa

Suomi

Kohdealue

Kaikki Varsinais-Suomen kunnat

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Varsinais-Suomessa asuvat 17 - 74-vuotiaat henkilöt

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Tutkimus tehtiin kahdessa osassa. Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 1998 tehtiin 30 teemahaastattelua. Haastateltavat valittiin sukupuolen, ammatin, iän, asuinpaikan ja koulutuksen perusteella. Haastattelut kestivät puolesta tunnista reiluun tuntiin. Kyselylomake laadittiin haastattelujen pohjalta ja niistä tehtiin myös tarkempaa analyysiä. Toisessa vaiheessa lähetettiin 1501 varsinaissuomalaiselle kysely kirjeitse. Vastaajat valittiin satunnaisotannalla, joka tehtiin viidessä osassa. Kaikista Varsinais-Suomen kunnista ei maistraatissa ollut mahdollista ajaa otantaa yhdellä kertaa, vaan ajot tehtiin kymmenen kunnan ryhmissä. Lomakkeita palautui 1016, joista 1004 oli käyttökelpoisia. Vastaamatta jättäneille lähetettiin 1 - 2 karhukirjettä. Naiset vastasivat kyselyyn miehiä innokkaammin.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

66,90

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

145 muuttujaa ja 1004 havaintoa.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kouvo, Antti (Turun yliopisto): Varsinaissuomalaisten ympäristöasenteet ja -käyttäytyminen 1999 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-16). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2022

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Kouvo, Antti (2000). Kestävä kehitys ja käyttäytyminen Varsinais-Suomessa. Turku : Varsinais-Suomen Agendatoimisto.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Kouvo, Antti (2000). Kestävä kehitys ja käyttäytyminen Varsinais-Suomessa. Turku: Varsinais-Suomen Agendatoimisto.

Kouvo, Antti (2001). Rationaalisuutta ja rutiineja: ympäristökäyttäytyminen Varsinais-Suomessa. Turku: Turun yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.