FSD2104 Lasten satuja ja tarinoita 1995-2005
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Lasten satuja ja tarinoita 1995-2005
Aineistonumero
FSD2104
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2104https://doi.org/10.60686/t-fsd2104
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Riihelä, Monika (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES))
- Karlsson, Liisa (Helsingin yliopisto)
Muut tekijät
- Kemppainen, Kaija (Helsingin perheneuvola. Läntinen alueyksikkö)
- Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES). Kuperkeikkakyyti-verkosto
- Lapset kertovat ja toimivat ry
Sisällön kuvaus
Aineisto sisältää 3500 tarinaa ja satua, joiden kertojina ovat 0 - 15-vuotiaat lapset ympäri Suomea. Sadut on koottu vuosien 1995-2005 aikana. Lisäksi kertomuksia on koottu Lapset kertovat ja toimivat ry:n verkostossa. Pääosa tarinoista on kerätty valtakunnallisen STAKESin koordinoiman Satukeikka-projektin yhteydessä 1995-1997. Projekti syntyi Kuperkeikkakyyti-verkostossa, joka on lasten kanssa työskentelevien ammattilaisverkosto. Satukeikka-projekti käynnistyi 14 kunnassa, mutta laajeni useisiin kymmeniin kuntiin ja moneen maahan. Suomalaiseen projektiin osallistui satoja työntekijöitä esimerkiksi perhepäivähoidosta, päiväkodeista, kouluista ja kerhoista sekä neuvoloista ja lastenkodeista. Lisäksi lasten vanhemmat ovat osallistuneet projektin toimintaan. Projektissa käytiin kirjeenvaihtoa eri toimipaikkojen välillä Suomessa sekä kaikkien Pohjoismaiden kesken. Satukeikassa lasten kertomukset lähetettiin postitse toiselle paikkakunnalle, jossa tarinat luettiin ja niihin tehtiin vastaustarinoita. Tämä aineisto sisältää projektin aikana Suomessa kerättyjä satuja.
Aineistossa on mukana myös Kotkan dysfasia-luokilla kerättyjä satuja sekä yksittäisiä, STAKESiin lähetettyjä tarinoita. Lisäksi mukana on Helsingin Kirjamessuilla ja Kiasmassa Olli Lyytikäisen näyttelyn yhteydessä kerättyjä satuja, joita lapset ovat kertoneet koulutettujen museon oppaiden ja saduttajien saduttamina. Aineistossa on sekä yhden lapsen kertomia tarinoita että ryhmäsatuja. Tietty lapsi voi olla useamman tarinan kertoja. Suomenkielisten satujen lisäksi tarinoiden joukossa on myös 201 ruotsinkielistä kertomusta. Aineistoa ei ole kerätty varta vasten tutkimuskäyttöön, vaan lasten arjessa, normaalissa toiminnassa. Vanhemmilta ja lapsilta itseltään on saatu lupa käyttää satuja myös tutkimustarkoituksiin. Satuihin on merkattu mm. kertojan ja kirjaajan nimet, kertojan ikä, päivämäärä, paikkakunta ja kertomispaikka sekä mahdollisen kirjeenvaihtoketjun järjestysnumero.
Asiasanat
kerronta; kertomakulttuuri; lapset (ikäryhmä); lasten oma kulttuuri; lastenkulttuuri; narratiivisuus; sadut; sadutus; tarinat; varhaiskasvatus
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Humanistiset tieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Lapset (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Psykologia (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Alkuperäisarkisto
Satujen paperiversiot: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Riihelä, Monika (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus)
- Karlsson, Liisa (Helsingin yliopisto)
- Kemppainen, Kaija (Kotkan kaupunki. Helsingin perheneuvola. Läntinen alueyksikkö)
Tuottajat
- Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES)
Aineistonkeruun ajankohta
1995 – 2005
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Mediatyyppi: teksti
Perusjoukko/otos
0 - 15-vuotiaat lapset
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Satukeikka-projektissa pyrittiin siihen, että mukaan tulisi eri-ikäisiä lapsia monentyyppisistä hoitopaikoista ja kouluista. Aineisto on koottu sadutus-menetelmällä. Menetelmässä kirjaaja pyytää kertojaa kertomaan sadun tai tarinan. Tilanteessa voi olla myös kuulijoita. Kirjaaja kirjaa tarinan sellaisenaan, sanatarkasti muistiin kertojan nähden. Sitten satu luetaan kertojalle, jotta tämä voi halutessaan vielä muuttaa tai korjata tarinaansa. (Ks. tarkemmin Karlsson, Liisa: Sadutus - Avain osallistavaan toimintakulttuuriin (2005).)
Aineistonkeruun tekniikka
Taltiointi
Keruuväline tai –ohje
Osallistujatehtävä
Aineiston määrä
Yhteensä n. 3500 satua, saatavilla yhtenäisenä xml-tiedostona ja/tai yksittäisinä odt-tiedostoina.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: monikielinen.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
3.0
Katso myös
FSD3311 Lasten satuja Suomesta ja ulkomailta 2000-2013
Aineiston käytössä huomioitavaa
Sadut on kirjoitettu puhtaaksi elektroniseen muotoon. Kirjamessuilla ja Kiasman näyttelyn yhteydessä kerätyt sadut kirjattiin suoraan tietokoneelle. Sadut on koodattu yhtenäisellä tavalla ja koodeihin merkattu mm. kertojan/kertojien etunimi ja ikä/iät, kertojien lukumäärä, paikkakunta, kieli ja mahdollisen ketjukirjeen järjestysnumero. Koodeille on saatavilla erillinen lukuohje. Tekijöitä on ollut useita, eikä inhimillisistä erehdyksistä ja virheistä ole voinut välttyä.
Tietoarkistossa aineistosta on tunnisteellisuussyistä poistettu pienten paikkakuntien nimet sekä päiväkotien nimet. Tietoarkiston merkinnät on tehty [hakasuluin].
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Riihelä, Monika (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES)) & Karlsson, Liisa (Helsingin yliopisto): Lasten satuja ja tarinoita 1995-2005 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2023-10-24). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2104
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Erityisehdot
Sadut kertoneiden lasten nimet on muutettava aineistoa hyödyntävissä julkaisuissa.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Lapset kertovat ja toimivat ry:n kehittäjä- ja tutkijaverkoston (LKT) sivusto.
Sivusto sisältää useita artikkeleita aiheesta, keskustelupalstan, lasten kertomuksia ja leikkejä, lisää tutkimuksia ja julkaisuja sekä ajankohtaista tietoa.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Riihelä, Monika (toim.) (2003). Barnens sagobroar i Norden. Pohjolan lasten satusiltoja. Sögubrú barna á Norðurlöndum. Barns fortellerbroer i Norden. Barns fortællingebroer i Norden. Stakes. Nordiska Kulturfonden. Jyväskylä: Gummerus.
Karlsson, Liisa (1999). Saduttamalla lasten kulttuuriin. Verkostotyön tuloksia Kuperkeikkakyydissä. Helsinki : Stakes. - (Stakes Raportteja ; 241).
Julkaisut aineistosta
Barnens egna sagor i Norden - videofil på fem språk (2001). Toim. Monika Riihelä. [Video sadutuksesta viidellä pohjoismaisella kielellä.] Filminova & Stakes.
Barnens sagobroar i Norden. Pohjolan lasten satusiltoja. Sögubrú barna á Norðurlöndum. Barns fortellerbroer i Norden. Barns fortællingebroer i Norden (2003) Toim. Monika Riihelä. Stakes. Nordiska Kulturfonden. Jyväskylä: Gummerus.
Kissa lähti kävelylle ja hiiripiiri (1998). Toim. Kaija Kemppainen. Kertoneet ja kuvittaneet Aittakorven, Hovinsaaren, Kanervan ja Sateenkaaren päiväkotien lapset. Kotkan kaupunki: Sosiaali- ja terveysviraston julkaisuja. Kotka: Painokotka.
Kivi ois muurahaiselle vuori. Pienten lasten käsityksistä matematiikasta ja luonnonilmiöistä (2000). Toim. Monika Riihelä & Nina Rutanen. Helsinki: Edita.
Korvaan päin - lasten omien satujen kirja (2008). Toim. Monika Riihelä, Liisa Karlsson, Anna-Leena Lastikka & Reeli Karimäki. Helsinki: Lapset kertovat ja toimivat ry.
Lapset mukaan päivähoidon uudistukseen. Kuperkeikkakeskusten neuvottelupäivät (1999). Toim. Kristiina Rautaheimo. Helsinki: Stakes. [Moniste.]
Qissah Wa Tawassul - Satusilta - Kotka - Beirut (2002). Toim. Monika Riihelä. [Video] Filminova: Stakes.
Sadun ja leikin lähteillä -seminaarin tuottamaa aineistoa (1999). Toim. Liisa Karlsson. Helsinki: Stakes. Stakes Aiheita; 31.
Voitko olla? Edu me mej? Lasten omia tarinoita (2000). Toim. Kemppainen, Kaija & Riihelä, Monika. Helsinki: Edita.
Lasten Satulehti - Barnens Sagoblad (1996-1998). Helsinki: Stakes. [Kausijulkaisu.]
Turakka, Sanna (2002). "Millo minu jatu tullee?" Sadutus dysfaattisten koululaisten ryhmässä. Joensuu: Joensuun yliopisto. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma.
Tiira, Kirsi (2000). Yhteistä kieltä etsimässä. Pienten lasten osallisuuden lisäämisestä vesiprojektissa. Helsinki: Helsingin yliopisto. Varhaiskasvatuksen pro gradu -tutkielma. Saatavissa verkkodokumenttina: http://www.edu.helsinki.fi/lapsetkertovat/lapset/Tutkimus/Kirsi_Tiiran_gradu.pdf [viitattu 31.5.2007].
Terkki, Marianne (1997). "Mä kerron sen että ystävän saa jos haluaa". Eräiden Satukeikkaprojektiin osallistuvien kuusivuotiaiden päiväkotilasten tarinoiden analyysi. Helsinki: Helsingin yliopisto. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma.
Rättyä, Kaisu (1999). Föredrag på Biskops Arnö. Teoksessa: Aspekter på narrativitet. (toim. Ulf Palmenfelt). Åbo: Åbo Akademi. Barnkulturforskning i Norden; 2.
Rutanen, Niina (1997). Lasten omat kertomukset. Kertomakulttuuri lasten ja aikuisten kohtaamisessa. Oulu: Oulun yliopisto. Kasvatuspsykologian pro gradu -tutkielma.
Rutanen, Niina (1999). Children's Own Stories. What Do Children Tell in Their Own Stories: Opening up Children's Narrative Culture. Narrative Inquiry 9 (1).
Riihelä, Monika & Karimäki, Reeli & Karlsson, Liisa & Kemppainen, Kaija & Rutanen, Niina (2001). Das Kind war Kind so lange, bis Mutter und Vater gestorben waren [verkkodokumentti]. Saatavissa: http://www.edu.helsinki.fi/lapsetkertovat/lapset/Auf_Deutsch/Jahrbuch.htm [viitattu 31.5.2007]. Julkaistu myös painettuna julkaisussa: Jahrbuch für finnisch-deutsche Literaturbeziehungen (33). Helsinki: Deutsche Bibliothek.
Riihelä, Monika & Karimäki, Reeli & Karlsson, Liisa & Kemppainen, Kaija & Rutanen, Niina (2001). Lapsi oli lapsi niin kauan että äiti ja isä kuolivat - perhe lasten sanoin. [verkkodokumentti] Saatavissa: http://www.edu.helsinki.fi/lapsetkertovat/lapset/Julkaisut/Tutkimusreferaatteja/Perhelapsensanoinartikkeli_paa.htm [viitattu 31.5.2007].
Riihelä, Monika (1991). Aikakortit - tie lasten ajatteluun. Helsinki: VAPK-kustannus.
Riihelä, Monika (1997). Kerro satu. [Video] Filminova: Stakes.
Riihelä, Monika (1997). Tell a story - children's stories on videotape. [Video] Filminova: Stakes.
Riihelä, Monika (2000). Leikkivät tutkijat. Tutkimus lasten keskinäisistä leikeistä, sosiaalisuudesta ja oivaltavasta oppimisesta. [Video ja kirja] Filminova: Stakes.
Riihelä, Monika (2001). Playing researchers. [Video and text]. Filminova: Stakes. Saatavissa verkkodokumenttina: http://www.edu.helsinki.fi/lapsetkertovat/lapset/In_English/Playing/Playing_paa.html [viitattu 31.5.2007].
Riihelä, Monika (2001). Storycrafting. [Video] Filminova: Stakes.
Riihelä, Monika (2004). Sagotering i Norden [Video sadutuksesta viidellä pohjoismaisella kielellä]. Filminova: Stakes.
Riihelä, Monika (1999). Sagofärden skapar gemenskap över generationsgränser. Teoksessa: Barndomens kulturalisering. (toim. Ulf Palmenfelt). Åbo: Åbo Akademi. Barnkulturforskning i Norden; 1.
Riihelä, Monika (2004). Saduttamalla jakamiseen. Teoksessa: Leikin pikkujättiläinen (toim. Liisa Piiroinen), 188-199. Helsinki: WSOY.
Riihelä, Monika (2005). "Kerro mulle satu" Pienet lapset kertovat. Teoksessa: Tahdon sanoa. Kalevalaisten Naisten Liiton 70-vuotisjuhlajulkaisu (toim. Sirpa Huttunen & Pirkko Nuolijärvi), 118-133. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia; 1035.
Rautaheimo, Kristiina (2000). Lapsilähtöisiä työmenetelmiä etsimässä. Tapaustutkimus Satukeikka-projektissa. Helsinki: Helsingin yliopisto. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma.
Paju, E. (2004). Lasten omat tarinat - toden, sadun, vuorovaikutuksen leikkiä. Teoksessa: Leikin pikkujättiläinen (toim. Liisa Piiroinen), 202-210. Helsinki: WSOY.
Paavonheimo, Ritva (2007). Oman tarinansa taitaja. Löytöretki koulunsa aloittaneen lapsen terveyden voimavaroihin. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Terveyskasvatuksen pro gradu -tutkielma.
Narvanto, Taru & Törmänen, Maria (1999). "Hei, nyt multa tulee satu!" - Lasten Satukeikkasatujen rakenteelliset elementit ja kieli. Oulu: Oulun yliopisto. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma.
Myllylä, Heidi (1998). Lapsiryhmä sadunkertojana - toiminnan organisoitumisen tarkastelua. Oulu: Oulun yliopisto. Kasvatuspsykologian pro gradu -tutkielma.
Kemppainen, Kaija (2000). Pättäni - Lapset kertovat erityisopettajalleen. [Video] Filminova: Stakes.
Kautto, Anniina (2003). Voiko koulussa saduttaa? Turku: Turun yliopisto. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma.
Karlsson, Liisa (1996). Barnperspektiv och barnkultur i sagofärden. Kvalitet med barn. Helsinki: Stakes. Stakes Aiheita; 32.
Karlsson, Liisa (1996). Satuverkon kutojat. Laatua lasten kanssa. Helsinki: Stakes. Stakes Aiheita; 31.
Karlsson, Liisa (1998). Giving the floor to children. What happens when adults concentrate on listening to the child. Helsinki: Stakes. Stakes Themes; 5.
Karlsson, Liisa (1999). Saduttamalla lasten kulttuuriin. Verkostotyön tuloksia Kuperkeikkakyydissä. Helsinki: Stakes. Stakes Raportteja; 241.
Karlsson, Liisa (1999). Sagofärden ändrade synen på barnen. I: Barndomens kulturalisering (red. Ulf Palmenfelt). Åbo: Åbo Akademi. Barnkulturforskning i Norden; 1.
Karlsson, Liisa (2000). Lapsille puheenvuoro. Ammattikäytännön perinteet murroksessa. Helsinki: Edita.
Karlsson, Liisa (2003 ja 2005). Sadutus. Avain osallistavaan toimintakulttuuriin. Juva: PS-kustannus.
Karlsson, Liisa (2003). Likställd dialog med barnen. I: Efter barndomens død? (red. Ulf Palmenfelt & Flemming Mouritsen). Odense: Syddansk universitetsforlag. Tidsskrift for Børne- & Ungdomskultur 46, 157-169.
Karlsson, Liisa (2003). Äitiys lapsen sanoin. Teoksessa: Löytöretki äitiyteen: lapsen oikeuksien päivän seminaari 2002. Helsinki: Mannerheimin lastensuojeluliitto.
Karlsson, Liisa (2004). Storycrafting with children. A key to listening and to sharing [online]. http://www.edu.helsinki.fi/lapsetkertovat/lapset/In_English/Karlsson.pdf [31.5.2007].
Karlsson, Liisa (1997). Sagofärden. Barnets eget sagopostnätverk - barnperspektiv och barnkultur. I: Med røtter i klassisk-humanistisk kultur (ed. Åse Enerstvedt), Oslo: A.s. Reistad Offset.
Karlsson, Liisa (2005). Lapset tiedon ja kulttuurin tuottajina. Teoksessa: Toinen tieto. Kirjoituksia huono-osaisuuden tunnistamisesta. (toim. Sakari Hänninen & Jouko Karjalainen & Tuukka Lahti). Helsinki: Stakes.
Karlsson, L. & Levamo, T.-M. & Siukonen, S. (2005). Sinun, minun, meidän mango. Sadutusta yli kulttuurirajojen. Kokemuksia sadutuksesta kehitysyhteistyössä ja kansainvälisyyskasvatuksessa. Helsinki: Taksvärkki ry.
Grönroos, Ulla-Maija & Harju, Laila (2003). Saduttaminen erityisen tuen tarpeessa olevien lasten interventiona [verkkodokumentti]. Helsinki: Helsingin yliopisto. Erityispedagogiikan proseminaarityö. http://www.edu.helsinki.fi/lapsetkertovat/lapset/Tutkimus/Saduttaminen_erityispedagogiikka.pdf.pdf [viitattu 31.5.2007].
Gammelgård, Lillemor (1999). Sagotering och grundsyn - Betydelsen av sagotering med barn - fem pedagogers perspektiv. Åbo: Åbo Akademi. Pedagogiikan kandidaatintutkielma.
Karlsson, Liisa: Lapsinäkökulmaisen toiminnan poluilla. Teoksessa Karlsson, Liisa & Karimäki, Reeli (toim.) Sukelluksia lapsinäkökulmaiseen tutkimukseen ja toimintaan. 2012. Suomen kasvatustieteellinen seura. Jyväskylä. s. 17-63.
Karlsson, Liisa & Riihelä, Monika: Sadutusmenetelmä - kohtaamista ja aineiston tuottamista. Teoksessa Karlsson, Liisa & Karimäki, Reeli (toim.) Sukelluksia lapsinäkökulmaiseen tutkimukseen ja toimintaan. 2012. Suomen kasvatustieteellinen seura. Jyväskylä. s. 169-195.
Riihelä, Monika: Kertominen on lapselle leikkiä. Teoksessa Karlsson, Liisa & Karimäki, Reeli (toim.) Sukelluksia lapsinäkökulmaiseen tutkimukseen ja toimintaan. 2012. Suomen kasvatustieteellinen seura. Jyväskylä. s. 197-233.
Karlsson, Liisa: Lapset toimivat - aikuiset valistavat: lasten kertomuksia syömisestä. Teoksessa Karlsson, Liisa & Karimäki, Reeli (toim.) Sukelluksia lapsinäkökulmaiseen tutkimukseen ja toimintaan. 2012. Suomen kasvatustieteellinen seura. Jyväskylä. s. 235-283.
Lähteenmäki, Minna: Turvapaikanhakijalapset kertovat. Teoksessa Karlsson, Liisa & Karimäki, Reeli (toim.) Sukelluksia lapsinäkökulmaiseen tutkimukseen ja toimintaan. 2012. Suomen kasvatustieteellinen seura. Jyväskylä. s. 285-321.
Kuokkanen, Päivi (2012) Onnellisena loppuun asti - lapset kertovat hyvinvoinnistaan sadutetuissa saduissaan. Pro gradu -tutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto, OKL.
Ojala, Sirja (2008) Lasten ja aikuisten vuorovaikutus eräiden 7 - 9-vuotiaiden lasten sadutetuissa saduissa. Pro gradu -tutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto, Soveltavan kasvatustieteen laitos.
Nuuttila, Kalle (2014). Leikkiä laskemassa: leikin diskurssit ja narratologiset funktiot Lasten satuja ja tarinoita 1995-2005 -sadutusaineistossa. Helsinki: Helsingin yliopisto. Varhaiskasvatuksen pro gradu -tutkielma.
Virtanen, Henna (2017). Sadutus - vuonna 2001 6- ja 8-vuotiaiden lasten kertomien satujen tulkinta ja vertailu. Turku: Turun yliopisto. Kasvatustieteen proseminaarityö.
Rantaniemi, Maija (2017). Mikä lapsia kiinnostaa? Aineistolähtöinen sisällönanalyysi sadutusaineistosta vuodelta 1995. Tampereen yliopisto. Kasvatustieteiden tiedekunta. Kasvatustieteiden kandidaatin tutkielma. Varhaiskasvatus. Tampere: Tampere University Press.
Mursula, Anuriitta (2018). Lapset kertovat arjesta saduissaan. Helsinki: Helsingin yliopisto. Kasvatustieteen kandidaatintutkielma.
Rajala, Sara & Turunen, Minttu-Mari (2021). Perheen merkityksiä Lasten satuja ja tarinoita 1995-2005 -aineistossa. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteiden laitos. Varhaiskasvatustieteen kandidaatin tutkielma.
Merikallio, Tuuli (2022). Ystävyyssuhteet ja vertaissuhteet lasten sadutetuissa tarinoissa: "Sitten, kun sika oli saanut paljon kavereita, hän rupesi onnesta itkemään". Kasvatustieteiden pro gradu -tutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto.
Elojärvi, Marja-Leena (2023). Viisivuotiaan toive on osata. Kasvatustieteiden pro gradu-tutkielma. Oulu : Oulun yliopisto.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.