FSD2122 HS-gallup: vuoden 2006 presidentinvaalien vaalikampanjatutkimus
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
- Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja
Aineiston nimi
HS-gallup: vuoden 2006 presidentinvaalien vaalikampanjatutkimus
Aineistonumero
FSD2122
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2122https://doi.org/10.60686/t-fsd2122
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Suomen Gallup
- Helsingin Sanomat
Sisällön kuvaus
Presidentinvaalien 2006 alla kerätty aineisto kartoittaa, kuinka tärkeitä ehdokasvalinnan kannalta ovat ehdokkaiden tavoitteet ja henkilökohtaiset ominaisuudet ja miten ehdokkaat profiloituvat erilaisissa asioissa ja ominaisuuksissa. Vastaajia pyydettiin arvioimaan muun muassa ketkä ehdokkaista puolustavat hyvinvointiyhteiskunnan säilymistä, puolustavat ihmisoikeuksia ja sosiaalista tasa-arvoa, jarruttavat Nato-jäsenyyttä, suhtautuvat liian myönteisesti EU:n sotilaalliseen puolustusliittoon, suhtautuvat globalisaatioon liian myönteisesti, ovat ulkopolitiikassa liian varovaisia tai rohkeita, kykenevät patistamaan päättäjiä, vaikuttamaan yrityksiin, pitämään Suomen terrorismin ulkopuolella ja rakentamaan läheisempiä suhteita USA:aan tai Venäjään. Lisäksi vastaajilta kysyttiin, ketkä ehdokkaista ovat asiantuntevia ulkopolitiikassa, inhimillisiä, esiintymiskykyisiä, avarakatseisia, luotettavia, oikeudenmukaisia, paineensietokykyisiä, kaukonäköisiä tai vahvoja johtajia ja kuka kykenisi olemaan koko kansan presidentti. Vastaajilta tiedusteltiin myös, kuinka tärkeinä he oman valintansa kannalta pitävät ehdokkaiden tavoitteita muun muassa hyvinvointiyhteiskunnan, tasa-arvon, Nato-jäsenyyden, perhearvojen, globalisaation, EU:n laajenemisen, ulkopolitiikan, yhteiskunnallisen keskustelun, maanpuolustuksen, terrorismin välttämisen ja aseellisten kriisien hallinnan suhteen. Lisäksi kysyttiin, kuinka tärkeitä valinnan kannalta ovat ehdokkaiden erilaiset ominaisuudet, kuten esimerkiksi sukupuoli, asiantuntevuus, inhimillisyys, puoluekanta, edustavuus, isänmaallisuus, päättäväisyys, suvaitsevaisuus, sosiaalisuus, luotettevuus, nuhteettomuus, isänmaallisuus, oikeudenmukaisuus, turvallisuus ja kristillinen vakaumus.
Taustamuuttujina ovat muun muassa vastaajan syntymävuosi, sukupuoli, peruskoulutus, ammatti- tai jatkokoulutus, ammattiryhmä, talouden päähenkilön ammattiryhmä, vastaajan toimiala, ammattiyhdistysjäsenyys, äänestäminen vaaleissa, sijoittuminen vasemmisto-oikeisto -akselille, asuinlääni, maakunta ja kuntatyyppi.
Asiasanat
ehdokkaat; ominaisuudet; persoona; presidentinvaalit; vaalit; valintakriteerit; äänestyskäyttäytyminen; äänestäminen
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet ja mielipiteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Vaalit, ehdokkaat ja kansanäänestykset (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Suomen Gallup
Tuottajat
- Suomen Gallup
Ajallinen kattavuus
2005
Aineistonkeruun ajankohta
2005-10-14 – 2005-10-26
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomen 18 - 74-vuotias väestö (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta
Tutkimuksen tiedot on kerätty GallupKanavalla, kotitalouksiin asetettujen mikrotietokoneiden ja Internet-päätelaitteiden avulla. Otanta on toteutettu monivaiheisena ositettuna otantana, jonka tuloksena on kiinteä tutkimusnäyte.
Keruumenetelmä
Kasvokkainen haastattelu: tietokoneavusteinen (CAPI tai CAMI)
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
323 muuttujaa ja 1232 havaintoa.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineisto on kerätty kahdessa osassa peräkkäisillä viikoilla. Presidentin toiminnan tärkeitä tavoitteita ja presidentin valinnassa tärkeitä ominaisuuksia (q3- ja q4-alkuiset muuttujat) ja ketä vastaaja äänestäisi (q5) on kysytty 14.-19.10.2005. Eri ehdokkaita kuvaavat ominaisuudet ja luonnehdinnat (q1- ja q2-alkuiset muuttujat) on kysytty 21.-26.10.2005.
Painokertoimet
Aineistossa on mukana Gallupin toimittama painomuuttuja paino.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Suomen Gallup & Helsingin Sanomat: HS-gallup: vuoden 2006 presidentinvaalien vaalikampanjatutkimus [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2122
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Helsingin Sanomat 5.11.2005 (julkistettiin tulokset, jotka koskivat presidentin tehtävien ja poliittisten tavoitteiden tärkeyttä äänestäjille) ja Helsingin Sanomat 18.11.2005 (julkistettiin tulokset, jotka koskivat persoonallisuuden piirteitä ja muita henkilökohtaisia ominaisuuksia).
Julkaisut aineistosta
Suhonen, Pertti (2007). Mielipidetutkimukset presidentinvaaleissa. Teoksessa: Presidentinvaalit 2006 (toim. Pekka Isotalus & Sami Borg), 56-76. Helsinki: WSOY.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.