FSD2176 KuntaSuomi 2004: vanhus- ja vammaishuolto 2002: palvelulaitosten johtajat

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

KuntaSuomi 2004: vanhus- ja vammaishuolto 2002: palvelulaitosten johtajat

Dataset ID Number

FSD2176

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2176
https://doi.org/10.60686/t-fsd2176

Data Type

Quantitative

Authors

  • Ikola, Rinna-Marika (Vaasan yliopisto)

Abstract

Tämä tutkimus on osa KuntaSuomi 2004 tutkimusohjelman Sosiaali- ja terveyspalvelujen tutkimusta. Tutkimuskohteina ovat kuntien vanhus- ja vammaispalvelujen ohjaus ja johtaminen, palvelutuotanto sekä kehittämispolitiikka. Tämä kysely tehtiin tutkimuskuntien vanhus- ja vammaispalvelulaitosten johtajille. Vanhus- ja vammaishuoltoa on tutkittu myös vuosina 1997 ja 2000.

Ensimmäisenä kyselyssä kartoitettiin kunnan vanhus- ja vammaispalvelujen tuotantoa. Kysyttiin, mikä taho ylläpitää palvelulaitosta, paljonko asiakkaita palvelulaitoksella oli vuoden 2001 lopussa, onko palvelulaitoksen hoitoon pääsemisessä jonoa ja mitkä tahot toimivat eri palvelujen tuottajana palvelulaitoksessa. Tiedusteltiin myös, kuinka tyytyväinen vastaaja on palvelujen toimivuuteen, kilpailutetaanko ostopalveluiden tuottajia, onko kilpailutusta riittävästi, myykö palvelulaitos vanhus- tai vammaishuollon palveluja ulkopuolisille tahoille ja onko palvelulaitoksen toiminnassa tai sen laajuudessa tapahtunut muutoksia vuoden 2000 jälkeen. Vastaajaa pyydettiin myös arvioimaan palvelulaitoksen toimintaan vaikuttavien tekijöiden nykytilaa sekä kertomaan, onko palvelulaitoksen tilojen suunnittelussa ja ylläpidossa sekä henkilöstön koulutuksessa otettu huomioon erityistä huomiota vaativat asiakkaat.

Vanhus- ja vammaistyön ohjaukseen ja johtamiseen liittyen kysyttiin, mikä luottamushenkilöelin pääasiassa käsittelee palvelulaitosta koskevia asioita kunnassa, mikä merkitys luottamushenkilöelimellä on palvelulaitosta koskevien asioiden hoitamisessa ja millainen on vastaajan kokonaiskuva luottamushenkilöelimestä. Lisäksi vastaajaa pyydettiin arvioimaan eri tahojen vaikutusta palvelulaitoksen toimintaan, eri tehtäväkokonaisuuksien tärkeyttä työssään sekä kertomaan, minkä tahon päätösvaltaan kuuluvat eri palvelulaitosta koskevat asiat. Kysyttiin myös, saako vastaaja mielestään päättää riittävästi palvelulaitoksen kannalta keskeisistä asioista.

Kehittämispolitiikkaa koskevat kysymykset aloitettiin kysymällä, millaisiin asioihin palvelulaitoksen kehittämisen tulisi kohdistua lähivuosina, onko palvelulaitoksessa toteutettu asiakkaille suunnattuja kyselyjä palveluiden arvioimiseksi ja kehittämiseksi ja mikäli on, niin toteutetaanko niitä säännöllisesti. Tiedusteltiin myös, onko palvelulaitoksessa meneillään vanhus- tai vammaishuoltoon liittyviä kokeiluja tai uudistuksia ja pyydettiin vastaajaa arvioimaan erilaisia vanhus- ja vammaispalveluja koskevia väittämiä. Lopuksi vastaajaa pyydettiin nimeämään kaksi keskeisintä haastetta ja ongelmaa vanhus- ja vammaispalveluiden kehittämisessä.

Taustamuuttujina olivat vastaajan sukupuoli, ikä, virkanimike, työkokemus ja peruskoulutus.

Keywords

johtaminen; kehittäminen; kilpailuttaminen; kunnat; ohjaus (neuvonta ja opastus); palvelutalot; palvelutuotanto; vammaiset; vanhukset

Topic Classification

Series

KuntaSuomi 2004

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Ikola, Rinna-Marika (Vaasan yliopisto)

Data Producers

  • Suomen Kuntaliitto

Time Period Covered

2002

Collection Dates

2002-09 – 2002-11

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Poliittis-hallinnollinen alue (Kunta)

Universe

Suomen kunnat (excluding Ahvenanmaa)

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta

Kaksivaiheinen ositettu otanta KuntaSuomi-projektikuntien valinnassa.

Kuntaotokset valittiin erikseen alle 10000 asukkaan kunnista (28 kuntaa) ja yli 10000 asukkaan kunnista (19 kuntaa). Valinnassa pyrittiin edustavuuteen kummankin kuntajoukon sisällä suhteessa kokoluokan kaikkiin kuntiin. Suurten kuntien lukumäärä on tapausjoukossa suurempi kuin niiden osuus kaikista kunnista, koska niissä asuu 70 prosenttia maan väestöstä. Edustavuuskriteereinä käytettiin lisäksi mm. alueellista sijaintia, väestön ikä- ja koulutusrakennetta, elinkeinorakennetta ja kuntatalouden tunnuslukuja, poliittisia voimasuhteita sekä kunnan toimintapolitiikkaa kuvaavia muuttujia. Ahvenanmaan kunnat jätettiin valinnan ulkopuolelle niiden maakunnallisesta itsehallinnosta johtuvien erityispiirteiden takia.

Kysely lähetettiin kuntien vanhus- ja vammaispalvelulaitosten johtajille (N=235). Vastaus saatiin 153 johtajalta.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

65,1

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

2.0

Related Datasets

FSD2170 KuntaSuomi 2004: vanhus- ja vammaishuolto 1997: viranhaltijat

FSD2172 KuntaSuomi 2004: vanhus- ja vammaishuolto 1997: palvelulaitosten johtajat

FSD2173 KuntaSuomi 2004: vanhus- ja vammaishuolto 2000: viranhaltijat

FSD2174 KuntaSuomi 2004: vanhus- ja vammaishuolto 2000: palvelulaitosten johtajat

FSD2175 KuntaSuomi 2004: vanhus- ja vammaishuolto 2002: viranhaltijat

Completeness of Data and Restrictions

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu muuttuja (Q2_1), joka sisältää palvelulaitosten nimet.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Ikola, Rinna-Marika (Vaasan yliopisto): KuntaSuomi 2004: vanhus- ja vammaishuolto 2002: palvelulaitosten johtajat [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-23). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2176

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Publications Tooltip

Ikola, Rinna-Marika (2003). Vanhus- ja vammaishuolto uusien haasteiden edessä. Helsinki: Suomen kuntaliitto. KuntaSuomi 2004 -tutkimuksia; 41 & Acta; 160.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.