FSD2217 Nuorisobarometri 2006
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
- Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja
Aineiston nimi
Nuorisobarometri 2006
Aineistonumero
FSD2217
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2217https://doi.org/10.60686/t-fsd2217
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)
- Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
Sisällön kuvaus
Tämän vuoden tutkimuksen pääteemoina olivat nuorten uskonnollisuus ja yhteiskunnallinen aktiivisuus. Aluksi esitettiin väittämiä koulutuksesta, työstä, työttömyydestä, työpaikkaan sitoutumisesta ja palkkauksesta. Seuraavaksi tiedusteltiin, kuinka paljon vastaaja luottaa erilaisten instituutioiden, mm. poliisi, kirkko, puolustusvoimat ja poliittiset puolueet, toimintaan. Kysyttiin myös, äänestikö vastaaja edellisten presidentinvaalien ensimmäisellä ja toisella kierroksella, sekä kumpaa ehdokasta, Tarja Halosta vai Sauli Niinistöä, ja jos ei äänestänyt lainkaan, niin miksi. Tiedusteltiin myös vastaajan mielipidettä siihen, onko EU-jäsenyys osoittautunut edulliseksi Suomelle.
Seuraavaksi vastaajalle esitettiin väittämiä erilaisten asioiden hyväksyttävyydestä, mm. turkistarhaiskuista, mielenosoituksista, verotuksen kiertämisestä ja erilaisista seksiin liittyvistä kysymyksistä. Vastaajalta tiedusteltiin myös, missä määrin syrjäytyminen johtuu koulutuksen, ystävien, harrastusten, rahan tai toimeentulon ja tulevaisuudenuskon puutteesta, epäterveellisistä elämäntavoista, omasta laiskuudesta tai välinpitämättömyydestä, avun saamisen vaikeudesta, epätasa-arvoisista lähtökohdista, biologisista tai geneettisistä lahjakkuuseroista ja yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuudesta. Vastaajaa pyydettiin myös arvioimaan, missä määrin hän kokee epävarmuutta tai turvattomuutta mm. opiskelun, työn saamisen, maailmanpoliittisen tilanteen ja yhteiskunnassa vallitsevien arvojen ja asenteiden takia.
Vastaajan uskonnollisuutta kartoitettiin kysymällä kuuluuko hän johonkin uskonnolliseen yhteisöön, kuinka usein hän käy uskonnollisissa tilaisuuksissa ja kuinka uskonnollinen hän itse sanoisi olevansa. Tiedusteltiin myös, ajatteleeko vastaaja koskaan elämän tarkoitusta tai päämäärää ja mitä hän uskoo kuoleman jälkeen tapahtuvan. Haluttiin myös tietää, kuinka uskonnollinen vastaajan lapsuudenkoti oli ollut ja keiden henkilöiden kanssa vastaaja keskustelee uskonnollisista kysymyksistä. Kartoitettiin myös vastaajan mielikuvia erilaisista uskonnoista ja uskonnollisista yhteisöistä. Vastaajalle lueteltiin myös erilaisia ongelmia ja pyydettiin arvioimaan, antaako kirkko niihin päteviä vastauksia sekä kysyttiin, mitä seurakuntien toimintamuotoja vastaaja pitää tärkeinä ja mihin niistä hän itse osallistuu tai olisi halukas osallistumaan. Lopuksi tiedusteltiin, onko vastaaja tietoinen tulevista kirkollisvaaleista sekä onko hän koskaan äänestänyt kirkollisvaaleissa ja aikooko hän äänestää tulevissa vaaleissa. Vastaajaa pyydettiin myös arvioimaan kouluarvosanalla 4-10, kuinka tyytyväinen hän tällä hetkellä on elämäänsä. Taustamuuttujina olivat mm. vastaajan sukupuoli, ikä, äidinkieli, maakunta, kuntaryhmä, suuralue ja koulutus.
Asiasanat
Euroopan integraatio; epävarmuus; hyväksyminen (psykologia); instituutiot; kirkko (instituutio); kirkolliset vaalit; koulutus; nuoret; presidentinvaalit; seurakuntatyö; syrjäytyminen; turvattomuus; työ; uskomukset; uskonnollisuus; uskonnot; uskonto; äänestyskäyttäytyminen; äänestäminen
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Nuoret (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Tasa-arvo, eriarvoisuus ja syrjäytyminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Uskonto ja arvot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Vaalit, ehdokkaat ja kansanäänestykset (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
NuorisobarometritJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- TNS-Gallup
Tuottajat
- Nuorisoasiain neuvottelukunta
- Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
Ajallinen kattavuus
2006
Aineistonkeruun ajankohta
2006-03
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
15 - 29 -vuotiaat suomalaiset
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta
Iän, sukupuolen, äidinkielen ja asuinpaikan mukaan kiintiöity otos poimittiin väestörekisteritiedoista satunnaisotannalla. Tutkimuksessa haastateltiin 1800 suomenkielistä ja 100 ruotsinkielistä nuorta.
Keruumenetelmä
Puhelinhaastattelu
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
206 muuttujaa ja 1901 havaintoa.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kunta-muuttuja sekä postinumero.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) & Nuorisotutkimusseura: Nuorisobarometri 2006 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2015-09-01). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2217
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Uskon asia : nuorisobarometri 2006 (2006). Toim. Terhi-Anna Wilska. Helsinki : Opetusministeriö. Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) - (Nuoran julkaisuja; 34). Helsinki : Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto - (Julkaisuja; 67)
Julkaisut aineistosta
Uskon asia: nuorisobarometri 2006 (2006). Toim. Terhi-Anna Wilska. Helsinki: Opetusministeriö. Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora). Nuoran julkaisuja; 34. Helsinki: Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkoston julkaisuja; 67.
Kestilä-Kekkonen, Elina (2009). Osallistumattomuutta ja korkeaa luottamusta: Suomalaisten nuorten aikuisten suhde puolueisiin 2000-luvulla. Politiikka 51(2), 96-106.
Zhuk, Iryna L. (2013). Transformation of culture of sexual relations in Ukraine: experience of intercultural comparative analysis. Doctoral dissertation, Institute of Sociology of National Academy of Sciences of Ukraine, Kyiv, Ukraine (only Title in English).
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.