FSD2232 Turvallisuustutkimus 2006
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Turvallisuustutkimus 2006
Aineistonumero
FSD2232
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2232https://doi.org/10.60686/t-fsd2232
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Manner-Suomen lääninhallitusten poliisiosastot
Muut tekijät
- Suominen, Petteri (Etelä-Suomen lääninhallitus. Poliisiosasto)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa selvitettiin kansalaisten näkemyksiä ja kokemuksia turvallisuusasioista, asuinkunnan ja poliisin palveluista sekä uhriutumisesta. Tutkimuksen alussa vastaajat punnitsivat asuinkunnan asuinviihtyvyyttä häiritseviä tekijöitä, kuten huumeiden käyttäjiä, nuorison häiriökäyttäytymistä, yleisten paikkojen epäsiisteyttä ja ilkivaltaa.
Kansalaisten turvallisuutta selvitettiin kysymällä, kuinka turvalliseksi vastaaja tuntee olonsa mm. kävellessään yksin perjantai- ja lauantai-iltoina asuinalueellaan. Edelleen tiedusteltiin asuinkunnan yleisten paikkojen turvallisuuden muutoksia sekä rikollisuustilanteen vakavuutta. Kansalaisten uhriutumista tutkittiin kysymällä, onko vastaajalle henkilökohtaisesti tapahtunut jokin rikos kolmen viime vuoden aikana, missä se tapahtui ja milloin.
Paikkakunnan poliisin onnistumista tehtäviensä hoitamisessa kartoitettiin. Lisäksi tiedusteltiin vastaajien omia viime vuosien kokemuksia poliisin toiminnasta. Vastaajat arvioivat myös mm. seuraavien poliisin palvelujen tärkeyttä: hälytyspartion nopea saapuminen, rikosten nopea selvittäminen ja mahdollisuus jättää rikosilmoitus Internetin kautta. Edelleen kysyttiin, mitkä omaa elämää, asuinkuntaa ja laajemmin yhteiskuntaa koskevat asiat huolestuttavat vastaajia tulevaisuudessa. Vaihtoehtoina olivat esim. oma tai läheisen työttömyys, vakava sairastuminen, sosiaali- ja terveyspalvelujen heikkeneminen, alkoholin kulutuksen yleinen kasvu, ihmisten syrjäytyminen sekä rikollisuuden lisääntyminen.
Asuinkunnan palvelujen järjestämistä arvioitiin kouluarvosanoilla. Rankattavina olivat esimerkiksi palo- ja pelastustoimi, lasten päivähoito, alkoholi- ja huumeongelmaisten hoito sekä poliisipalvelut. Vastaajat arvioivat myös asuinalueen viihtyvyyttä ja turvallisuutta kohentavia toimenpiteitä, kuten katuvalaistuksen, päihdevalistuksen ja harrastusmahdollisuuksien parantamista. Tutkimuksen lopussa kysyttiin vastaajien järjestöosallistumista ja luottamusta ihmisiin. Taustamuuttujina ovat vastaajan sukupuoli, syntymävuosi, perhesuhteet, koulutus, työmarkkina-asema, asuntotyyppi ja -muoto ja asuinalue.
Asiasanat
asuinalueet; kunnat; luottamus; osallistuminen; palvelut; poliisi (organisaatiot); rikokset; turvallisuus; viihtyvyys
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Rikollisuus ja lainvalvonta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Itella Suomi
Tuottajat
- Manner-Suomen lääninhallitusten poliisiosastot
Ajallinen kattavuus
2006
Aineistonkeruun ajankohta
2006-04-21 – 2006-05-19
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomen 15 - 74-vuotias väestö (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmästä poimittiin 113 732 henkilön otos. Kysely toteutettiin niin kirjekyselynä kuin sähköisesti. Vastauksia palautui kaiken kaikkiaan 51 552 kpl, joista 7,1 % Internetin kautta.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
46
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.1
Katso myös
FSD2008 Turvallisuustutkimus 2003
FSD2502 Turvallisuustutkimus 2009
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineiston maakuntamuuttuja on muodostettu kihlakuntamuuttujasta, eikä se siten täysin vastaa Tilastokeskuksen kuntanumeroihin perustuvaa maakuntamuuttujaa.
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kunta- ja postinumeromuuttujat.
Painokertoimet
Aineistossa on painomuuttuja (paino06), joka perustuu maakuntien väestöjakaumiin.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Manner-Suomen lääninhallitusten poliisiosastot: Turvallisuustutkimus 2006 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.1 (2007-03-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2232
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Poliisin Kansallinen turvallisuustutkimus 2006 -sivusto julkaisuluetteloineen
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Suominen, Petteri (2006). Turvallinen Suomi 2006 : tutkimus suomalaisten turvallisuuskäsityksistä. Helsinki : Sisäasiainministeriö. Poliisiosasto. - (Poliisin ylijohdon julkaisusarja 13/2006)
Julkaisut aineistosta
Suominen, Petteri (2006). Turvallinen Suomi 2006: tutkimus suomalaisten turvallisuuskäsityksistä. Helsinki: Sisäasiainministeriö. Poliisiosasto. Poliisin ylijohdon julkaisusarja; 13/2006.
Saari, Juho (2010). Yksinäisten yhteiskunta. Helsinki: WSOY.
Keinänen, Anssi (2007). "Miten huolestunut olette siitä, että omaisuuttanne varastetaan...". Suomalaisten kokema omaisuusrikollisuuden pelko vuosina 2003 ja 2006. Oikeus 2007:36(3), 264-282.
Keinänen, Anssi (2007). Kasautuvatko rikosuhrikokemukset [verkkodokumentti]. Edilex 33/2007. Edilex Asiantuntijakirjoitukset 18.12.2007, referee-artikkeli. www.edilex.fi/lakikirjasto/4916 [viitattu 20.12.2007].
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.