FSD2236 Kunnallisalan ilmapuntari 2005: kuntalaiset

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

  • Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja

Aineiston nimi

Kunnallisalan ilmapuntari 2005: kuntalaiset

Aineistonumero

FSD2236

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2236
https://doi.org/10.60686/t-fsd2236

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Kunnallisalan kehittämissäätiö

Sisällön kuvaus

Vuoden 2005 ilmapuntarin erityisteemana olivat kunta- ja palvelurakenneuudistukset. Vastaajalle esitettiin joukko kuntia koskevia väittämiä ja häntä pyydettiin arvioimaan jokaista väittämää sen mukaan, onko hän samaa vai eri mieltä väittämän kanssa. Seuraavaksi vastaajaa pyydettiin arvioimaan kunnallisten palveluiden kehitystä omassa kunnassa. Kunta- ja palvelurakenneuudistukseen liittyen tiedusteltiin, mikä alueellinen kokonaisuus on vastaajan mielestä sopivin tarjoamaan kuntalaisille eri palveluja ja kenen tulisi käytännössä tehdä ja tuottaa palvelut. Kyselyssä kartoitettiin myös sitä, missä kaikissa palveluissa kansalaisten pitäisi ottaa enemmän taloudellista tai toiminnallista vastuuta ja missä palveluissa pääasiallinen toimenpidevastuu tulisi kuntien sijasta olla valtiolla. Vastaajalta tiedusteltiin myös, mitä keinoja hän pitää hyväksyttävinä pyrittäessä parantamaan hänen kotikuntansa taloutta. Kysyttiin myös, paljonko vastaajan mielestä kuntia pitäisi Suomessa olla. Seuraavaksi tiedusteltiin vastaajan suhtautumista kuntaliitoksiin yleensä ja suhtautumista oman kunnan yhdistämiseen suuremmaksi kokonaisuudeksi naapurikunnan/kuntien kanssa. Vastaajalta kysyttiin vielä, mitkä hänen mielestään ovat hyviä perusteita kuntien lukumäärän vähentämiseksi ja mitkä hyviä perusteita kuntien lukumäärän vähentämistä vastaan. Lopuksi tiedusteltiin, kuka vastaajan mielestä tosiasiallisesti johtaa hänen kotikuntaansa. Taustamuuttujina olivat muun muassa vastaajan sukupuoli, ikä, koulutus, ammattiryhmä, elinvaihe, asuinlääni ja talouden bruttotulot.

Asiasanat

julkiset palvelut; kehitys; kunnat; kuntalaiset; kuntaliitokset; taloudellinen tila; taloudellinen vastuu; yhdistäminen; yksityistäminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Kunnallisalan ilmapuntarit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • TNS Gallup Oy

Tuottajat

  • Kunnallisalan kehittämissäätiö

Ajallinen kattavuus

2005

Aineistonkeruun ajankohta

2005-08-15 – 2005-09-04

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen 15-vuotta täyttänyt väestö (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta

Otanta tehtiin kolmessa vaiheessa. Ensin tutkimuksen edellyttämä määrä kohdehenkilöitä jaettiin alueellisesti maakuntajaon pohjalta NUTS2 suuralueisiin. Toisessa vaiheessa kunkin suuralueen sisällä kohdehenkilöiden määrä jaettiin kuntatyyppeihin. Kunnat ryhmiteltiin kuntatyyppeihin siten, että kaupungit jaettiin asukasmäärän mukaan suuriin ja pieniin kaupunkeihin ja maaseutukunnat kolmeen luokkaan väestön elinkeinojakauman mukaan. Tutkimuskunnat valittiin edustavasti em. ositteiden pohjalta. Otannan kolmannessa vaiheessa jokaisesta tutkimuskunnasta poimittiin lähtöosoitteita väestömäärän edellyttämällä tavalla. Haastattelut tehtiin lähtöpistejärjestelmällä. Satunnaisesti poimituista lähtöosoitteista edeten tehtiin neljä haastattelua. Jokaisesta haastattelun kohteena olleesta taloudesta valittiin se henkilö, joka täytti valintakortin määräämät sukupuoli- ja ikäehdot.

Keruumenetelmä

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu postinumero- ja painomuuttujat.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kunnallisalan kehittämissäätiö: Kunnallisalan ilmapuntari 2005: kuntalaiset [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-24). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2236

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Kansalaismielipide ja kunnat : ilmapuntari 2005 (2005). Helsinki : Kunnallisalan kehittämissäätiö. - (Polemia-sarja; 60).

Julkaisut aineistosta Tooltip

Kansalaismielipide ja kunnat: ilmapuntari 2005 (2005). Helsinki: Kunnallisalan kehittämissäätiö. Polemia-sarja; 60.

Kallio, Johanna & Niemelä, Mikko (2008). Kuntalaisten ja kunnan viranhaltijoiden asennoituminen kuntien väliseen yhteistyöhön hyvinvointipalvelujen tuottamisessa. Kunnallistieteellinen aikakauskirja 36(3), 260-273.

Kallio, Johanna (2010). Hyvinvointipalvelujärjestelmän muutos ja suomalaisten mielipiteet 1996-2006. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan tutkimuksia; 108.

Katara, Henna-Riikka (2012). Hyvinvointivaltion kannatus ja palvelujärjestelmä. Kuntalaisten ja kunnanjohtajien mielipiteiden vertailua vuosina 1996-2006. Turku: Turun yliopisto. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma

Laiho, Anna (2013) Kuntalaisten ja kunnanvaltuutettujen mielipiteet kunnallisista palveluista 2000-luvulla. Turku: Turun yliopisto. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.