FSD2257 Kirkkomonitor 2004
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Tekijät
- Kirkon tutkimuskeskus
Asiasanat
ennustaminen (magia), henkisyys, jälleensyntyminen, kirkko (instituutio), noituus, paranormaalit ilmiöt, rukoileminen, seurakunnat, uskomukset, uskonnolliset liikkeet, uskonnollisuus
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa kartoitettiin käsityksiä paranormaaleista ilmiöistä, henkisyydestä ja seurakuntien eri toimintamuotojen tärkeydestä. Lisäksi kysyttiin vastaajien kuulumisesta evankelis-luterilaisen kirkon sisällä vaikuttaviin uskonnollisiin liikkeisiin.
Vastaajilta tiedusteltiin mm. onko kummituksia tai enkeleitä olemassa, voiko noituudella vaikuttaa toisen ihmisen elämään, voiko rukouksen tai joogan avulla parantaa sairauksia, kykenevätkö meediot välittämään viestejä vainajilta ja onko Suomessa käynyt ufoja. Lisäksi kysyttiin, voiko ihmisen tulevaisuutta luotettavasti ennustaa astrologian, horoskooppien, pelikorttien tai kämmenen viivojen avulla.
Henkisyyttä käsiteltiin esittämällä väitteitä mm. ufoista, luonnonlääketieteestä, astrologiasta, sielunvaelluksesta ja jälleensyntymisestä. Lisäksi kysyttiin, miten kiinnostuneita ihmiset ovat henkisyyteen liittyvistä asioista, miten tärkeää heille on oma henkinen kasvu ja mitä he ovat valmiita sen eteen tekemään.
Käsityksiä seurakuntien toiminnasta selvitettiin kysymällä kuinka tärkeinä vastaajat pitivät seurakuntien eri toimintamuotoja. Toimintamuotoina olivat mm. hautaan siunaaminen, kirkollinen vihkiminen, kaste, rippikoulu, työ vanhusten tai vammaisten parissa, sairaaloiden sielunhoito, partio, jumalanpalvelus, evankelioimistyö ja ruokapankit.
Vastaajilta tiedusteltiin myös, kuuluvatko he joihinkin evankelis-luterilaisen kirkon sisällä vaikuttaviin uskonnollisiin liikkeisiin. Tällaisia liikkeitä ovat mm. lestadiolaisuus, evankelinen liike (SLEY), rukoilevaisuus, herännäisyys, Kansan Raamattuseura, kansanlähetys ja karismaattinen liike. Kysyttiin myös, katsooko vastaaja itse olevansa kristitty, luterilainen, uskova, uskovainen, uudestisyntynyt kristitty tai ateisti.
Taustamuuttujina olivat mm. ikä, sukupuoli, asuinpaikkakunta, koulutus ja työelämään osallistuminen.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.