FSD2261 Nuoret ja eduskuntavaalit 2007

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Nuoret ja eduskuntavaalit 2007

Aineistonumero

FSD2261

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2261
https://doi.org/10.60686/t-fsd2261

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten nuorten mielipiteitä liittyen vaaleihin, erilaisiin poliittisiin teemoihin ja valtaan. Kysymyksillä ja erilaisin väitelausein haluttiin selvittää nuoria liikuttavia vaaliteemoja sekä yleisemmin nuorten osallistumista ja poliittista ajattelua. Kyselyn avulla haluttiin selvittää myös nuorten aikeita äänestää vuoden 2007 eduskuntavaaleissa.

Vastaajilta kysyttiin, kuinka kiinnostuneita he ovat politiikasta. Heitä pyydettiin kertomaan mielipiteensä päätöksentekoon ja äänestämiseen liittyvistä väittämistä. Vastaajien suhdetta järjestöjärjestötoimintaan kartoitettiin kysymällä, missä järjestöissä ja ryhmissä he olivat jäseninä tai missä tahtoisivat olla.

Seuraavaksi tiedusteltiin, kuinka varmasti vastaajat aikovat äänestää tai jättää äänestämättä maaliskuun eduskuntavaaleissa. Heitä pyydettiin myös kertomaan mikä erilaisista luetelluista ominaisuuksista painaa ehdokkaan valinnassa eniten. Lisäksi esitettiin valtaan ja vallankäyttöön liittyviä väittämiä. Tämän jälkeen vastaajilta kysyttiin, onko puolue vai ehdokas tärkeämpi äänestyspäätöstä tehtäessä. Nuorten puolueuskollisuutta kartoitettiin kysymällä kannattaako vastaaja jotain puoluetta ja voisiko hän vaalien välillä vaihtaa kannattamaansa puoluetta.

Vastaajien käsityksiä vallan jakautumisesta selvitettiin kysymällä, paljonko valtaa he arvioivat eri instituutioilla ja toimijoilla olevan. Kolmella avoimella kysymyksellä tiedusteltiin nuorten mielipiteitä siitä, miksi nuoret eivät äänestä kovinkaan aktiivisesti, miksi nuoret eivät äänestä yhtä todennäköisesti kuin vanhemman ikäluokat ja mitä vastaajien mielestä pitäisi tehdä, jotta nuorten kiinnostus politiikkaan lisääntyisi. Puolueiden kannatusta vastaajien keskuudessa kartoitettiin kysymällä, mitä puoluetta vastaajat todennäköisesti äänestävät eduskuntavaaleissa. Lisäksi haluttiin tietää vastaajien mielipide Matti Vanhasen hallituksen toiminnasta ja siitä, kuka heidän suosikkinsa seuraavaksi pääministeriksi olisi.

Vastaajilta kysyttiin myös, vaikuttavatko poliittiset arvot heidän ostopäätöksiinsä. Internetin vaikutuksia nuorten poliittiseen toimintaan ja äänestyskäyttäytymiseen selvitettiin kysymällä ovatko he itse käyttäneet sähköpostia tai internetiä kannanottojen välittämiseksi tai yhteyksien rakentamiseksi, aikovatko he käyttää vaalikoneita apuna ehdokkaan valinnassa ja aikovatko he tutustua ehdokkaiden kotisivuihin. Avoimella kysymyksellä tiedusteltiin vastaajien kantaa siihen, voiko edustuksellisen demokratian kautta vaikuttaa. Erilaisten väitelauseiden avulla haluttiin selvittää vastaajien kanta erilaisiin poliittisiin teemoihin, turvallisuuspoliittisiin kysymyksiin ja Natoon. Väitteitä esitettiin myös hallitus- ja oppositiopolitiikasta sekä päivänpoliittisista kysymyksistä.

Taustamuuttujia kyselyssä olivat sukupuoli, syntymävuosi, äidinkieli, vaalipiiri, perhemuoto, koulutustaso, pääasiallinen toiminta ja työsuhteen laatu.

Asiasanat

demokratia; eduskuntavaalit; järjestötoiminta; maanpuolustus; nuoret; oppositio; parlamentarismi; poliittinen osallistuminen; tiedonlähteet; turvallisuuspolitiikka; vaikuttaminen; vallankäyttö; valta; äänestyskäyttäytyminen; äänestäminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta

Tuottajat

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta

Ajallinen kattavuus

2006

Aineistonkeruun ajankohta

2006-09 – 2006-10

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen 18 - 29-vuotias väestö

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

1000 kappaleen otos tilattiin väestörekisterikeskukselta. Otoksen rajaus 18-29-vuotiaisiin perustuu osin aiempien tutkimusten ikärajoihin sekä siihen, että vanhan nuorisolain mukaan nuoria olivat 15-29-vuotiaat (uudessa vuoden 2006 laissa yläikäraja on 28 vuotta). Alaikäraja on 18 vuotta koska kysely koskee vaaleja.

Koska ensimmäisellä kyselykierroksella vastausprosentti oli vähäinen, postitettiin 680 uusintakyselyä. 15 nuorta jäi tavoittamatta. Palkinnot motivoivat vastaajia ja yhteensä 475 täytettyä lomaketta palautettiin. Tytöt vastasivat poikia ahkerammin: vastaajista 42 prosenttia oli poikia.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

48

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

167 muuttujaa ja 475 havaintoa.

Datan versio

1.1

Aineiston käytössä huomioitavaa

Kuntamuuttuja on koodattu vaalipiireiksi jo ennen arkistointia.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora): Nuoret ja eduskuntavaalit 2007 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.1 (2009-02-24). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2261

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Sukupolvipolitiikka. Nuoret ja eduskuntavaalit 2007 (2007). Toim. Paakkunainen, Kari. Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, julkaisuja 72. Nuorisoasian neuvottelukunta, julkaisuja 36. Helsinki: Opetusministeriö & Nuorisotutkimusverkosto & Nuorisoasiain neuvottelukunta.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Sukupolvipolitiikka. Nuoret ja eduskuntavaalit 2007 (2007). Toim. Paakkunainen, Kari. Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, julkaisuja 72. Nuorisoasiain neuvottelukunta, julkaisuja 36. Helsinki: Opetusministeriö & Nuorisotutkimusverkosto & Nuorisoasiain neuvottelukunta

Schoultz, Vera (2010). Nuorten poliittinen osallistuminen ja sen murros. Teoksessa Ohipuhuttu nuoruus? Nuorten elinolot -vuosikirja (toim. Anu-Hanna Anttila, Kristiina Kuussaari & Tiina Puhakka), 93-104. Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL & Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta Nuora.

Borg, Sami (2012). Nuorten äänestysvalinnat, puoluekiinnittyminen ja edustautuminen. Teoksessa: Nuoret ja ääni - Nuoret eduskuntavaaleissa 2011 (toim. Ronkainen, Jussi), 15-27. Helsinki: Nuorisotutkimusseuran julkisuja; 125.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.