FSD2271 KuntaSuomi 2004: talousjohtaminen 2003
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
KuntaSuomi 2004: talousjohtaminen 2003
Aineistonumero
FSD2271
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2271https://doi.org/10.60686/t-fsd2271
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Kallio, Olavi (Tampereen yliopisto. Taloustieteiden laitos)
- Martikainen, Juha-Pekka (Tampereen yliopisto. Taloustieteiden laitos)
- Meklin, Pentti (Tampereen yliopisto. Taloustieteiden laitos)
- Oulasvirta, Lasse (Tampereen yliopisto. Taloustieteiden laitos)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa selvitettiin kuntien talousjohtamisen käytäntöjä. Erillisinä alueina käsiteltiin taloussuunnittelua ja seurantaa, kirjanpitoa ja meno-tulo-seurantaa sekä tarkastuslautakuntaa ja sen toimintaa. Tutkimukseen sisältyi myös kysymyksiä kuntakonsernin rakenteesta ja konserniohjauksesta.
Kunnan talousarvion laadintaprosessia käsiteltiin kysymällä, mikä toimielin päätti talousarvion menokehyksistä, mikä taho, toimielin tai virkamiestaho vaikutti eniten talousarvion menokehysten lopulliseen muotoutumiseen sekä millaiset nämä kehykset olivat sisällöltään. Kysyttiin myös, kuinka hyvin eri toimielimet pysyivät niille annetuissa menokehyksissä, milloin talousarvioehdotus julkistettiin ja millainen on eri tahojen vaikutusvalta budjetin muotoutumisessa ja määrärahojen kohdentamisessa. Talousarvion toiminnallisia tavoitteita ja nettobudjetointia koskevia kysymyksiä olivat valtuustoa sitovien määrärahojen ja toiminnallisten tavoitteiden lukumäärä talousarviossa ja millä tehtäväalueilla nettobudjetointi on käytössä.
Taloutta koskevaa informaatiota kerättiin kysymällä millä tarkkuudella kirjanpidosta saadaan talousarvion toteutumista koskevia seurantaraportteja. Kysyttiin myös miten monta kertaa vuodessa ja millä tarkkuudella toimielimet saavat talouden toteutumaa koskevat raportit. Lisäksi tiedusteltiin eri tahoilta saatavan sisäisen informaation tärkeyttä ja riittävyyttä. Uuden kirjanpitolain soveltamista ja toteutumista tarkasteltiin kysymällä kirjanpitolain uudistuksen tarpeellisuudesta kunnan taloudenhoidon ja johtamisen kannalta.
Kuntakonsernista kysyttiin ketkä tai mitkä toimielimet muodostavat kunnan konsernijohdon, kuka on konsernijohtaja sekä onko kunnassa erikseen nimetty kunnan ja kuntakonsernin johtoryhmä ja ketkä siihen kuuluvat. Lisäksi kysyttiin onko kunnassa vahvistettu kirjallisesti konserniohjauksen periaatteita, onko kunnalla virallisesti hyväksyttyä kunta- tai kuntakonsernistrategiaa ja mikä toimielin ne on hyväksynyt. Kysyttiin myös mille alueille on määritelty yhteinen toimintapolitiikka koko kuntakonsernia varten ja mikä toimielin sen on hyväksynyt.
Tarkastuslautakunnista kysyttiin onko kunnassa käytössä valiokunta- vai lautakuntamalli, millaisia henkilöitä tarkastuslautakuntaan valitaan ja millainen on tarkastuslautakunnan ja sen työn arvostus kunnan organisaatiossa. Kysyttiin myös millainen asema tarkastuslautakunnalla on kunnan organisaatiossa. Haluttiin tietää miten tarkastuslautakunta on muuttanut tarkastuksen roolia ja painoarvoa verrattuna entiseen luottamushenkilötilintarkastajiin perustuneeseen järjestelmään. Lisäksi tiedusteltiin miten tarkastuslautakunnan valmistelu- ja sihteeritehtävät on järjestetty ja miten tämä järjestelmä toimii. Tiedusteltiin myös tarkastuslautakunnan käytettävissä olevien resurssien riittävyydestä.
Taustamuuttujina tutkimuksessa olivat mm. vastaajan syntymävuosi, sukupuoli, kieli, tutkinto, oppilaitos ja virkanimike.
Asiasanat
budjetointi; kirjanpito; kunnallistalous; kunnan talousarviot; kunnat; kuntakonsernit; kuntasuunnittelu; kuntien menot; palvelutuotanto; taloussuunnittelu; tarkastuslautakunnat; tulot -- kunnat
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Talouspolitiikka, julkiset menot ja tulot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Valtiovalta, julkinen hallinto, poliittiset organisaatiot, puolueet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
KuntaSuomi 2004Jakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Kallio, Olavi (Tampereen yliopisto. Taloustieteiden laitos)
- Martikainen, Juha-Pekka (Tampereen yliopisto. Taloustieteiden laitos)
- Meklin, Pentti (Tampereen yliopisto. Taloustieteiden laitos)
- Oulasvirta, Lasse (Tampereen yliopisto. Taloustieteiden laitos)
Ajallinen kattavuus
2003
Aineistonkeruun ajankohta
kevät-alkukesä 2003 ( 2003 )
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi, Espoo, Haukipudas, Humppila, Hämeenlinna, Iitti, Jaala, Joroinen, Kaarina, Karstula, Kemiö, Kerava, Kiikala, Kokkola, Kolari, Kotka, Kristiinankaupunki, Kuhmoinen, Lappeenranta, Leppävirta, Lieksa, Liljendal, Lumijoki, Mikkeli, Multia, Naantali, Noormarkku, Närpiö, Oulainen, Outokumpu, Padasjoki, Pieksämäki, Porvoo, Pudasjärvi, Punkaharju, Pyhäntä, Pylkönmäki, Ranua, Rääkkylä, Sonkajärvi, Suolahti, Tyrnävä, Vaasa, Vahto, Varkaus, Vehkalahti, Vimpeli, Virrat
Havaintoyksikkötyyppi
Poliittis-hallinnollinen alue (Kunta)
Perusjoukko/otos
KuntaSuomi 2004 -tutkimuskunnat
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta
Kaksivaiheinen ositettu otanta KuntaSuomi-projektikuntien valinnassa. Kyselylomake postitettiin tutkimuskuntien talousjohtajille (kamreerille, talouspäällikölle tms., pienissä kunnissa kunnanjohtajalle). Tutkimuksessa oli mukana 47 kuntaa. Lomakkeen palautti 46. Aineistoa on joiltain osin täydennetty puhelinhaastattelujen ja sähköpostikyselyjen avulla.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Puhelinhaastattelu
Sähköpostihaastattelu
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
97,9
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Katso myös
FSD1246 KuntaSuomi 2004: talousjohtaminen 1996
FSD2270 KuntaSuomi 2004: talousjohtaminen 1999
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Kallio, Olavi (Tampereen yliopisto) & Martikainen, Juha-Pekka (Tampereen yliopisto) & Meklin, Pentti (Tampereen yliopisto) & Oulasvirta, Lasse (Tampereen yliopisto): KuntaSuomi 2004: talousjohtaminen 2003 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2007-09-25). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2271
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Kallio, Olavi & Martikainen, Juha-Pekka & Meklin, Pentti & Oulasvirta, Lasse (2005): Talousjohtamisen kehityspolkuja - Tutkimus kuntien talousjohtamisesta 1996-2003. KuntaSuomi 2004 -tutkimuksia nro 53. Acta nro 175. Tampereen yliopisto & Suomen Kuntaliitto. Helsinki.
Kallio, Olavi & Manninen, Juhani & Meklin, Pentti & Oulasvirta, Lasse (2000): Kuntalaki muuttui - entä käytännön talousjohtaminen. KuntaSuomi 2004 -tutkimuksia nro 22. Acta nro 122. Suomen Kuntaliitto. Helsinki.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.