FSD2320 Tampereen terveys- ja sosiaalikysely 1996

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Tampereen terveys- ja sosiaalikysely 1996

Aineistonumero

FSD2320

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2320
https://doi.org/10.60686/t-fsd2320

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Paronen, Olavi (UKK-instituutti)

Sisällön kuvaus

Kyselyssä kartoitettiin tamperelaisen aikuisväestön terveydentilaan ja sairauksiin, kotiavun tarpeeseen, sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöön, asuinympäristöön sekä turvallisuuteen liittyviä asioita. Se jatkoi vuosina 1990 ja 1993 tehtyjen kyselyjen sarjaa.

Vastaajien terveydentilaa selvitettiin kysymällä arviota nykyisestä terveydentilasta sekä tietoa mahdollisesta pitkäaikaisesta sairaudesta, viasta tai vammasta ja sen työntekoa tai jokapäiväisiä tehtäviä haittaavasta vaikutuksesta. Samoin kysyttiin, tarvitsevatko vastaajat sairauksiensa takia toisen henkilön apua kotona ja joutuivatko nämä jäämään pois töistä jonkin sairauden takia viime vuonna. Erikseen kysyttiin mahdollisten lääkkeiden, kuten verenpainelääkkeiden ja ehkäisypillereiden, käytöstä. Lisäksi tiedusteltiin tarkemmin erilaisista oireista ja vaivoista, kuten masentuneisuudesta, unettomuudesta tai huonomuistisuudesta, ja paljonko nämä haittaavat jokapäiväistä elämää.

Avun tarpeeseen ja auttamiseen liittyen vastaajilta kysyttiin, saivatko he edellisen vuoden aikana kodin ulkopuolista apua erilaisissa arkeen liittyvissä toiminnoissa kuten talous- tai kotitöissä tai kaupassa käynnissä tai muussa asioinnissa. Lisäksi kysyttiin, mistä apua oli saatu. Vastaajia pyydettiin myös kertomaan, onko heidän lähipiirissään vanhus, vammainen tai pitkäaikaisesti sairas henkilö, jota he auttavat säännöllisesti.

Terveyspalveluiden käyttöä selvitettiin kysymällä vastaajilta sairaalassa hoidettavana olosta sekä eri lääkäreiden vastaanotolla käynneistä. Vastaajilta tiedusteltiin myös heidän tyytyväisyyttään käyttämiinsä terveyspalveluihin, ja syitä mahdolliseen tyytymättömyyteen, sekä ovatko he saaneet sairauksiinsa riittävästi hoitoa terveyskeskuksessa. Kysyttiin myös ovatko oman asuinalueen terveyskeskuspalvelut viime vuosina yleisesti parantuneet vai huonontuneet, ja jos muutosta oli tapahtunut, niin tiedusteltiin tarkemmin mitkä erilaisista palveluun liittyvistä asioista, kuten hoitoon pääsy ja asiakasta kohti varattu aika, ovat parantuneet tai heikentyneet.

Sosiaalipalveluista vastaajilta kysyttiin eri palveluiden, kuten lasten päivähoitopalveluiden tai toimeentulotukipalveluiden käytöstä sekä tiedusteltiin sitä, kuinka tyytyväisiä käytettyihin palveluihin oltiin ja mikä aiheutti mahdollisen tyytymättömyyden. Kyselyä edeltäneiden kahden vuoden aikana Tampereen sosiaali- ja terveystoimet yhdistettiin, ja nyt tiedusteltiin vastaajien mielipidettä siitä, miten saatujen sosiaali- ja terveyspalvelujen taso tämän johdosta muuttui. Sosiaali- ja terveyspalveluista ja niiden tuottamisesta esitettiin myös joitakin yleisluonteisia väittämiä, joihin pyydettiin vastaajilta mielipidettä. Lisäksi kysyttiin mielipidettä sosiaaliturvan riittävyydestä eri väestöryhmien osalta.

Vastaajien kokemaa turvallisuutta kartoitettiin kysymyksillä eri asioiden, kuten toimeentulo-ongelmien tai väkivallan pelon, aiheuttamasta huolesta tai turvattomuudesta, sekä tiedustelemalla arviota omasta sosiaalisesta hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Lopuksi vastaajilta kysyttiin arviota eri asuinympäristöön liittyvistä asioista, kuten luonnonympäristöstä ja naapuristosta, sekä tiedusteltiin kuinka usein asuinympäristössä esiintyy erilaisia häiriöitä, kuten liikenteen tai teollisuuden melua tai keväisin ilmassa leijuvaa pölyä. Erikseen kysyttiin sitä, miten turvallisena vastaajat pitävät liikkumista omalla asuinalueellaan jalkaisin tai pyörällä. Lopuksi kysyttiin vielä väkivallan tai pelottavien uhkausten kohteeksi joutumisesta viimeisen vuoden aikana omalla asuinalueella.

Taustamuuttujina aineistossa ovat vastaajan sukupuoli, ikä, kotitalouden henkilömäärä ja alle 16-vuotiaiden lasten lukumäärä, koulutus, pääasiallinen toiminta sekä työttömyyden kesto. Lisäksi aineistossa on mukana tieto siitä, missä osassa Tamperetta kukin vastaaja asuu.

Asiasanat

Tampere; asuinympäristö; avuntarve; sosiaalipalvelut; terveydentila; terveys; terveyspalvelut; turvallisuus

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Tampereen terveys- ja sosiaalikyselyt

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • UKK-instituutti

Tuottajat

  • Tampereen kaupunki
  • UKK-instituutti

Ajallinen kattavuus

1995 – 1996

Aineistonkeruun ajankohta

1996-01 – 1996-02-23

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Tampere

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

15 vuotta täyttäneet (v. 1980 tai sitä ennen syntyneet) Tampereella vuoden 1996 alussa asuneet laitosten ulkopuoliset henkilöt

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

3500 henkilön otos poimittiin Tampereen kaupungin väestötietojärjestelmästä. Kyselyn perusjoukko muodostui edellisten tutkimusten tavoin Tampereen kaupungin 15 vuotta täyttäneestä laitosten ulkopuolisesta väestöstä. Tutkimukseen poimittiin 3500 henkilön otos Tampereen kaupungin väestötietojärjestelmästä tasasuuruisesti, 700 kustakin, kultakin viideltä väestövastuualueelta. Lopullisen otoksen kooksi tuli 3460 henkilöä, kun alkuperäisestä aineistosta poistettiin kuolleet, laitoshoitoon joutuneet ja Tampereelta muuttaneet. Kyselylomakkeet postitettiin vastaajille vuoden 1996 tammikuussa. Ensimmäiseen kyselykierrokseen vastaamatta jättäneille tehtiin uusintakysely. Täytettyjä ja hyväksyttyjä vastauksia saatiin yhteensä 2670 kappaletta, joten kyselyn lopulliseksi vastausosuudeksi tuli 77,2 %. Otoksen sukupuolijakauma vastasi varsin hyvin perusjoukkoa. Kuitenkin vastanneiden joukossa miesten osuus oli kaikilla alueilla aineistossa pienempi kuin väestössä. Aliedustettuina olivat erityisesti alle 45-vuotiaat miehet, sekä 25-44 -vuotiaat naiset.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

77,2

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

143 muuttujaa ja 2670 havaintoa.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Sarjan seuraavista osista poiketen aineistossa eivät ole mukana kyselyyn vastaamatta jättäneet.

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kaupunginosamuuttuja. Aineisto ei sisällä avokysymysten vastauksia, poikkeuksena avokysymykset q13_8 sekä q19_3 jotka on luokiteltu.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Paronen, Olavi (UKK-instituutti): Tampereen terveys- ja sosiaalikysely 1996 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2320

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Paronen, Olavi & Kuusilinna, Pirjo & Pitkäjärvi, Timo & Vuori, Ilkka (1997). Tampereen terveysprofiili 1995 - 1996 : Tamperelaisten terveydentila ja terveyspalvelujen käyttö. Tampere : Tampereen kaupunki, sosiaali- ja terveystoimi. - (Sosiaali- ja terveystoimen julkaisuja ; 7/1997)

Julkaisut aineistosta Tooltip

Paronen, Olavi & Kuusilinna, Pirjo & Pitkäjärvi, Timo & Vuori, Ilkka (1997). Tampereen terveysprofiili 1995 - 1996: tamperelaisten terveydentila ja terveyspalvelujen käyttö. Tampere: Tampereen kaupunki, sosiaali- ja terveystoimi. - (Sosiaali- ja terveystoimen julkaisuja ; 7/1997)

Paronen, Olavi & Kuusilinna, Pirjo & Pitkäjärvi, Timo & Vuori, Ilkka (2001). Tamperelaisten terveys, turvallisuus ja sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttö. Terveys- ja sosiaalikyselyjen tuloksia vuosilta 1990 - 1999. Tampere: Tampereen kaupunki, sosiaali- ja terveystoimi. - (Sosiaali- ja terveystoimen julkaisuja ; 7/2001)

Luoto, Riitta & Paronen, Olavi & Andersson, Annukka (2008). Tamperelaisten nuorten ja nuorten aikuisten koettu terveys 1990-2005. Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti 45(2),136-145.

Lindström, Kauri (2008). Sosiaalisen turvattomuuden kokemuksia Tampereen eri väestöryhmissä vuosina 1996-2005. Tampere: Tampereen ylopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.