FSD2330 ISSP 2007: vapaa-aika ja urheilu: Suomen aineisto
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
ISSP 2007: vapaa-aika ja urheilu: Suomen aineisto
Aineistonumero
FSD2330
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2330https://doi.org/10.60686/t-fsd2330
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- International Social Survey Programme (ISSP)
- Blom, Raimo (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)
- Melin, Harri (Turun yliopisto. Sosiologian laitos)
- Tanskanen, Eero (Tilastokeskus. Haastattelu- ja tutkimuspalvelut)
Muut tekijät
- Borg, Sami (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto)
- Sirkiä, Timo (Tilastokeskus)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa kysyttiin vapaa-ajan harrastuksista ja ajankäytöstä. Vapaa-ajan käyttöä kartoitettiin kysymällä muun muassa mitä vastaaja tekee vapaa-aikanaan, kuinka usein ja kuinka hyvin hän osaa nauttia omasta vapaa-ajastaan. Lisäksi kysyttiin, haluaako vastaaja olla vapaa-aikanaan yksin vai muiden seurassa ja mihin elämän eri osa-alueisiin hän haluaisi käyttää enemmän ja mihin vähemmän aikaa.
Lomailuun liittyen kysyttiin, kuinka monta yötä vastaaja on viimeisen vuoden aikana ollut kaikkiaan poissa kotoa kyläilemässä tai lomailemassa. Loman määrää kartoitettiin kysymällä kuinka monta päivää hän on viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana ollut kaikkiaan poissa töistä palkallisella tai palkattomalla lomalla.
Liikunta- ja urheilutottumuksia käsiteltiin kysymällä vastaajan eniten harrastamaa urheilulajia, mitä peliä vastaaja pelaa useimmiten ja miten tärkeitä eri syyt ovat vastaajalle liikunnan harrastamiseen tai pelien pelaamiseen. Edelleen tiedusteltiin, mitä urheilua vastaaja katsoo TV:stä eniten ja mitä toiseksi eniten ja kuinka ylpeäksi hän tuntee itsensä kun Suomi menestyy kansainvälisissä urheilukilpailuissa. Lisäksi esitettiin erilaisia urheiluun liittyviä väittämiä, tiedusteltiin syitä, jotka estävät vastaajaa viettämästä vapaa-aikaansa haluamallaan tavalla ja kysyttiin, millaisten eri yhdistysten toimintaan vastaaja on osallistunut.
Vastaajilta kysyttiin myös, kuinka onnelliseksi tai onnettomaksi hän tuntee itsensä ja millaiseksi hän kokee nykyisen terveydentilansa. Lisäksi kysyttiin, oliko edellinen päivä työ-, koulu- tai opiskelupäivä vai vapaa- tai lomapäivä, ja mihin aikaan vastaaja meni nukkumaan ja heräsi. Myös vastaajien pituutta ja painoa tiedusteltiin.
Liikunnan määrää kartoittavat kysymykset 26 ja 27 olivat Suomen kansallisia lisäkymyksiä. Vastaajalta tiedusteltiin, kuinka usein hän harrastaa ainakin lievästi hengästyttävää ja hikoiluttavaa vapaa-ajan liikuntaa vähintään puoli tuntia kerrallaan. Hyötyliikuntaa käsiteltiin kysymällä kuinka monta minuuttia vastaaja keskimäärin kävelee tai pyöräilee päivittäisillä työ- tai asiointimatkoillaan.
Taustatietoina kysyttiin mm. sukupuoli, syntymävuosi, kotitalouden koko, koulutus, työelämään osallistuminen, ammatti, elinkeino tai toimiala, säännöllinen viikoittainen työaika, ammattiasema, esimiesasema, työnantaja (yksityinen/julkinen sektori), ammattiliiton jäsenyys, äänestyskäyttäytyminen, uskonnollisuus, tulot sekä vastaajan asuinaluetta kuvaavia tietoja.
Asiasanat
ajankäyttö; fyysinen kunto; harrastukset; järjestöt; lautapelit; liikunta; loma; pelit; sosiaaliset suhteet; terveydentila; urheilu; vapaa-aika
Tieteenala/Aihealue
- Lääke- ja terveystieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Vapaa-aika, matkailu ja urheilu (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Fyysinen kunto ja liikunta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
ISSP (International Social Survey Programme)Jakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Tilastokeskus
Tuottajat
- Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos
- Tilastokeskus
- Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Ajallinen kattavuus
2007
Aineistonkeruun ajankohta
2007-09-18 – 2007-12-11
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
15 - 74-vuotiaat suomalaiset
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Lähdeaineistot
Maakunta- ja tilastollinen kuntaryhmitys -muuttujat perustuvat rekisteritietoihin.
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: systemaattinen otanta
Systemaattinen satunnaisotanta väestörekisteristä. Lajittelujärjestys: kuntakoodi ja syntymäaika.
Otoskoko 2500, joista suomenkielisiä 95 % ja ruotsinkielisiä 5 %. Valituista vastaajista oli kykenemättömiä vastaamaan 8 henkilöä, joten lomake lähetettiin 2492 henkilölle. Lomakkeita palautettiin 1354. Kato: yhteensä 1138, joista kieltäytyneitä 37, osoite tuntematon 9 ja muusta syystä vastaamatta jättäneitä 1092.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
54,2
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu lasten syntymävuodet, muuttuja k6.
Painokertoimet
Aineistossa on kaksi painomuuttujaa. Ne on luotu kalibrointimenetelmällä estimoinnin tehokkuuden lisäämiseksi ja kadon aiheuttaman vääristymän korjaamiseksi. Painot perustuvat seuraaviin väestöjakaumiin: 1) sukupuoli, 2) ikäluokat (15-24, 25-34, ..., 65-74), 3) NUTS3-alueet siten, että Suur-Helsingin aluetta käsiteltiin erillisenä ja 4) kuntatyyppi (kaupunki - kaupunkimainen maas. - maaseutu). Ensimmäinen painomuuttuja (paino_1) ulottaa tulokset koko väestöön (painojen summa on väestön koko). Toisella painomuuttujalla (paino_2) ei ole tätä laajennusvaikutusta (painon keskiarvo on yksi ja summa havaintojen lukumäärä). Molemmat painomuuttujat perustuvat samaan kalibrointiprosessiin, vain mittakaava on erilainen.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
International Social Survey Programme (ISSP) & Blom, Raimo (Tampereen yliopisto) & Melin, Harri (Turun yliopisto) & Tanskanen, Eero (Tilastokeskus): ISSP 2007: vapaa-aika ja urheilu: Suomen aineisto [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2008-03-28). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2330
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Julkaisut aineistosta
Zacheus, Tuomas (2008). Suomalaiset ja vapaa-aika. Raportti ISSP 2007 Suomen aineistosta. Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston julkaisuja; 8.
Suominen, Seppo (2010). Aktiivinen ja passiivinen liikkuja. Onko sama ihminen? Liikunta & Tiede 47(5).
Suominen, Seppo (2013). Essays on the demand for cultural performances [verkkodokumentti]. Vaasa: Vaasan yliopisto. Acta Wasaensia 287. Taloustiede 8. http://www.uva.fi/materiaali/pdf/isbn_978-952-476-483-4.pdf [viitattu 25.11.2013].
Lehtonen, Kati & Hakonen, Harto (2013). Liikunnan kansalaistoiminnan tietopohja. Liikunnan harrastaminen ja vapaaehtoistyö urheiluseuroissa. Jyväskylä: Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES. Liikunnan ja kansanterveyden julkaisuja 274.
Lehtonen, Kati & Hakonen, Harto (2013). Liikunnan harrastaminen ja vapaaehtoistyö urheiluseuroissa. Julkaisussa: Liikunnan kansalaistoiminnan tietopohja. Valtion liikuntaneuvoston julkaisuja 6/2013, 7-17.
Lehtonen, Kati & Hakonen, Harto (2013). Basic information on civic activity in Finnish sports. Participation and volunteer work in sports clubs [online]. Jyväskylä: LINET research unit. http://www.likes.fi/filebank/803-Civic_activity_english_summary_112013.pdf [cited 11.12.2013]
Duerrenberger, Nicole, and Susanne Warning. 2019. Where Activity Without Pay Pays Off: International Evidence on Participating in Voluntary Associations and Wages. Voluntas 30(1): 222-243.
Choi, G. 2019. Revisiting the redistribution hypothesis with perceived inequality and redistributive preferences. European Journal of Political Economy.
Tyrowicz, Joanna, and Magdalena Smyk. 2019. Wage Inequality and Structural Change. Social Indicators Research 141(2): 503-538.
Dixon, Jeffrey C., Destinee B. Mccollum, and Andrew S. Fullerton. 2018. Who Is a Part-Time Worker Around the World and Why Does It Matter? Examining the Quality of Employment Measures and Workers' Perceived Job Quality. Sociological Spectrum 38(1): 1-23.
Gong, Fang and Xu, Jun. 2020.'Linear trend or graded association: an international study of objective and subjective socioeconomic inequalities in self-rated health.' Sociological Spectrum 40:3, 191-207.
Kuuluvainen, Anssi (2021) Liikkumattomuuden merkitykset. Liikuntatottumusten ja -asenteiden sosioekonominen tarkastelu. Valtiotieteen kandidaatin tutkielma. Turun yliopisto.
Ksiazkiewicz, Aleksander and Erol, Fatih (2022): "Linking sleep, political ideology, and religious observance: a multinational comparison". In: International Journal of Public Opinion Research 34 (3): 1-16.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.