FSD2331 Vapaa-ajan asuminen Järvi-Suomessa 2004

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Vapaa-ajan asuminen Järvi-Suomessa 2004

Aineistonumero

FSD2331

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2331

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Hiltunen, Mervi Johanna (Joensuun yliopisto. Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskus)
  • Kokki, Ruut (Joensuun yliopisto. Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskus)
  • Pitkänen, Kati (Joensuun yliopisto. Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskus)
  • Vepsäläinen, Mia (Joensuun yliopisto. Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskus)

Muut tekijät

  • JET Järvi-Suomi -hankkeen ohjausryhmän jäsenet
  • Kohdealueen mökkikuntien edustajat

Sisällön kuvaus

Tässä tutkimuksessa kartoitetaan vapaa-ajan asunnon käyttöä ja merkitystä pääkaupunkiseudulla asuvien kesämökinomistajien näkökulmasta. Kyselyn keskeisiä teemoja ovat liikkuminen vapaa-ajan asunnolle, vapaa-ajan asunnon käyttö ja elämä vapaa-ajan asunnolla sekä vakituisessa asuinympäristössä.

Aluksi selvitetään vapaa-ajan asunnon taustatietoja. Vastaajalta kysytään esimerkiksi vapaa-ajan asunnon sijaintia, hankintatapaa, varustetasoa, talviasuttavuutta ja pinta-alaa. Hän ilmoittaa myös kesämökin etäisyyden eri palveluihin, kuten kaupunkiin, ruokakauppaan, terveyskeskukseen ja bussipysäkille. Sen jälkeen tiedustellaan liikkumisesta vapaa-ajan asunnolle. Vastaajaa pyydetään arvioimaan vuoden jokaisen kuukauden osalta, kuinka monta matkaa hän tekee vapaa-ajan asunnolle ja kuinka monta mökkipäivää hän viettää. Lisäksi kartoitetaan mökkimatkan pituus, matkaan käytetty aika, millä kulkuvälineillä liikutaan ja pysähdytäänkö matkalla sekä miksi pysähdytään tai ei pysähdytä. Vastaaja saa myös kertoa, mikä saa hänet matkustamaan mökille.

Sen jälkeen siirrytään tarkastelemaan vapaa-ajan asunnolla vietettyä aikaa. Vastaaja esimerkiksi arvioi, haluaisiko hän viettää enemmän aikaa mökillä, miten hän aikoo käyttää mökkiä seuraavan 5 - 10 -vuoden aikana, mitä esteitä hän katsoo vapaa-ajan asunnon käytön lisäämisellä olevan ja mikä on asunnon todennäköinen omistus sen jälkeen, kun vastaaja itse luopuu asunnon käytöstä. Häneltä tiedustellaan myös etätyöstä ja käykö joku kotitalouden jäsen töissä vapaa-ajan asunnolta käsin. Seuraavaksi vastaajaa pyydetään luettelemaan mökkikuntansa hyviä ja huonoja puolia sekä tiedustellaan, olisiko hän halukas käyttämään mökkikuntansa kunnallisia palveluita, kuten terveyspalveluita, sosiaalipalveluita ja laajakaistaa sekä olisiko hän valmis maksamaan niistä lisäkorvausta.

Lopuksi kartoitetaan elämää vapaa-ajan asunnolla ja vakituisessa asuinympäristössä. Hän luettelee lisäksi, millaisia hyviä ja huonoja puolia on sekä vapaa-ajan asunnolla että, pääkaupunkiseudulla asumisessa. Sen jälkeen vastaajalle esitetään lista sanoja (mm. kiire, luonto, perhe, vapaus, suomalaisuus), joista hän arvioi, kumpaan ympäristöön ne liittyvät enemmän. Seuraavaksi vastaajaa pyydetään sulkemaan silmänsä, ajattelemaan mökkielämää ja kertomaan mitä hänelle tulee mieleen. Viimeiseksi kysyttiin vastasiko hän kyselyyn yksin vai muiden perheenjäsenten kanssa ja vastaaja sai tilaisuuden kertoa vapaasti kyselyn herättämiä ajatuksia ja mielipiteitä.

Taustamuuttujia olivat sukupuoli, perhetyyppi, perheen koko, kotitalouden nettokuukausitulo, vakituisen asunnon tyyppi, asuinpinta-ala sekä vastaajan ja hänen puolisonsa syntymävuosi sekä molempien koulutus ja asema.

Asiasanat

Järvi-Suomi; asuinympäristö; asuminen; etätyö; kakkosasunnot; kesämökit; kotiseutu; lomailu; luontosuhde; matkat; pääkaupunkiseutu (Suomi); vapaa-aika; vapaa-ajan asunnot; vapaa-ajan toiminnot; viihtyvyys

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Hiltunen, Mervi Johanna (Joensuun yliopisto. Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskus)
  • Kokki, Ruut (Joensuun yliopisto. Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskus)
  • Pitkänen, Kati (Joensuun yliopisto. Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskus)
  • Vepsäläinen, Mia (Joensuun yliopisto. Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskus)

Tuottajat

  • Joensuun yliopisto. Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskus
  • Maa- ja metsätalousministeriö

Ajallinen kattavuus

2004

Aineistonkeruun ajankohta

2004-06

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Järvi-Suomi, Asikkala, Kuopio, Leppävirta, Liperi, Mikkeli, Mäntyharju, Taipalsaari, Vehmersalmi (1.1.2005 alkaen Kuopio)

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Kotitalous

Perusjoukko/otos

Eteläsuomalaiset kotitaloudet, joilla on vapaa-ajan asunto jossakin Järvi-Suomen tutkimuskunnista

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Tutkimuksen kohderyhmä oli 00 - 70 postinumeroalueella asuvat eteläsuomalaiset kotitaloudet, joilla on vapaa-ajan asunto Järvi-Suomessa. Järvi-Suomella tarkoitetaan tutkimuksessa itäistä Järvi-Suomea ja Päijänteen seutua. Tutkimuspaikkakunnat ovat alueen suurimpia mökkikuntia ja muodostavat alueellisesti kattavan otoksen Järvi-Suomen maakuntien välillä. Savonlinnan seutua ei otettu mukaan tutkimusalueeseen, koska alueen mökkiläisistä oli suoritettu selvitys jo aiemmin.

Mökinomistajat tavoitettiin kesäasukas- sekä kiinteistö- ja maanomistusrekisterien avulla. Suurimpien mökkikuntien vastaajien osalta käytettiin satunnaisotantaa, jolloin kunkin kunnan otoskoko oli 400. Pienemmissä mökkikunnissa otokseen otettiin kaikki kohderyhmään kuuluvat mökkiläiset.

Kyselylomakkeita lähetettiin 2553. Lähetetyistä lomakkeista 143 palautui vastaamattomina tai vastauksia ei muuten voitu ottaa mukaan tutkimukseen. Kyselyyn vastasi 1096 mökkiläistä.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

45,5

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on poistettu tietosuojasyistä kysymykseen 9 liittyvät muuttujat (vapaa-ajan asunnon postinumero, postitoimipaikka ja kylä). Tilalla on kuntamuuttuja bv4. Lisäksi on poistettu avomuuttujat vastaajan ja puolison ammattiin (k5c, k6c), mökkikunnan valintaan (k10b9_2), muiden vapaa-ajan asunnon sijainteihin (k18miss) sekä vastaajan ja puolison lapsuuden paikkakuntiin (k37a_2, k37b_2) liittyen.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Hiltunen, Mervi Johanna (Joensuun yliopisto) & Kokki, Ruut (Joensuun yliopisto) & Pitkänen, Kati (Joensuun yliopisto) & Vepsäläinen, Mia (Joensuun yliopisto): Vapaa-ajan asuminen Järvi-Suomessa 2004 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2019-01-21). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2331

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Pitkänen, Kati & Kokki, Ruut (2005). Mennäänkö mökille? Näkökulmia pääkaupunkiseutulaisten mökkeilyyn Järvi-Suomessa. Savonlinna: Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskuksen julkaisuja; 11.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Pitkänen, Kati & Kokki, Ruut (2005). Mennäänkö mökille? Näkökulmia pääkaupunkiseutulaisten mökkeilyyn Järvi-Suomessa. Savonlinna: Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskuksen julkaisuja; 11.

Pitkänen, K. (2005). Järvi-Suomen kaupunkilaiset kakkosasujat [verkkodokumentti]. Saatavissa: http://mot.joensuu.fi/sivut/tutkimus/vapaa-ajan-asuminen/jaervi-suomen-kaupunkilaiset-kakkosasujat.html [viitattu 11.7.2008]

Pitkänen, K. (2008). Second Home Landscape. The Meaning(s) of Landscape for Second Home Tourism in Finland. Tourism Geographies 10(2), 169-192.

Hiltunen, M. J. (2007). Environmental Impacts of Rural Second Home Tourism - Case Lake District in Finland. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism 7(3), 243-265.

Vepsäläinen, M. & Pitkänen, K. & Hiltunen, M. J. (2011). Mökkeilijöiden muuttuvat luontokäsitykset. Teoksessa Niemelä J., Furman E., Halkka A., Hallanaro E-L. , Sorvari S. (toim.). Ihminen ja ympäristö. Gaudeamus, Helsinki. ss. 305-309.

Pitkänen, K. (2011). Mökkimaisema muutoksessa. Kulttuurimaantieteellinen näkökulma mökkeilyyn. Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Social Sciences and Business Studies No 31. University of Eastern Finland, Joensuu.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.