FSD2376 Suomen Keskustan sisäinen päätöksenteko 2001
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Suomen Keskustan sisäinen päätöksenteko 2001
Aineistonumero
FSD2376
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2376https://doi.org/10.60686/t-fsd2376
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Jutila, Karina
Sisällön kuvaus
Tutkimus selvittää Suomen Keskustan jäsenten näkemyksiä puolueen sisäisestä päätöksenteosta ja eri toimijoiden rooleista siinä. Kysely on osoitettu niin puolueen rivijäsenille kuin piiritoimikuntien jäsenille ja puheenjohtajille sekä piirien toiminnanjohtajille.
Jäseniltä tiedusteltiin ensin heidän liittymisvuottaan Keskustaan sekä heidän osallistumistaan puolueen erilaisiin toimintamuotoihin. Vastaajilta kysyttiin, paljonko ja kuinka he pitivät henkilökohtaisesti yhteyttä puolueen sisäisiin tahoihin, kuten puolueen puheenjohtajaan ja kansanedustajiin. Kokousedustajina toimineilta kysyttiin myös, millaiset tekijät puheenjohtajan valintaan vaikuttivat. Vastaajilta pyydettiin mielipiteitä siitä, mitä he pitivät Suomen Keskustan jäsenistön tärkeimpinä tehtävinä, kuinka paljon he uskoivat jäsenillä ja muilla tahoilla olevan vaikutusvaltaa puolueen sisäisissä päätöksissä ja jäsenistön vaikutusmahdollisuuksien riittävyyttä. Vastaajilta myös kysyttiin, mitä kautta he saavat tietoa puolueen toiminnasta ja kokivatko he saavansa tietoa riittävästi. Vastaajat arvioivat puolueen toimintaa piiri- ja valtakunnantasolla mm. avoimuuden, demokraattisuuden, asiakeskeisyyden ja uudistusmielisyyden osalta. Seuraavaksi vastaajat ottivat kantaa Keskustan sisäiseen demokratiaan sekä erilaisiin Keskustan sisäiseen vallankäyttöön liittyviin väitteisiin. Samoin he ottivat kantaa 1999 eduskuntavaalien ns. työreformi-ohjelmaan ja 1994 puoluekokouksessa päätettyyn Keskustan myönteiseen linjaan Suomen EU-jäsenyydelle. Lopuksi vastaajia pyydettiin ilmaisemaan kantansa erilasiin asioihin, kuten ydinvoimaan, pienyrittäjyyden edistämiseen, homosuhteiden rekisteröintiin, pakolaisten vastaanottamiseen ja maaseudun palvelujen turvaamiseen.
Lopuksi vastaajilta tiedusteltiin vielä erilaisia taustatietoja, kuten Keskustan piirijärjestöä, muiden järjestöjen jäsenyyksiä, ja luottamustoimia, äänestysaktiivisuutta, muiden puolueiden jäsenyyksiä, vanhempien puoluekantaa sekä sitä, mihin puolueeseen vastaaja voisi kuulua, jos hän ei olisi Keskustan jäsen. Taustamuuttujina aineistossa ovat vastaajan sukupuoli, ikäryhmä, siviilisääty, lasten lukumäärä, ammattiryhmä, asuinkunnan koko ja koulutus.
Asiasanat
Suomen Keskusta; demokratia; järjestötoiminta; luottamus; politiikka; puheenjohtajat; puolueet; päätöksenteko; tiedonsaanti; äänestäminen
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Valtiovalta, julkinen hallinto, poliittiset organisaatiot, puolueet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Poliittiset ideologiat (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Jutila, Karina
Ajallinen kattavuus
2001
Aineistonkeruun ajankohta
2001-10 – 2001-11
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomen Keskustan rivijäsenet ja piirijärjestöjen piiritoimikuntien jäsenistöt, puheenjohtajat ja piirien toiminnanjohtajat.
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Kokonaisaineisto
Todennäköisyysotanta: systemaattinen otanta
Keskustan piirijärjestöjen piiritoimikuntien jäsenistön, puheenjohtajien ja toiminnanjohtajien osalta tutkimus toteutettiin kokonaisotannalla (463 henkilöä). Rivijäsenet kyselyyn valittiin systemaattisella tasavälisellä otannalla piirijärjestöjen jäsenrekisteristä (1048 henkilöä). Rivijäsenotos jaettiin piireittäin suhteessa piirikohtaisiin jäsenmääriin. Otoksen poiminta toteutettiin siten, että ensimmäiseksi havaintoyksiköksi valittiin rekisterin 70. nimi. Siitä eteenpäin otos poimittiin systemaattisesti tasavälein siten, että poimintavälin määräytyi piirin jäsenmäärän mukaisesti.
Keruumenetelmä
Kasvokkainen haastattelu
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
Piiritoimikuntien jäsenet, puheenjohtajat ja toiminnanjohtajat 70. Rivijäsenet 31.
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on tunnisteellisuussyistä koodattu yhteen korkeimmat lasten lukumäärät muuttujassa bv4.
Arkistoitu aineisto ei sisällä avokysymysten K3b, K8b, K11, K13 ja K20 eikä kommenttiosion vastauksia.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Jutila, Karina: Suomen Keskustan sisäinen päätöksenteko 2001 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2019-01-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2376
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Jutila, Karina (2003): Yksillä säännöillä, kaksilla korteilla? Empiirinen tutkimus Suomen Keskustan sisäisestä päätöksenteosta. Tampere: Tampereen yliopisto. Acta Electronica Universitatis Tamperensis; 269. urn:isbn:951-44-5808-7
Julkaisut aineistosta
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.