FSD2379 Yli 75-vuotiaiden kotihoitoasiakkaiden palvelujen toteutuminen pk-seudulla 1999

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Yli 75-vuotiaiden kotihoitoasiakkaiden palvelujen toteutuminen pk-seudulla 1999

Aineistonumero

FSD2379

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2379
https://doi.org/10.60686/t-fsd2379

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Tepponen, Pirkko (Helsingin yliopisto. Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon laitos)

Sisällön kuvaus

Kotihoidon asiakaspalaute - kyselyä varten kerättiin sekä lomake- että haastatteluaineisto. Tutkimuksen tavoitteina oli tutkia kotihoidon asiakkaiden elinympäristöä ja sosiaalisia suhteita, selviytymistä, palvelujen käyttöä sekä saadun avun kokemista. Haastattelututkimus tehtiin lomakekyselyn jälkeen, ja esitetyt kysymykset olivat lähestulkoon samoja molemmilla kerroilla.

Vastaajia pyydettiin arvioimaan nykyistä elämäntilannetta eri näkökulmista, esimerkiksi terveydentilan ja palveluiden toimivuuden kannalta. Heiltä tiedusteltiin pitkäaikaisista sairauksista ja näiden haittaavuudesta sekä liikkumiskyvystä sisällä ja ulkona. Vastaajilta kysyttiin arkipäivän toimiin saadun avun antajista ja heitä pyydettiin nimeämään heille tärkeimmät auttajatahot. Edelleen tiedusteltiin avun tarvetta ja riittävyyttä erilaisissa arkipäiväisissä toimissa. Kotipalvelusta, kotisairaanhoidosta, vapaaehtoiselta ja omaiselta saatuun apuun liittyen kysyttiin käyntikertojen lukumäärää ja näiden riittävyyttä, avun tarvetta sekä keskustelun määrää eri tahojen auttajien kanssa. Vastaajille esitettiin luettelo kaupungin tukipalveluista, ja heitä pyydettiin kertomaan mitä niistä he olivat käyttäneet, mitä haluaisivat lisää ja mitkä näistä olisivat heille tärkeimpiä. Seuraavaksi kysyttiin muiden kuin kaupungin palveluiden käytöstä, kaupungin palvelujen hintatasosta, tiedonsaannista eri palveluista sekä omien toiveiden huomioon ottamisesta kotihoitoa suunnitellessa. Edelleen kartoitettiin kotihoidon asiakkuussuhteen kestoa sekä hoidon eri osa-alueiden muutoksia viimeisen vuoden aikana. Vastaajilta pyydettiin myös arviota eri väittämistä, jotka liittyivät hoitajilta saatuun tukeen. Lisäksi kysyttiin koettua yksinäisyyden, turvattomuuden, tarpeettomuuden, toimettomuuden sekä avuttomuuden tunteita sekä näiden syitä. Lopuksi vielä tiedusteltiin mahdollisesta vuodeosastolla hoidossa olosta viimeisen 12 kuukauden aikana, sekä tähän liittyneen avun riittävyydestä ja kotiuttamisen järjestelyistä.

Taustamuuttujina kyselyssä oli mm. sukupuoli, ikä, äidinkieli, siviilisääty, koulutus, ammatti ennen eläkeikää, asumismuoto, asunnon korjaustarve, harrastaminen, elossa olevien omaisten määrä, lähiomaisten asumisläheisyys sekä yhteydenpito omaisiin, ystäviin ja naapureihin. Lomakekyselyssä tiedusteltiin vielä, kuka tai ketkä täyttivät lomakkeen.

Asiasanat

avuntarve; ikääntyneet; kotihoito; kotipalvelut; kotisairaanhoito; palvelut; palvelutaso; pääkaupunkiseutu (Suomi); sosiaalipalvelut; vanhukset

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Tepponen, Pirkko (Helsingin yliopisto. Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon laitos)

Tuottajat

  • Helsingin yliopisto. Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon laitos

Ajallinen kattavuus

1999

Aineistonkeruun ajankohta

1999

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Espoo, Helsinki, Vantaa

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

75 vuotta täyttäneet pääkaupunkiseudun kotihoidon asiakkaat

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Kokonaisaineisto

Lomakekyselyn vastaajat valittiin Helsingissä satunnaisotannalla, ja Espoossa sekä Vantaalla suoritettiin kokonaistutkimus. Otokset koostuvat tutkimusalueen kotihoidon piirissä vähintään kolme kuukautta olleista asiakkaista. Yhteensä hyväksyttyjä vastauksia palautettiin 452, jolloin vastausprosentiksi saatiin 66 %.

Haastateltavat (n=30) poimittiin kyselyyn vastanneista systemaattisena otantana (joka 15.). Jos valittua henkilöä ei tavoitettu tai tämä kieltäytyi haastattelusta, valittiin haastateltavaksi järjestyksessä seuraava vastaaja.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

66

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Kysymykset on numeroitu ja järjestetty kyselytutkimuksen lomakkeen mukaisessa järjestyksessä siten, että A-tunnus viittaa kysely- ja B-tunnus haastatteluaineistoon.

Aineisto ei sisällä avokysymysten vastauksia. Lisäksi aineistosta puuttuu haastattelulomakkeen kysymysten 21, 40 ja 5 jälkiosan vastaukset. Haastattelulomakkeen vastausvaihtoehdot eivät vastaa täysin tallennettuja vastauksia useimmissa tapauksissa.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Tepponen, Pirkko (Helsingin yliopisto): Yli 75-vuotiaiden kotihoitoasiakkaiden palvelujen toteutuminen pk-seudulla 1999 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2379

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Tepponen, Pirkko (2003). Yli 75-vuotiaiden kotihoitoasiakkaiden palvelujen toteutuminen pääkaupunkiseudulla. Tutkimus Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungeissa. Helsinki: Helsingin yliopisto. Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osasto. Väitöskirja

Julkaisut aineistosta Tooltip

Tepponen, Pirkko (2003). Yli 75-vuotiaiden kotihoitoasiakkaiden palvelujen toteutuminen pääkaupunkiseudulla. Tutkimus Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungeissa. Helsinki: Helsingin yliopisto. Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osasto. Väitöskirja.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.