FSD2418 Lisääntymisterveys Pietarissa: naiset 2004
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Lisääntymisterveys Pietarissa: naiset 2004
Aineistonumero
FSD2418
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2418https://doi.org/10.60686/t-fsd2418
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Dubikaytis, Tatyana (St. Petersburg Medical Academy for Post-Graduate Studies)
- Haavio-Mannila, Elina (Helsingin yliopisto. Sosiologian laitos)
- Hemminki, Elina (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES))
- Kesseli, Katja (Helsingin yliopisto. Sosiologian laitos)
- Kirichenko, Svetlana (Helsingin yliopisto. Sosiologian laitos)
- Kuznetsova, Olga (St. Petersburg Medical Academy for Post-Graduate Studies)
- Regushevskaya, Elena (St. Petersburg Medical Academy for Post-Graduate Studies)
- Rotkirch, Anna (Helsingin yliopisto. Sosiologian laitos)
- Väänänen, Tuula (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES))
Muut tekijät
- Boricheva, Ludmila
- Popova, Tatyana
- Hakanen, Ulla (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES))
- Koponen, Päivikki (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
- Lebedev, Anatoly (St. Petersburg Medical Academy for Post-Graduate Studies)
- Martikainen, Pekka (Helsingin yliopisto)
- Moiseyeva, Irina (St. Petersburg Medical Academy for Post-Graduate Studies)
- Nikula, Minna (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES))
- Pitkänen, Kari (Helsingin yliopisto)
- Regushevskaya, Elena (St. Petersburg Medical Academy for Post-Graduate Studies)
- Suchorukova, Nelya (St. Petersburg Medical Academy for Post-Graduate Studies)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa kartoitettiin 18-44-vuotiaiden pietarilaisten naisten lisääntymisterveyttä ja perheen muodostusta. Kysymysosioita oli seitsemän: taustatiedot, seurustelu ja seksuaalikäyttäytyminen, raskaus ja lapset, raskauksiin ja synnytyksiin liittyvä terveydenhuolto, ehkäisy, lastenhankinnan arvot ja asenteet sekä terveys ja terveyspalveluiden käyttö.
Taustatietoina vastaajilta kysyttiin mm. syntymävuotta, siviilisäätyä, avio-/avoliittojen määrää, kansalaisuutta, äidinkieltä, asuinkumppaneita, koulutusta, työmarkkina-asemaa, ammattia, varallisuutta, perheen tuloja ja asunnon kokoa. Tämän jälkeen siirryttiin seksuaalisuutta ja seurustelua käsitteleviin kysymyksiin. Naisilta kysyttiin ensin, minkä ikäisenä he ensi kerran seurustelivat ja olivat yhdynnässä, mitä ehkäisymenetelmää he tällöin käyttivät, montako seksikumppania heillä on ollut kaikkiaan ja viimeisen vuoden aikana, avio- tai avoliiton kestoa sekä tyytyväisyyttä tämänhetkiseen suhteeseen. Lisäksi kysyttiin mahdollisista parisuhteen ulkopuolisista suhteista, edellisestä yhdynnästä kulunutta aikaa, seksuaalista suuntautumista, seksin myymiseen tai ostamiseen osallistumista sekä saadun seksuaalikasvatuksen määrää.
Seuraavaksi kysyttiin raskauksista ja lasten määrästä. Vastaajan lapsista tiedusteltiin esimerkiksi heidän syntymävuosiaan, sukupuoliaan sekä kotoa muuttamisen ajankohtaa. Lisäksi kysyttiin imetyksen kestosta sekä lasten hoidosta. Raskaana olleilta naisilta kysyttiin myös mitä terveyspalveluja he olivat raskautensa aikana käyttäneet, oliko kätilö vieraillut heidän luonaan edellisen synnytyksen jälkeen ja oliko heillä ollut raskauden aikana erilaisia terveydellisiä ongelmia, kuten korkeaa verenpainetta tai verensokeriarvoja. Raskaudenkeskeytyksen tehneiltä tiedusteltiin esimerkiksi abortin kuluja, sen tekopaikkaa, tyytyväisyyttä hoitoon sekä päätökseen vaikuttaneita syitä. Lisäksi kysyttiin mahdollisista lapsettomuushoidoista, kuukautisten alkamisajankohdasta ja sukupuolitaudeista.
Ehkäisyyn liittyen kysyttiin esimerkiksi edellisessä yhdynnässä käytettyä ehkäisymenetelmää ja sen valintaa tai vaihtoehtoisesti syitä, miksi ehkäisyä ei käytetty. Lisäksi tiedusteltiin vastaajan tyytyväisyyttä nykyiseen ehkäisymenetelmäänsä, hinnan vaikutusta valintaan sekä tyytyväisyyttä terveydenhuoltohenkilökuntaan ehkäisyasioissa. Osion lopuksi kartoitettiin vielä vastaajien mielipiteitä siitä, missä tilanteessa nainen voi kieltäytyä seksistä kumppaninsa kanssa sekä miehen roolista ehkäisy- ja raskausasioissa. Tämän jälkeen siirryttiin käsittelemään lastenhankinnan ihanteita kartoittamalla esimerkiksi vastaajan mielipiteitä ihanteellisesta perheen lapsiluvusta, ensisynnyttäjän iästä ja aikavälistä synnytysten välillä. Heiltä, joilla lapsia ei ollut, kysyttiin syitä lapsettomuuteen sekä aikomuksista hankkia lapsia tulevaisuudessa. Lisäksi vastaajilta kysyttiin syitä siihen, miksi he joko haluavat tai eivät halua (lisää) lapsia ja sitä, voisivatko jotkin yhteiskunnalliset tai henkilökohtaiset muutokset lisätä heidän lisääntymishalukkuuttaan.
Lopuksi tiedusteltiin vielä terveydellisiä seikkoja, tyytyväisyyttä terveyteen sekä mahdollisia kroonisia tai pysyviä sairauksia. Lisäksi kysyttiin vastaajan painoa, pituutta, tapaamiskertoja lääkärin kanssa viimeisen vuoden aikana, osallistumista erilaisiin terveydellisiin tutkimuksiin kuten mammografiaan tai gynekologiseen tutkimukseen, tupakointia, alkoholikäyttäytymistä ja huumausaineiden käyttöä. Lopuksi kartoitettiin vielä vastaajan mahdollisesti kokemaa (perhe)väkivaltaa ja siitä kertomista.
Taustamuuttujina aineistossa olivat vastaajan syntymävuosi, siviilisääty, koulutus, tulot, kansalaisuus sekä työmarkkina-asema. Tutkimus kuuluu tutkimusprojektiin "Reproductive Health and Fertility Patterns in Russia - A Comparative Approach (REFER)".
Asiasanat
Venäjä; elintaso; koulutus; lisääntyminen; lisääntymisterveys; naiset; perhesuunnittelu; raskauden ehkäisy; raskaus; seksuaalikasvatus; seksuaalinen käyttäytyminen; seksuaaliterveys; sukupuolitaudit; terveydenhuolto; terveys
Tieteenala/Aihealue
- Lääke- ja terveystieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Perhesuunnittelu ja lisääntymisterveys (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Perhe-elämä, avioliitto ja sukupolvet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Dubikaytis, Tatyana (St. Petersburg Medical Academy for Post-Graduate Studies)
- Lebedev, Anatoly (St. Petersburg Medical Academy for Post-Graduate Studies)
- Kuznetsova, Olga (St. Petersburg Medical Academy for Post-Graduate Studies)
- Moiseyeva, Irina (St. Petersburg Medical Academy for Post-Graduate Studies)
- Regushevskaya, Elena (St. Petersburg Medical Academy for Post-Graduate Studies)
- Suchorukova, Nelya (St. Petersburg Medical Academy for Post-Graduate Studies)
Ajallinen kattavuus
2003-11 – 2004-08
Aineistonkeruun ajankohta
2003-11 – 2004-08
Maa
Venäjä
Kohdealue
Venäjä, Pietari
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
18-44-vuotiaat naiset
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: ryväsotanta
Otos valittiin satunnaisesti kolmen pietarilaisen naistenklinikan katvealueilta kahdesta hallintopiiristä (Krasnogvardeiski ja Primorje). Otokseen valikoituneista 2501 henkilöstä saatiin yhteys 1719 henkilöön, jotka muodostivat lopullisen otoksen ja jotka kutsuttiin klinikoille täyttämään kyselyn. Tästä otoksesta kyselyyn vastasi lopulta 1147 henkilöä.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
66,7
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
412 muuttujaa ja 1147 havaintoa.
Datan versio
3.0
Katso myös
FSD2417 Lisääntymisterveys Pietarissa: miehet 2003
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineiston kieliasua on muokattu Tietoarkistossa, eikä se täten noudata täysin englanninkielisen kyselylomakkeen kirjoitusasua.
Aineisto ei sisällä kysymysten q10, q22, q50, q52, q53, q58, q62, q66, q68, q70, q71, q73, q77, q88, q90, q92, q96 ja q109 venäjänkielisiä avovastauksia. Avokysymyksistä q5, q11 ja q12 aineistoon sisältyvät tutkijoiden luokittelemat vastaukset.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Dubikaytis, Tatyana (St) & Haavio-Mannila, Elina (Helsingin yliopisto) & Hemminki, Elina (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES)) & Kesseli, Katja (Helsingin yliopisto) & Kirichenko, Svetlana (Helsingin yliopisto) & Kuznetsova, Olga (St) & Regushevskaya, Elena (St) & Rotkirch, Anna (Helsingin yliopisto) & Väänänen, Tuula (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES)): Lisääntymisterveys Pietarissa: naiset 2004 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2018-07-23). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2418
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Kesseli, Katja & Regushevskaya, Elena & Dubikaytis, Tatyana & Kirichenko, Svetlana & Rotkirch, Anna & Haavio-Mannila, Elina & Kuznetsova, Olga & Hemminki, Elina (2005): Reproductive Health and Fertility in St. Petersburg: Report on a Survey of 18-44 Year Old Women in 2004. Helsinki: Helsingin yliopisto & Helsinki: STAKES. urn:isbn:951-33-1408-1
Julkaisut aineistosta
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.