FSD2457 Helsingin Alppiharjussa asuvat 75 vuotta täyttäneet vanhukset ja depressiivisten oireiden tunnistaminen 1992
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
- Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja
Aineiston nimi
Helsingin Alppiharjussa asuvat 75 vuotta täyttäneet vanhukset ja depressiivisten oireiden tunnistaminen 1992
Aineistonumero
FSD2457
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2457https://doi.org/10.60686/t-fsd2457
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Tepponen, Pirkko
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa haastateltiin Helsingin Alppiharjussa kotona tai kodinomaisissa olosuhteissa asuvia yli 75-vuotiaita henkilöitä. Kysymykset käsittelivät muun muassa haastateltavien fyysistä ja psyykkistä terveydentilaa, asumista, sosiaalista kanssakäymistä ja avun saantia.
Aluksi tutkittiin haastateltavan muistamisen tasoa oikein/väärin-kysymyksillä, joissa tiedusteltiin esimerkiksi haastatteluhetken päivämäärää ja viikonpäivää, vastaajan ikää ja syntymäaikaa sekä Suomen nykyisen ja edellisen presidentin nimeä. Seuraavaksi selvitettiin vastaajien subjektiivista tyytyväisyyttä muun muassa asumisen, taloudellisen tilanteen, terveydentilan, toimeentulon ja yksinäisyyden mittareilla. Tämän jälkeen kysyttiin, onko vastaajilla esiintynyt erilaisia oireita, kuten mielenmasennusta, itkukohtauksia, unihäiriöitä, alentunutta ruokahalua, ummetusta, sydämen tykyttelyä, väsymystä, sekavuutta, tyhjyyden tunnetta tai tyytymättömyyttä. Asumiseen liittyen kysyttiin, kauanko vastaajat ovat asuneet Helsingissä sekä mistä ja miksi he ovat sinne muuttaneet. Lisäksi tiedusteltiin vastaajan eläkkeelle jäämisen syytä sekä sitä, onko vastaaja kohdannut leskeytymisen, läheisen kuoleman tai avio-/asumuseron lähiaikoina.
Seuraavissa kysymyksissä selvitettiin vastaajien pitkäaikaisia sairauksia, lääkitystä, näkökykyä ja kuuloa, apuvälineiden käytön tarvetta sekä harrastuksia. Vastaajien sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyen kysyttiin, käyvätkö omaiset, ystävät ja naapurit usein tapaamassa sekä käykö vastaaja itse kyläilemässä. Lopuksi selvitettiin vastaajien avun saantia, avun tarpeita ja apua antavia tahoja. Lisäksi kysyttiin muun muassa, mitä vastaajat ajattelevat vanhuudesta ja mikä uskonnon merkitys heille on.
Taustatietoina tutkimuksessa olivat sukupuoli, syntymävuosi, siviilisääty, koulutus, ammatti ja asumiseen liittyvät muuttujat.
Asiasanat
apuvälineet; asuminen; avuntarve; harrastukset; ikääntyneet; itsetuhokäyttäytyminen; masennus; sairaudet; terveydentila; toimeentulo; tyytyväisyys; vanhukset; vanhustenhuolto; yksinäisyys
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Lääke- ja terveystieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Yleinen terveydentila ja hyvinvointi (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Terveydentilaan liittyvät oireet, löydökset ja patologiset tilat (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Ikääntyneet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipalveluiden käyttö ja saatavuus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Tepponen, Pirkko
- Haastattelijoina toimineet vanhustyöntekijät ja sosiaalityön sekä terveydenhuoltoalan opiskelijat.
Ajallinen kattavuus
1991 – 1992
Aineistonkeruun ajankohta
1991-12 – 1992-04
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi, Helsinki
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Helsingin Alppiharjun peruspiirin 75 vuotta täyttänyt kotona tai kodinomaisissa olosuhteissa asuva väestö 1.1.1990
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Väestörekisterin mukaan 1.1.1990 Helsingin Alppiharjun peruspiirin väestössä oli 1058 75 vuotta täyttänyttä kotona tai kodinomaisissa olosuhteissa asuvaa henkilöä, joista poimittiin yksinkertaista satunnaisotantaa käyttäen 421 tutkittavaa.
Keruumenetelmä
Kasvokkainen haastattelu
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
72,9
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Muuttuja q71 "Kenen kanssa voitte luottamuksellisesti keskustella kaikenlaisista asioista?" on poistettu puuttuvien arvonselitteiden vuoksi.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Tepponen, Pirkko: Helsingin Alppiharjussa asuvat 75 vuotta täyttäneet vanhukset ja depressiivisten oireiden tunnistaminen 1992 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2457
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Tepponen, Pirkko (1996). Kotona asuvien 75 vuotta täyttäneiden vanhusten depressiivisten oireiden ja depressioon yhteydessä olevien tekijöiden tunnistaminen. Tutkimus Helsingin Alppiharjun peruspiirissä. Helsinki: Helsingin yliopisto. Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osasto. Lisensiaattityö. Helsingin kaupungin terveysviraston tutkimuksia; 1996:1.
Julkaisut aineistosta
Tepponen, Pirkko (1996). Kotona asuvien 75 vuotta täyttäneiden vanhusten depressiivisten oireiden ja depressioon yhteydessä olevien tekijöiden tunnistaminen. Tutkimus Helsingin Alppiharjun peruspiirissä. Helsinki: Helsingin yliopisto. Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osasto. Lisensiaattityö. Helsingin kaupungin terveysviraston tutkimuksia; 1996:1.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.