FSD2465 Kaupunkipalvelututkimus 2008
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Kaupunkipalvelututkimus 2008
Aineistonumero
FSD2465
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2465https://doi.org/10.60686/t-fsd2465
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Miettinen, Heikki (Efeko)
- Kokkonen, Vesa (Efeko)
- Utriainen, Johanna (Efeko)
Sisällön kuvaus
Kaupunkipalvelututkimus 2008 kartoittaa kuntalaisten mielipiteitä hallinnon ja palvelujen nykytilanteesta ja kehittämistarpeista.
Aluksi esitettiin kunnan päätöksentekoon ja palveluihin liittyviä väittämiä. Tämän jälkeen vastaajat kertoivat mielipiteensä siitä, kuinka hyvin mm. tiedottaminen, terveyden- ja sairaanhoito, sosiaalipalvelut ja opetus- ja sivistyspalvelut on kunnassa järjestetty. Seuraavaksi kartoitettiin vastaajien ja heidän perheenjäsentensä käyttämiä palveluita viimeisen vuoden ajalta. Niiltä vastaajilta, jotka olivat käyneet kunnallisessa terveyskeskuksessa/-asemalla, kysyttiin, kuinka tyytyväisiä he ovat erilaisiin asioimiseen liittyviin asioihin kuten ajan saamiseen, kulkuyhteyksiin ja odotusaikaan vastaanotolla. Kaikki vastaajat kertoivat mielipiteensä siitä, mitkä ovat tärkeitä vanhusten hoidon kehittämiskohteita. Vaihtoehtoja olivat mm. vanhainkodit, kunnan ja yksityisten ylläpitämät palvelutalot sekä vanhusten hoito omaisten avustamina.
Seuraavaksi kartoitettiin kuntien vapaa-ajan palveluja. Vastaajilta kysyttiin, kuinka monta kertaa he ovat edellisen vuoden aikana käyneet esimerkiksi kirjastossa, elokuvissa tai uimahallissa omassa tai muussa kunnassa. Lisäksi kysyttiin, kuinka tyytyväisiä he ovat erilaisten vapaa-ajan palveluiden, kuten kirjastojen, konserttien, museoiden, urheilukilpailuiden, ravintoloiden ja nuorisotilojen riittävyyteen omassa kunnassaan. Myös vastaajien mielipide kunnan Internet-kotisivuista selvitettiin. Tämän jälkeen lueteltiin erilaisia arkielämässä selviytymisen ongelmia ja kysyttiin, ovatko vastaajat tai heidän perheenjäsenensä kohdanneet niitä ja hakeneet tai saaneet niihin apua. Mainittuja ongelmia olivat mm. työttömyys, pitkäaikainen lomautus, ajan puute, sairaus tai vamma sekä yksinäisyys.
Asumiseen liittyviä asioita selvitettiin kysymällä, kuinka kauan vastaajat ovat asuneet nykyisessä asuinkunnassaan ja asuinalueellaan, millaisessa talossa he asuvat, mikä on asunnon tyyppi ja millaisella alueella vastaajat asuvat. Tyytyväisyyttä asumiseen ja asuinalueeseen kartoitettiin selvittämällä vastaajien mielipiteet mm. asunnon koosta ja varusteista, asumisen kustannuksista, liikenneyhteyksistä ja asuinalueen arvostuksesta. Edelleen selvitettiin, mitkä seikat eniten vaikuttavat asuinalueen valintaan. Vaihtoehtoja olivat esimerkiksi hyvät palvelut, työmatkan sujuvuus, alueen rauhallisuus ja hyvät työnsaantimahdollisuudet. Vastaajilta kysyttiin myös, kuinka turvalliseksi he kokevat asuinalueellaan tai kotikunnan keskustassa liikkumisen päivällä/myöhään illalla, ja kuinka huolestuneita he ovat mahdollisuudesta joutua erilaisten rikosten, kuten varkauden, vahingonteon tai seksuaalirikoksen, uhriksi asuinkunnassaan.
Viimeiset kysymykset käsittelivät lasten päivähoitoa ja koulunkäyntiä. Vanhemmat antoivat arvosanan lastensa päivähoitopaikan/koulun ominaisuuksille, kuten kodin ja hoitopaikan/koulun yhteistyölle, henkilökunnan ammattitaidolle ja ryhmän/luokkien koolle.
Taustamuuttujina kyselyssä ovat mm. vastaajan sukupuoli, ikä, asuinkunta, perhetyyppi, koulutus, ammattiasema ja lasten lukumäärä.
Asiasanat
Internet; arki; asuminen; julkiset palvelut; kaupungit; koulunkäynti; kulttuuripalvelut; kunnat; lastenhoito; liikunta; liikuntapalvelut; terveydenhoito; tiedotus; turvallisuus
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Asuminen ja asunnot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipalveluiden käyttö ja saatavuus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaaliturvajärjestelmä (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
KaupunkipalvelututkimuksetJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Efeko
Tuottajat
- Efeko
Ajallinen kattavuus
2008
Aineistonkeruun ajankohta
2008-05 – 2008-06
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi, Espoo, Forssa, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kemi, Kempele, Kokkola, Kouvola, Lahti, Lappi, Nurmijärvi, Oulu, Rauma, Rovaniemi, Tampere, Turku, Vaasa, Valkeakoski
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Tutkimukseen osallistuneiden kuntien 18-70-vuotias väestö
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Otoksen koko vaihteli kunnan koon mukaan. Vastaajat kustakin ilmoittautuneesta kunnasta valittiin perusjoukosta satunnaisesti.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
35,9
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
261 muuttujaa ja 8664 havaintoa.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu tunnisteellisuussyistä postinumeromuuttuja (bv1) ja lasten lukumäärä bv7 on TOP-koodattu. Lisäksi syntymävuosi bv2 ja asuinkunnassa sekä asuinalueella oltua aikaa kuvaavat vuosimuuttujat q13 ja q14 on luokiteltu.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Miettinen, Heikki (Efeko) & Kokkonen, Vesa (Efeko) & Utriainen, Johanna (Efeko): Kaupunkipalvelututkimus 2008 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-08-30). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2465
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Kokkonen, Vesa & Miettinen, Heikki & Utriainen, Johanna (2008): Kaupunki- ja kuntapalvelut 2008 [verkkodokumentti]. Helsinki: Efeko. Saatavissa http://www.efeko.fi/fin/tutkimus/kapa_2008/ [viitattu 29.10.2009]
Julkaisut aineistosta
Kokkonen, Vesa & Miettinen, Heikki & Utriainen, Johanna (2008): Kaupunki- ja kuntapalvelut 2008 [verkkodokumentti]. Helsinki: Efeko. Saatavissa http://www.efeko.fi/fin/tutkimus/kapa_2008/ [viitattu 29.10.2009]
Airikka, Emmi (2014) Miten koettu hyvinvointi vaihtelee kunnissa? Kunnallisen hyvinvointipolitiikan ja kuntalaisten kokeman hyvinvoinnin välisen yhteyden tarkastelua 18 kunnassa Suomessa. Sosiaalipolitiikan pro gradu-tutkielma. Sosiaalitieteiden laitos, Turun yliopisto.
Sipura, I (2021) Kestävä työmatka - Työmatka-autoilun tila Suomessa. Kandidaatintutkielma, Vaasan yliopisto.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.