FSD2527 Nuorisobarometri syksy 1998

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Nuorisobarometri syksy 1998

Aineistonumero

FSD2527

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2527
https://doi.org/10.60686/t-fsd2527

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)
  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
  • Opetusministeriö. Taiteen keskustoimikunta

Sisällön kuvaus

Syksyn 1998 nuorisobarometrin pääteemoja olivat yhteiskunnallinen osallistuminen, kulttuuripalvelut ja poliittiset painopisteet. Tutkimuksessa kysyttiin myös nuorten tulevaisuudenodotuksista, maailmankuvasta ja käsityksistä yhteiskunnallisista instituutioista.

Ensiksi kartoitettiin käsityksiä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Kysyttiin, paljonko erilaisten yhteiskunnallisten instituutioiden toimintaan (esimerkiksi poliittiset puolueet, kirkko, poliisi, pankit ja Euroopan unioni) luotetaan. Tiedusteltiin myös, millaisia asioita vastaaja olisi valmis tekemään, jos asia olisi hänestä tärkeä, esimerkiksi olisiko hän valmis osallistumaan julkiseen mielenosoitukseen, käyttämään väkivaltaa poliittisia päättäjiä kohtaan, allekirjoittamaan vetoomuksen tai adressin tai liittymään jäseneksi poliittiseen puolueeseen.

Seuraavaksi kysyttiin kulttuuripalveluiden käytöstä. Kysyttiin miten tärkeitä erilaiset palvelut ovat vastaajille (esimerkiksi oopperaesitykset ja -juhlat, teatteriesitykset ja rock-konsertit).

Nuorisobarometrissa kartoitettiin myös nuorten maailmankatsomusta. Esitettiin joukko väittämiä erilaisten asioiden hyväksyttävyydestä. Kysyttiin ovatko vastaajat samaa vai eri mieltä väitteistä kuten "on hyväksyttävää tehdä iskuja turkistarhoille", "on hyväksyttävää osallistua ulkomaalaisia vastaan järjestettyyn mielenosoitukseen" ja "on hyväksyttävää nostaa työttömyyskorvausta väärin perustein". Sen jälkeen tiedusteltiin miten tärkeää on, että vastaajat ovat saavuttaneet 35-vuotiaana tiettyjä asioita (esimerkiksi oma perhe ja lapsia, pysyvä työsuhde ja keskitasoa korkeampi palkka).

Seuraavat kysymykset käsittelivät nuorten poliittisia asenteita. Kysyttiin, kuinka tärkeinä vastaajat pitävät eri instituutioissa (esimerkiksi kunnanvaltuustossa, eduskunnassa, Euroopan unionissa tai koulutuslaitoksissa) tehtyjä päätöksiä. Esitettiin myös väittämiä suomalaisesta yhteiskunnasta ja kysyttiin, ovatko vastaajat väittämien kanssa samaa vai eri mieltä. Väittämiä olivat esimerkiksi "rasismi on lisääntynyt viime vuosina suomalaisten nuorten keskuudessa", "EU-jäsenyys on osoittautunut edulliseksi Suomelle" ja "Suomeen saa tulla lisää ulkomaalaisia työntekijöitä". Tämän jälkeen kysyttiin mitkä vastaajien mielestä ovat kaksi tärkeintä asiaa, joihin seuraavan hallituksen tulisi panostaa (esimerkiksi maanpuolustus, työllisyys tai ympäristön suojelu). Lopuksi vastaajat kertoivat vielä, minkä verran erilaisiin asioihin (muun muassa nuorisotyöhön, museoihin tai verotuksen keventämiseen) tulisi panostaa, mikäli Suomen kansantalouteen tulisi liikkumavaraa.

Taustamuuttujia tutkimuksessa olivat muun muassa vastaajan ikä, sukupuoli, koulutus, lääni ja pääasiallinen toiminta.

Asiasanat

aktivismi; arvot; instituutiot; kulttuuripalvelut; maailmankatsomus; nuoret; poliittiset asenteet; sosiaalinen asema; tulevaisuudenodotukset; yhteiskunta

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Nuorisobarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Tilastokeskus

Tuottajat

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta
  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto

Ajallinen kattavuus

1998

Aineistonkeruun ajankohta

1998-08-17 – 1998-08-28

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

15 - 29-vuotiaat suomenkieliset suomalaiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Syksyn 1998 nuorisobarometrin haastattelut toteutti Tilastokeskus työvoimatutkimuksensa yhteydessä. Työvoimatutkimuksen otos poimitaan ositetulla satunnaisotannalla väestön keskusrekisteriin perustuvasta Tilastokeskuksen väestötietokannasta kahdesti vuodessa. Tutkimus on paneelitutkimus, jossa samaa henkilöä haastatellaan viisi kertaa. Haastattelut tehdään kolmen kuukauden välein, paitsi neljäs haastattelu, joka tehdään kuuden kuukauden kuluttua kolmannesta haastattelusta. Ensimmäisen ja viimeisen haastattelun väli on 15 kuukautta. Joka kuukauden otokseen kuuluu noin 12 000 henkilöä, keskimäärin noin joka 300. Otos koostuu viidestä rotaatioryhmästä, jotka ovat tulleet tutkimukseen mukaan eri kuukausina. Syksyn 1998 nuorisobarometriin poimittiin 1459 suomenkielistä nuorta useammasta rotaatioryhmästä ottamalla mukaan kaikki 15 - 29-vuotiaat. Ylipeiton jälkeen netto-otokseksi jäi 1456 henkilöä. Haastatteluja saatiin 1258 ja kadoksi jäi kaikkiaan 198 henkilöä (13,6 %). Haastattelujen keskimääräinen kesto oli 12 minuuttia.

Keruumenetelmä

Puhelinhaastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

86,4

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) & Nuorisotutkimusseura & Opetusministeriö: Nuorisobarometri syksy 1998 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2527

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Muu materiaali

Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.

Tilastokeskuksen sivuilta löytyvä laatuseloste sisältää tietoja työvoimatutkimuksen otannasta ja keruutavasta.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Saarela, Pekka (1998). Nuorisobarometri 2/1998. Selvitys 15 - 29-vuotiaiden suomalaisten nuorten yhteiskunnalliseen osallistumiseen, politiikan painopisteisiin, tulevaisuuden odotuksiin ja kulttuuripalveluihin liittyvistä käsityksistä. Helsinki: Opetusministeriö, Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora), Nuoran julkaisuja; 9

Laatuseloste: Työvoimatutkimus (2010) [verkkodokumentti]. Helsinki: Tilastokeskus. http://www.stat.fi/til/tyti/2010/04/tyti_2010_04_2010-05-25_laa_001_fi.html [viitattu 23.6.2010].

Julkaisut aineistosta Tooltip

Saarela, Pekka (1998). Nuorisobarometri 2/1998. Selvitys 15 - 29-vuotiaiden suomalaisten nuorten yhteiskunnalliseen osallistumiseen, politiikan painopisteisiin, tulevaisuuden odotuksiin ja kulttuuripalveluihin liittyvistä käsityksistä. Helsinki: Opetusministeriö, Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora). Nuoran julkaisuja; 9

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.