FSD2531 Omakielisten radio- ja televisio-ohjelmien merkitys Venäjän Karjalan kansallisille vähemmistöille 1995
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Omakielisten radio- ja televisio-ohjelmien merkitys Venäjän Karjalan kansallisille vähemmistöille 1995
Aineistonumero
FSD2531
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2531https://doi.org/10.60686/t-fsd2531
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Skön, Kirsi (Tampereen yliopisto)
- Torkkola, Sinikka (Tampereen yliopisto)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa kartoitettiin omakielisten radio- ja televisiolähetysten merkitystä Venäjän Karjalan kansallisille vähemmistöille sekä selvitettiin, mitä mieltä he ovat Karjalan teleradioyhtiön kansallisen toimituksen ohjelmistosta.
Kyselyn aluksi esitettiin radio- ja televisio-ohjelmia koskevia väittämiä, jotka käsittelivät vastaajien katselu- ja kuuntelutottumuksia sekä mielipiteitä kansallisista karjalan-, suomen- tai vepsänkielisistä ohjelmista. Seuraavaksi tiedusteltiin, käsitelläänkö kansallisen toimituksen uutis- ja ajankohtaislähetyksissä riittävästi erilaisia aiheita, kuten Karjalan tasavallan, parlamentin ja hallituksen päätöksentekoa, Petroskoin kaupungin päätöksentekoa, Karjalan rikollisuutta, Karjalan ympäristön tilaa tai poliitikkojen, kulttuurihenkilöiden ja tavallisten ihmisten haastatteluita. Kysyttiin myös, käsitelläänkö lähetyksissä alueellisesti riittävästi Karjalan, Venäjän, IVY-maiden, Suomen tai muiden ulkomaiden tapahtumia. Ohjelmatyyppeihin liittyen tiedusteltiin, lähetetäänkö kansallisilla kielillä riittävästi esimerkiksi uutisia, ajankohtaisia keskustelu- ja haastatteluohjelmia, lastenohjelmia, hartausohjelmia sekä kieltenopetusohjelmia. Vastaajat saivat myös kertoa, mikä kansallisissa radio- ja televisio-ohjelmissa on hyvää ja mikä huonoa.
Seuraavaksi tiedusteltiin tarkemmin vastaajien katselu- ja kuuntelutottumuksista. Kysyttiin, paljonko vastaajat kuuntelevat tiettyjä radio- ja televisiokanavia sekä tiettyjä ohjelmatyyppejä eri kielillä. Lisäksi kysyttiin muun muassa, mitkä karjalan-, suomen- tai vepsänkieliset televisio- tai radio-ohjelmat ovat jääneet erityisesti vastaajien mieleen ja mikä merkitys omankielisillä radio- ja televisio-ohjelmilla on vastaajien mielestä kansalliselle kulttuurille.
Taustatietoina tutkimuksessa kysyttiin sukupuolta, syntymävuotta, kansallisuutta, puolison kansallisuutta, lasten kansallisuutta, äidinkieltä, kotona käytettäviä kieliä, kielitaitoa, ammattia, koulutusta ja asuinpaikkaa.
Asiasanat
Karjala; Karjalan tasavalta; Venäjä; itämerensuomalaiset kansat; itämerensuomalaiset kielet; joukkoviestimet; karjalaiset; karjalan kieli; katselutottumukset; kuuntelutottumukset; radio-ohjelmat; suomalaiset; suomen kieli; televisio-ohjelmat; vepsäläiset; vepsän kieli
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Humanistiset tieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Joukkoviestimet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Vähemmistöt (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Kulttuuri- ja kansallinen identiteetti (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Skön, Kirsi (Tampereen yliopisto)
- Torkkola, Sinikka (Tampereen yliopisto)
Tuottajat
- Joensuun yliopisto. Karjalan tutkimuslaitos
Ajallinen kattavuus
1994 – 1995
Aineistonkeruun ajankohta
1994-10 – 1995-03
Maa
Venäjä
Kohdealue
Venäjän Karjala
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Venäjän Karjalan kansalliset vähemmistöt, jotka hallitsevat karjalan, suomen tai vepsän kieltä
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Aineistoa on kerätty muun muassa kansalaisjärjestöjen ja oppilaitosten kautta. Aineiston keräystavat ja -paikat on eritelty tarkemmin taustatieto-tiedostossa (bgf); vastaajat ovat eroteltavissa keräystavan mukaan myös muuttujalla kerays.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Puolistrukturoitu lomake
Vastausprosentti
41
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineisto ei sisällä alkuperäisiä vastauksia kysymyslomakkeen avokysymyksiin. Sen sijaan avovastaukset ovat aineistossa alamuuttujiin luokiteltuina ja kvantifioituina.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Skön, Kirsi (Tampereen yliopisto) & Torkkola, Sinikka (Tampereen yliopisto): Omakielisten radio- ja televisio-ohjelmien merkitys Venäjän Karjalan kansallisille vähemmistöille 1995 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2531
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Skön, Kirsi & Torkkola, Sinikka (1997). "Täällä Petroskoi". Omakielisten radio- ja televisio-ohjelmien merkitys Venäjän Karjalan kansallisille vähemmistöille. Joensuu: Joensuun yliopisto. Karjalan tutkimuslaitoksen monisteita; 2/1997.
Julkaisut aineistosta
Skön, Kirsi & Torkkola, Sinikka (1997). "Täällä Petroskoi". Omakielisten radio- ja televisio-ohjelmien merkitys Venäjän Karjalan kansallisille vähemmistöille. Joensuu: Joensuun yliopisto. Karjalan tutkimuslaitoksen monisteita; 2/1997.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.