FSD2546 Lasten ihmisoikeustietämys ja osallistuminen 2009-2010: Suomi
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Lasten ihmisoikeustietämys ja osallistuminen 2009-2010: Suomi
Aineistonumero
FSD2546
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2546https://doi.org/10.60686/t-fsd2546
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Hetemäki, Inka (Suomen UNICEF)
- Oksanen, Eija (Suomen UNICEF)
- Pronin, Nina (Suomen UNICEF)
- Suvilaakso, Tanja (Suomen UNICEF)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa selvitettiin lasten ja nuorten ihmisoikeustietämystä ja osallistumista sekä sitä, missä määrin lapsia kuullaan ja missä he haluavat tulla kuulluiksi. Kysely kartoitti tietämystä lasten oikeuksista ja ihmisoikeuksista yleisesti, yläkouluikäisten osallisuutta arkipäivän päätöksenteossa, oppilaiden mielipiteitä mediasta, informaatiosta ja osallisuudesta sekä lasten ja nuorten vaikutuskanavien ja -keinojen käyttöä.
Tutkimus on osa UNICEFin yhteispohjoismaista lasten ihmisoikeustietämyksen ja osallistumisen tutkimusta, joka pyrki kehittämään lapsen osallisuutta omassa arjessaan. Tämä aineisto sisältää suomalaisten oppilaiden vastaukset. Kaikkien Pohjoismaiden vastaajat sisältävä aineisto on myös arkistoitu Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon (ks. FSD2547 Lasten ihmisoikeustietämys ja osallistuminen 2009-2010: Pohjoismaat).
Aluksi vastaajilta tiedusteltiin ikää ja sukupuolta ja vanhempien koulutustaustaa. Vastaajan ja vanhempien sukujuuria selvitettiin kyselemällä, olivatko vastaaja ja tämän vanhemmat syntyneet Suomessa vai ulkomailla. Seuraavaksi selvitettiin vastaajan käsitystä lasten oikeuksista. Vastaajilta tiedusteltiin, kuinka paljon he tiesivät lasten oikeuksista, missä he olivat kuulleet niistä ja keitä oikeudet heidän mielestään koskivat. Vastaajille esitettiin erilaisia väittämiä ihmisoikeuksista, joiden kanssa he olivat samaa tai eri mieltä viisiportaisella asteikolla.
Osallisuutta arkipäivän päätöksenteossa kartoitettiin kyselemällä kuinka paljon vastaajat kykenivät vaikuttamaan erilaisiin kotia, koulua ja vapaa-aikaa koskeviin asioihin, ja kuinka tärkeinä he näitä asioita pitivät. Lisäksi vastaajat kirjasivat kolme tärkeintä asiaa, joissa nuoria tulisi vastaajan mielestä kuulla. Samoin he kirjasivat kolme tärkeintä asiaa, jotka tulisi tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja luonnonsuojelemiseksi. Vastaajien osallistumista kartoitettiin lisäksi kyselemällä, olivatko he olleet mukana esimerkiksi nuorisovaltuustoissa, järjestötoiminnassa tai poliittisissa puolueissa. Lopuksi kysyttiin lasten ja nuorten vaikutuskanavista ja keinoista. Vastaajat ottivat kantaa erilaisten vaikutuskeinojen ja -kanavien kuten oppilaskunnan, mielenosoitusten, blogien ja järjestöjen tärkeyteen ja toimivuuteen. Lisäksi vastaajat arvioivat elämänlaatuaan kymmenportaisella asteikolla ja ottivat kantaa siihen, ajattelivatko he vaikuttamisesta eri tavalla vastattuaan kyselyyn.
Taustamuuttujina olivat mm. ikä, sukupuoli ja vanhempien koulutustausta.
Asiasanat
asenteet; ihmisoikeudet; kansalaistoiminta; kuritus; lapset (ikäryhmä); media; nuoret; oikeudet; osallistuminen; poliittinen osallistuminen; vaikuttaminen; väkivalta; yhteiskunta
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Nuoret (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Innolink Research Oy
Tuottajat
- Suomen UNICEF
Ajallinen kattavuus
2009
Aineistonkeruun ajankohta
2009-08 – 2010-01
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomessa asuvat yläkouluikäiset 12-16 -vuotiaat oppilaat (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: ositettu otanta
Ositettu otanta, jossa oli yhteensä 1044 vastaajaa. Jokaisesta maakunnasta valittiin kouluja otokseen. Otannassa huomioitiin myös koulun koko. Lisäksi koulurekrytoinnin yhteydessä selvitettiin taustatietoina mm. paikkakunnan koko ja yläasteen oppilaiden kokonaismäärä.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Arkistoinnin yhteydessä aineistosta on poistettu tietosuojasyistä koulujen ja kuntien nimet.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Hetemäki, Inka (Suomen UNICEF) & Oksanen, Eija (Suomen UNICEF) & Pronin, Nina (Suomen UNICEF) & Suvilaakso, Tanja (Suomen UNICEF): Lasten ihmisoikeustietämys ja osallistuminen 2009-2010: Suomi [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2546
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Erityisehdot
Jatkokäyttäjien on tiedotettava aineiston tuottajalle UNICEFille (information@unicef.fi) kaikista julkaisuista, joissa ovat hyödyntäneet aineistoa.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Yhteispohjoismainen tutkimus lapsen oikeudesta osallistua 2009-2010: Suomi (2010). Unicef. Saatavilla www-muodossa: [http://www.unicef.fi/files/unicef/pdf/Suomen_maaraportti_UNICEF_-_Yhteispohjoismainen_tutkimus_Lapsen_oikeudesta_osallistua.pdf].
Julkaisut aineistosta
Yhteispohjoismainen tutkimus lapsen oikeudesta osallistua 2009-2010: Suomi (2010). Unicef. Saatavilla www-muodossa: [http://www.unicef.fi/files/unicef/pdf/Suomen_maaraportti_UNICEF_-_Yhteispohjoismainen_tutkimus_Lapsen_oikeudesta_osallistua.pdf].
Nordic Study on Child Rights to Participate 2009-2010 (2010). Unicef. Saatavilla www-muodossa: http://www.unicef.fi/files/unicef/pdf/Joint_report_UNICEF_-_Nordic_Study_on_Child_Rights_to_Participate_2010.pdf [viitattu 14.5.2013].
Yhteispohjoismainen tutkimus lapsen oikeudesta osallistua 2009-10 (2010). Unicef. Saatavilla www-muodossa: http://www.unicef.fi/files/unicef/pdf/Yhteenveto_UNICEFin_tutkimus_lasten_osallistumisesta.pdf [viitattu 14.5.2013].
Harinen, Päivi & Halme, Juha (2012). Hyvä, paha koulu. Kouluhyvinvointia hakemassa [verkkodokumentti]. Suomen UNICEF Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, verkkojulkaisuja 56. https://unicef.studio.crasman.fi/pub/public/pdf/hyva_paha_koulu-1.pdf [viitattu 20.11.2015]
Rytioja, A. & Kallio, K.P. (2018). Opittua käsitteistöä vai koettua yhteiskunnallisuutta? Pohdintoja kansalaisuudesta lasten ja nuorten näkökulmasta. Sosiologia [hyväksytty julkaistavaksi]
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.