FSD2606 Tiedebarometri 2010
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Tiedebarometri 2010
Aineistonumero
FSD2606
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2606https://doi.org/10.60686/t-fsd2606
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Kiljunen, Pentti (Yhdyskuntatutkimus)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten suhtautumista tieteeseen ja tieteellis-tekniseen kehitykseen. Pyydettiin myös mielipidettä tieteen kyvystä ratkaista erilaisia ongelmia sekä esitettiin useita tiedettä ja tutkimusta koskevia väittämiä. Lisäksi kartoitettiin vastaajien luottamusta erilaisia yhteiskunnallisia instituutioita kohtaan.
Vastaajilta kysyttiin kuinka kiinnostuneita he ovat tai kuinka aktiivisesti he seuraavat eri aihepiirejä koskevia uutisia. Seuraavaksi aihepiiriä rajattiin koskemaan tiedettä ja tutkimusta ja kysyttiin vastaajien kiinnostuksen kohteista tämän aiheen sisällä. Lisäksi kysyttiin kuinka tärkeitä eri tietolähteet ovat tiedettä ja tutkimusta koskevan tiedon välittäjänä. Vastaajilta kysyttiin myös pystyvätkö he mainitsemaan jonkin merkittävän suomalaisen tieteenharjoittajan tai suomalaisen tieteen saavutuksen tai keksinnön.
Vastaajia pyydettiin kertomaan kuinka paljon he luottavat lueteltuihin yhteiskunnallisiin instituutioihin. Lisäksi pyydettiin vastausta siihen, kuinka hyvin tietyt tieteeseen ja tutkimukseen liittyvät asiat ovat Suomessa nykyisin. Tiedusteltiin myös millaisina vastaajat näkivät tieteen mahdollisuudet tuoda merkittävää apua mm. joihinkin sairauksiin, hyvinvointiin, elinikään, ilmastonmuutokseen ja energiantuotantoon.
Lopuksi esitettiin useita tiedettä ja tutkimusta koskevia väittämiä sekä pyydettiin vastaajien mielipidettä julkisessa keskustelussa esitettyihin tiedettä koskeviin näkemyksiin.
Taustamuuttujia olivat mm. sukupuoli, ikäryhmä, asuinkunnan koko, asuinmaakunta sekä perus- ja ammatillinen koulutus.
Asiasanat
instituutiot; tiede; tiedejournalismi; tiedelehdet; tiedeviestintä; tutkimus; yliopistot
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Biotekniikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Tietotekniikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Koulutuspolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
TiedebarometritJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Yhdyskuntatutkimus
Tuottajat
- Tieteen tiedotus ry
Ajallinen kattavuus
2010
Aineistonkeruun ajankohta
2010-06-14 – 2010-09-01
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomen 18 - 70-vuotias väestö (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Satunnaisotanta väestön keskusrekisteristä. Otoskoko 5000.
Tavoitteeksi asetettua runsaan 1000 vastaajan aineistokokoa ei saavutettu yhdellä otokseen kuuluneille 5000 henkilölle osoitetulla postituskierroksella (tuotti 968 analyysikelpoista lomaketta). Tiedonkeruuta täydennettiin 1000 henkilölle osoitetulla karhukierroksella (lähetysajankohta 5.8., tuotto 63 vastausta). Nämä 1000 henkilöä oli poimittu alkuperäisestä 5000 henkilön otoksesta riippumatta siitä, olivatko he vastanneet kyselyyn ensimmäisellä kierroksella.
Tulosten vertailukelpoisuuden säilyttämiseksi mittaus toteutettiin samoin metodisin perusratkaisuin kuin tutkimussarjan aiemmat osat. Tiedonkeruuta uudistettiin kuitenkin siten, että resurssien käytön painopistettä siirrettiin vastausten "karhunnasta" kohti suurempaa brutto-otosta. Sovelletusta tekniikasta johtuen - koska vastauksia ei systemaattisesti karhuttu kaikilta - aineistolle ei ilmoiteta vastausaktiivisuutta kuvaavaa prosenttilukua (suoraan laskien näytteen todetaan kuitenkin edustavan 20,6 % brutto-otoksesta).
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
143 muuttujaa ja 1031 havaintoa.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineisto edustaa keskeisten demografisten, sosiaalisten ja alueellisten tekijöiden suhteen osalta keskimääräisväestöä verrattain hyvin. Koulutusrakennejakaumat painottuvat hieman korkean koulutuksen suuntaan. Myös sukupuoliedustavuudessa on lievää naisten yliedustusta.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Kiljunen, Pentti (Yhdyskuntatutkimus): Tiedebarometri 2010 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2606
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Tiedebarometri 2010. Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta tieteeseen ja tieteellis-tekniseen kehitykseen. Helsinki: Tieteen tiedotus ry, 2010. Saatavissa: http://www.yhdyskuntatutkimus.fi/tb4/tiedebaro4.htm [viitattu 5.9.2023]
Julkaisut aineistosta
Tiedebarometri 2010. Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta tieteeseen ja tieteellis-tekniseen kehitykseen (2010). Helsinki : Tieteen tiedotus ry. http://www.yhdyskuntatutkimus.fi/tb4/tiedebaro4.htm [viitattu 23.2.2024]
Summary of the Finnish Science Barometer 2010. A study of the Finns' attitudes towards science and their opinions on scientific and technological progress. Helsinki: Finnish Society for Scientific Information. http://www.yhdyskuntatutkimus.fi/tb4/english4.htm [cited 5.9.2023]
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.