FSD2607 Tarinat pelosta ja pelottelusta työelämässä 2008-2009

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

  • Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja

Aineiston nimi

Tarinat pelosta ja pelottelusta työelämässä 2008-2009

Aineiston rinnakkainen nimi

LEAR (Leadership, Power and Fear)

Aineistonumero

FSD2607

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2607
https://doi.org/10.60686/t-fsd2607

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Eriksson, Marja (Tampereen yliopisto. Johtamistieteiden laitos)
  • Koski, Anne (Tampereen yliopisto. Johtamistieteiden laitos)
  • Luomanen, Jari (Tampereen yliopisto. Johtamistieteiden laitos)
  • Parviainen, Jaana (Tampereen yliopisto. Johtamistieteiden laitos)

Muut tekijät

  • Nikander, Markku
  • Viitanen, Pasi

Sisällön kuvaus

Aineisto on tuotettu Suomen Akatemian rahoittamassa LEAR-hankkeessa (Leadership, Power and Fear; johtajuus, valta ja pelko), jossa tutkittiin pelon ja epävarmuuden tahallista tai tahatonta käyttöä asiantuntijaorganisaatioiden johtamisessa 2007-2010. Tutkimusaineisto sisältää 102 työelämään sijoittuvaa pelottelua käsittelevää tarinaa.

Kirjoittajia pyydettiin kertomaan joitakin taustatietoja, kuten ikänsä, sukupuolensa ja tapahtumien aikaisen työpaikkansa perustiedot. Varsinaiseen tarinaan liittyen kirjoittajia ohjeistettiin kuvailemaan, mitä he pelkäsivät ja miksi, mikä johti tilanteen syntyyn ja millä tavoin heitä peloteltiin. Mikäli kirjoittaja itse oli turvautunut pelotteluun, häntä pyydettiin kertomaan siitä ja sen seurauksista. Lisäksi kirjoittajia ohjeistettiin kertomaan, loiko tilanne pelon ilmapiirin sekä miten tämä ilmeni työpaikalla ja työntekijöiden vuorovaikutuksessa. Tarinan sai kirjoittaa omalla tyylillään; olennaista oli, että kertoo omista kokemuksistaan. Kirjoittajia myös muistutettiin olemaan paljastamatta tarinoissa esiintyvien henkilöiden ja organisaatioiden tunnistetietoja.

Tarinan sai palauttaa valmiina tai luonnoksena ja sitä pystyi myöhemmin muokkaamaan halutessaan. Kirjoittajille annettiin myös mahdollisuus pohtia, mitkä seikat olisivat voineet parantaa tilannetta, miten ongelmat olisi voitu välttää ja miten johtamista voisi parantaa. Tutkijat pystyivät myös esittämään kirjoittajille jatkokysymyksiä.

Lähes puolet tarinoista tulivat pääkaupunkiseudulta, viidennes Länsi-Suomen läänistä. Vajaa puolet kirjoittajista oli työntekijöitä, kolmannes asiantuntijoita ja loput esimiehiä. 35-44 sekä 45-54 -vuotiaat olivat merkittävimpiä ikäryhmiä ja naisia oli kolme neljästä. Kirjoittajista suurimmalla osalla on ylempi korkeakoulu- tai tohtoritutkinto, neljänneksellä alempi korkeakoulututkinto, neljänneksellä ylioppilas/ammattitutkinto ja noin 7 %:lla peruskoulututkinto. Merkittävin osa (noin 43 %) tarinoista koski suuria organisaatioita (yli 200 työntekijää), neljännes sijoittui organisaatioihin, joissa oli 50-199 työntekijää. Enimmäkseen kirjoittajat olivat vakituisessa ja kokopäiväisessä työsuhteessa.

Asiasanat

ahdistus; häirintä; johtajat; johtajuus; pelko; työelämä; työelämän suhteet; työntekijät; työpaikkakiusaaminen; työpaikkaväkivalta; työsuojelu; vallankäyttö; valta

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Eriksson, Marja (Tampereen yliopisto. Johtamistieteiden laitos)
  • Koski, Anne (Tampereen yliopisto. Johtamistieteiden laitos)
  • Luomanen, Jari (Tampereen yliopisto. Johtamistieteiden laitos)
  • Parviainen, Jaana (Tampereen yliopisto. Johtamistieteiden laitos)

Tuottajat

  • Suomen Akatemia
  • Tampereen yliopisto. Johtamistieteiden laitos
  • Työsuojelurahasto

Ajallinen kattavuus

1974 – 2008

Aineistonkeruun ajankohta

2008-06 – 2009-03

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Mediatyyppi: teksti

Perusjoukko/otos

Pelottelua työelämässä kohdanneet ihmiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Tarinat kerättiin verkkopalvelun (www.panoptika.fi) avulla. Palvelu oli avoinna kesäkuusta 2008 maaliskuuhun 2009. Kirjoittajat ovat pääasiassa työntekijöitä, jotka ovat kohdanneet pelottelua työpaikalla, mutta mukana on myös johtavassa asemassa toimineita henkilöitä.

Aineistonkeruun tekniikka

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje

Aineiston määrä

Data: suomenkieliset txt-tiedostot, 102 kappaletta ja suomenkieliset html-tiedostot, 15 kappaletta.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Arkistoversiosta on poistettu yksi kirjoitus, jonka laatijan asettamat käyttöehdot eivät mahdollista tekstin tieteellistä jatkokäyttöä.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Eriksson, Marja (Tampereen yliopisto) & Koski, Anne (Tampereen yliopisto) & Luomanen, Jari (Tampereen yliopisto) & Parviainen, Jaana (Tampereen yliopisto): Tarinat pelosta ja pelottelusta työelämässä 2008-2009 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2011-02-03). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2607

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Luomanen, Jari (2009). Fear and intimidation at work. Research report to the Finnish Work Environment Fund [verkkodokumentti]. Helsinki: Työsuojelurahasto. http://www.tsr.fi/tsarchive/files/TietokantaTutkittu/2008/108086Loppuraportti.pdf [viitattu 3.2.2011].

Julkaisut aineistosta Tooltip

Luomanen, Jari (2009). Fear and intimidation at work. Research report to the Finnish Work Environment Fund [verkkodokumentti]. Helsinki: Työsuojelurahasto. http://www.tsr.fi/tsarchive/files/TietokantaTutkittu/2008/108086Loppuraportti.pdf [viitattu 3.2.2011].

Eriksson, Marja & Pesonen, Sinikka (2010). Pelolla johtaminen murtaa työyhteisöjen moraalisia sopimuksia. Fysioterapia 57(6).

Eriksson, Marja & Koski, Anne & Pesonen, Sinikka (2010). Johtaminen valtasuhteena ja pelolla johtamisen käytännöt asiantuntijaorganisaatioissa. Teoksessa: Työelämän tutkimuspäivät 2009. Työelämän tutkimuspäivien konferenssijulkaisuja; 2010:1.

Eriksson, Marja (2010). Pelolla johtaminen - asiantuntijoiden kokemuksia johtajuudesta. Pomo 2010(2).

Eriksson, Marja (2010). Pelon kokemuksia suomalaisissa työyhteisöissä. Psycon Views 2010(1).

Eriksson, Marja (2010). Pelolla johtaminen: Johtajuuden karikkoja asiantuntijaorganisaatioissa. Teoksessa: Valta Suomessa (toim. Pietikäinen, Petteri). Helsinki: Gaudeamus.

Hakola, Salla-Maija & Poukka, Risto (2011). Tulos tai ulos - vai vallan kumous? Kollektiivinen toiminta pelolla johdetuissa organisaatioissa. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Kasvatustustieteiden pro gradu -tutkielma.

Lappi, Heini (2012). Huonosti käyttäytyvät työtoverini? 101 kertomusta epäasiallisen käytöksen ja kiusatuksi joutumisen kokemuksista suomalaisilla työpaikoilla. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma. URN:NBN:fi:jyu-201211193023

Kukkola, Jenni (2013) Esimies luottamuksen kohteena - luottamuksen ja epäluottamuksen ilmeneminen työntekijöiden tarinoissa. Johtamiskorkeakoulun pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto.

Kantomaa, Merja (2014). "Pelon ilmapiiri oli käsinkosketeltavaa". Esimiesten kokemuksia pelosta työelämässä. Rovaniemi: Lapin yliopisto. Johtamisen pro gradu -tutkielma.

Koivisto, Tiina (2014). Esimies työpaikkakiusaajana : positiot ja tarinalinjat kiusattujen työntekijöiden kertomuksissa. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Johtamisen pro gradu.

Laurila, Kaisa (2015). Valta ja dominanssi esimiehen ja alaisen välisessä vuorovaikutussuhteessa. Dyadisen valtateorian näkökulma. Helsinki: Helsingin yliopisto. Puheviestinnän pro gradu -tutkielma.

Korkeamäki, Leena (2015). Kun töissä pelottaa. Pelon kokemukset 2000-luvun asiantuntijatyöntekijöiden kertomuksissa vallan ja toimijuuden näkökulmista. Helsinki: Helsingin yliopisto. Valtiotieteellinen tiedekunta. Sosiologian pro gradu -tutkielma.

Kivimäki, Riitta (2017). Työssä koetun pelon yhteys osaamiseen asiantuntijoiden tarinoissa. Vaasa: Vaasan yliopisto. Johtaminen: Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma. Pro gradu -tutkielma.

Andersson, Mira (2018). "Merenpohjaanko tässä tuli käsky": diskurssianalyysi negatiivisesta diskursiivisesta vallasta sosiaali- ja terveydenhuollon kontekstissa. Kuopio: Itä-Suomen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta, Sosiaali- ja terveysjohtamisen laitos. Terveyshallintotieteen Pro gradu -tutkielma.

Hoffrén, Minna (2019). Vaieta vai vastustaa? : tuhoava johtaminen vastavuoroisena johtamisprosessina. Kuopio: Itä-Suomen yliopisto. Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Social Sciences and Business Studies; 192.

Penttinen, Elina, Marjut Jyrkinen and Elisabeth Wide (2019) Emotional Workplace Abuse. A New Research Approach. Palgrave Pivot. https://doi.org/10.1007/978-3-030-19993-7

Tuomi, Riikka (2020) Esimiestyön ja työyhteisön merkitys työpaikkakiusaamisessa. Pro gradu -tutkielma Johtamisen ja talouden tiedekunta, Tampereen yliopisto.

Jyrkinen, Marjut & Penttinen, Elina (2020). Henkinen työpaikkaväkivalta - tunnistamisen ja nimeämisen tärkeys hyvinvoinnin edistämiseksi. Työpoliittinen aikakauskirja 1/2020, 36-48.

Waselius, Lulu (2020). OY Kiusaaja AB - miksi ja miten organisaatio kiusaa. Helsinki: Helsingin yliopisto. Yhteiskuntapolitiikan pro gradu -tutkielma.http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-202012285491

Kaverinen, Tanja (2023) Ongelmalliset vuorovaikutustilanteet esihenkilöiden kertomuksissa: Esihenkilöiden omien ongelmakuvausten diskurssianalyysi. Pro gradu -tutkielma. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Tampere: Tampereen yliopisto.

Karjalainen, Roope. (2023). Johtajan käyttämä henkinen työpaikkaväkivalta: selontekoja pelolla johtamisesta ja työpaikkakiusaamisesta. Pro gradu tutkielma. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Hallintotieteet, johtamisen psykologia. Rovaniemi: Lapin yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.