FSD2695 Maaseutubarometri 2011: kansalaiset
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
- Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja
Aineiston nimi
Maaseutubarometri 2011: kansalaiset
Aineiston rinnakkainen nimi
Maamerkit-barometri 2011 Muuttuva maaseutusuhde
Aineistonumero
FSD2695
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2695https://doi.org/10.60686/t-fsd2695
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Hellström, Eeva (Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Maamerkit-ohjelma)
- Hirvola, Päivi (Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Maamerkit-ohjelma)
- Pesola, Inkeri (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus)
- Rantamäki-Lahtinen, Leena (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus)
- Vesala, Kari (Helsingin yliopisto)
- Vihinen, Hilkka (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus)
Muut tekijät
- Aho, Pauliina (Taloustutkimus Oy)
Sisällön kuvaus
Tutkimus kartoittaa maaseudun merkityksiä ja tulevaisuutta. Sen tehtävänä on antaa tietoa suomalaisten maaseutukäsityksistä. Tutkimus on osa Sitran 'Maamerkit - maaseudun merkitykset' -ohjelmaa. Ohjelma käynnistyi vuoden 2010 alussa ja se päättyy vuonna 2012.
Vastaajilta kysyttiin, miten vahvasti maaseutu ja vastaavasti kaupunki tuovat mieleen erilaisia asioita. Kysyttiin myös, minkälainen alue vastaajalle tulee ensiksi mieleen sanasta maaseutu sekä lueteltiin erilaisia alueita ja kysyttiin, miten ne vastaavat mielikuvaa maaseudusta. Haluttiin myös tietää kuinka voimakkaana vastaaja kokee maaseutu/kaupunki -identiteetin ja miten hän uskoo suomalaisten sen kokevan. Lisäksi haluttiin tietoja vastaajan asunnon, vapaa-ajan asunnon ja työpaikan sijainneista ja kysyttiin, millainen olisi vastaajalle mieluisin vakinainen asuinpaikka.
Kyselyssä kartoitettiin myös vastaajien monipaikkaisuutta selvittämällä liikkumista eri ympäristöissä. Tiedusteltiin, aikooko vastaaja muuttaa lähitulevaisuudessa maaseutumaisempaan tai kaupunkimaisempaan ympäristöön. Lisäksi kysyttiin erilaisten paikkojen merkityksistä ihmisille ja miten tämä ilmenee heidän elämässään. Esitettiin myös erilaisia hyvän elämän elementtejä ja kysyttiin, kuinka tärkeitä nämä olivat ja kuinka ne toteutuvat vastaajan kohdalla. Kysyttiin, mitä maaseutu merkitsee vastaajalle tänä päivänä ja mitä maaseutu todennäköisesti tulee merkitsemään 10 vuoden kuluttua. Kysyttiin myös vastaajan mielipidettä maaseudun muuttumisen merkityksestä koko Suomelle.
Vastaajille esitettiin myös tulevaisuudenkuvia maaseudusta ja kysyttiin, mitkä niistä parhaiten vastaisivat toiveita maaseudun tulevaisuudesta ja miten he uskovat asioiden olevan vuonna 2025. Esitettiin myös väittämiä siitä, mitä maaseudulle pitäisi tehdä tulevaisuudessa, mitkä ovat polttavimmat kehittämistarpeet ja mistä voisi karsia. Esitettiin myös maaseutuun liittyvää yrittäjyyttä koskevia väittämiä ja tiedusteltiin toimiiko vastaaja tai onko hän ryhtymässä yrittäjäksi maaseudulla ja maaseudun mahdollisuuksia hyödyntäen.
Taustamuuttujina olivat sukupuoli, ikä, koulutus, ammatti/asema, talouden rakenne, kotona asuvien lasten ikä, talouden koko, talouden bruttotulot sekä paikkakuntatietoja.
Asiasanat
elämänhallinta; maaseudun kehittäminen; maaseudun suunnittelu; maaseutu; maaseutuelinkeinot; maaseutukulttuuri; maaseutumatkailu; maaseutupolitiikka; maaseutuympäristö; maaseutuyritykset
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Maatalous- ja metsätieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Maa- ja metsätalous, kalastus, maaseutuelinkeinot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Asuminen ja asunnot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
MaaseutubarometritJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Taloustutkimus Oy
Tuottajat
- Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Maamerkit-ohjelma
Ajallinen kattavuus
2011
Aineistonkeruun ajankohta
2011-02-09 – 2011-02-14
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
15-79-vuotiaat suomalaiset (Taloustutkimuksen Internet-paneeli) (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta
Internet-paneelin jäsenet on rekrytoitu erilaisten Suomen väestöä (pl. Ahvenanmaa) edustavien omnibus-tutkimusten yhteydessä tai puhelin- ja kirjekampanjoilla perustuen väestöä edustaviin satunnaisotantoihin. Internet-paneeliin ei ole mahdollista ilmoittautua vapaaehtoisena. Maaseutubarometrissa kutsut tutkimukseen on lähetty 15-79-vuotiaille väestöä edustavassa suhteessa.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
330 muuttujaa ja 1620 havaintoa.
Datan versio
2.0
Painokertoimet
Aineistossa on painomuuttuja. Paino perustuu seuraaviin väestöjakaumiin: 1) ikäryhmä (15-24 v, 25-34 v, 35-49 v, 50-64 v, 65-79 v), 2) sukupuoli ja 3) asuinalue (Etelä-Suomen lääni, Länsi-Suomen lääni, Itä-Suomen lääni sekä Oulun ja Lapin läänit yhdessä).
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Hellström, Eeva (Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra) & Hirvola, Päivi (Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra) & Pesola, Inkeri (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) & Rantamäki-Lahtinen, Leena (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) & Vesala, Kari (Helsingin yliopisto) & Vihinen, Hilkka (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus): Maaseutubarometri 2011: kansalaiset [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-27). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2695
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Hellström, Eeva (2011). Maamerkit-barometri 2011: tulokset [verkkodokumentti]. Helsinki: Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Saatavissa: http://www.sitra.fi/NR/rdonlyres/FDDDD3F3-07CB-4135-A44C-33E1C798E402/0/Maamerkitbarometri_2011_tulokset.pdf [viitattu 25.2.2012].
Julkaisut aineistosta
Nieminen-Sundell, Riitta (2011) Maisema on, työ puuttuu. Helsinki: Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.
Maamerkit-barometri 2011. Tulokset (2011) [verkkodokumentti]. Helsinki: Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. https://www.sitra.fi/NR/rdonlyres/E6784065-E351-4536-B1F7-9741865C83B3/0/Maamerkitbarometri_2011_tulokset.pdf [viitattu 7.10.2016]
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.