FSD2730 Alkoholistien hoidon ja kuntoutuksen peruslähtökohtia 1987-1988 ja seuranta 2014
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Alkoholistien hoidon ja kuntoutuksen peruslähtökohtia 1987-1988 ja seuranta 2014
Dataset ID Number
FSD2730
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2730https://doi.org/10.60686/t-fsd2730
Data Type
Quantitative
Authors
- Saarnio, Pekka (Helsingin yliopisto. Sosiaalipolitiikan laitos)
Abstract
Tutkimuksessa tarkastellaan päihdehoidossa olevien asiakkaiden hoidon ja kuntoutuksen perusedellytyksiä. Tutkimushenkilöt olivat päihdehoitolassa hoidettuja 20 - 50-vuotiaita alkoholin ongelmakäyttäjiä.
Tutkittavista kerättiin tietoa kyselylomakkein, oppimispotentiaalitestein ja staattisin testein. Kyselylomakkeita oli käytössä kolme: taustatietoja koskeva lomake, selviytymiskeinoinventaari ja selviytymistehokkuusinventaari. Oppimispotentiaalitesteinä käytettiin matriisitestiä ja esinetehtävää. Staattiset testit olivat WAIS:n merkkikoe, Trail Making Test, WAIS:n kuutiokoe ja Embedded Figures Test. (ks. Saarnio 1990).
Taustatietolomakkeella kerättiin perusdemograafisia tietoja, kuten ikä, ammatti, koulutustyyppi ja kouluvuodet. Työelämään liittyen tiedusteltiin työtilanne, työttömyyden kesto, työssäolo viimeisen kuuden kuukauden aikana sekä kuukausitulot. Kotitaustaan liittyen kyseltiin vanhempien ammatteja ja koulutusta, vanhempain menetystä, huostaanottoa, vanhempien alkoholinkäyttöä asiakkaan ollessa alle 16-vuotias ja vanhempien ongelmallista alkoholinkäyttöä yleensä.
Juomahistoriaa ja juomatapaa selvitettiin tiedustelemalla muun muassa juomisen ja ongelmajuomisen aloittamisikää, ongelmajuomisen kestoa, viimeisen ongelmakauden kestoa, juomistiheyttä viimeisen ongelmakauden aikana, muiden päihteiden käyttöä, juomapaikkaa ja juomaseuraa. Seuraavaksi tarkasteltiin juomisen aiheuttamia sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Samassa yhteydessä esitettiin MAST:n lyhennetty versio (SMAST). Lisäksi selvitettiin viimeinen juomisajankohta ennen huoltolaan saapumista.
Selviytymiskeinoinventaari ja selviytymistehokkuusinventaari olivat 36-osioisia lomakkeita, joilla selvitettiin asiakkaan selviytymiskeinojen laatua ja tehokkuutta. Inventaarien kysymykset olivat sisällöllisesti samoja. Vastaajalta kysyttiin, kuinka hän yritti estää juomisen, mikäli hän joutui tilanteeseen, jossa hänen teki mieli juoda uudelleen. Tämän jälkeen esitettiin erilaisia menetelmiä, kuten, soitan ystävälle tai kaverille, palautan mieleeni muille antamani lupaukset juomisen lopettamisesta, menen AA-kokoukseen, tai yritän kohdata ikävät mielialat yrittämättä hukuttaa niitä. Vastausvaihtoehtoina olivat selviytymiskeinoinventaarissa usein, joskus ja ei koskaan. Selviytymistehokkuus inventaarissa vastaajaa pyydettiin käymään saman listan läpi uudelleen miettien, miten hyvin kokeillut menetelmät olivat toimineet. Vastausvaihtoehtoina olivat auttaa tavallisesti, auttaa joskus, ei auta ja en tiedä.
Tutkimusaineiston muuttujat q3-q36 perustuvat taustatietolomakkeeseen, muuttujat selk1-selk36 selviytymiskeinoinventaariin, muuttujat selt1-selt36 selviytymistehokkuusinventaariin, muuttujat ihahmo-ivaika ja a1h-d12ylyl matriisitesteihin (kyselylomakkeessa liitteet E, F, G), muuttujat es1-etulos4 ja ae1-de15 esinetehtävään (kyselylomakkeessa liite H), muuttuja wmk WAIS:n merkkikokeeseen, muuttuja tmt Trail Making Testiin, muuttujat wkk-wkkb WAIS:n kuutiokokeeseen ja muuttujat eft-eftf Embedded Figures Testiin (ks. Saarnio 1990, 73-100; 209-251). Aineistoa on täydennetty vuoden 2014 tilanteen osalta, kun mukana ovat muuttujat kohdehenkilön nykyisestä tilanteesta. Muuttujiin sisältyy tieto siitä, onko henkilö vielä elossa, ja mikäli ei ole, milloin ja mihin hän on kuollut.
Taustamuuttujina olivat ikä, siviilisääty, kotipaikkakunta, asumismuoto, koulutus ja koulutuksen yhteenlasketut vuodet.
Keywords
alkoholi (päihteet); alkoholiongelmat; alkoholismi; hoitomenetelmät; jälkihoito; katkaisuhoito; päihdehuolto; päihdeongelmat; päihdetyö; päihteet; selviytyminen; sosiaalihuolto; sosiaalityö; vieroitus
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Sosiaalipalveluiden käyttö ja saatavuus (CESSDA Topic Classification)
- Päihteiden käyttö ja tupakointi (CESSDA Topic Classification)
Series
Suomalainen päihdehoitoDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Saarnio, Pekka (Helsingin yliopisto. Sosiaalipolitiikan laitos)
- Salonen, Minna
Time Period Covered
1987 – 1988
Collection Dates
1987-08 – 1988-05
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
20 - 50-vuotiaat hoitonsa aloittaneet alkoholin ongelmakäyttäjät (excluding naiset)
Time Method
Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto
Sampling Procedure
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Sosiaaliterapeutit suorittivat koehenkilöiden rekrytoinnin uusien asiakkaiden tulohaastattelussa. Tutkimukseen valittiin 20-50 -vuotiaita alkoholin ongelmakäyttäjiä, joilla ei ollut aivovammaa tai muuta sairautta tai psyykkistä häiriötä, joka olisi saattanut vaikuttaa oleellisesti suoritustasoon. Edelleen tutkimukseen valittiin vain sellaisia koehenkilöitä, jotka eivät käyttäneet psyykenlääkkeitä, joiden viimeinen juoma-ajankohta oli tiedossa ja joiden kuulo ja näkö olivat normaalit.
Collection Mode
Kasvokkainen haastattelu
Mittaukset ja testit
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Data Version
2.0
Completeness of Data and Restrictions
Aineistoon on lisätty 6.11.2015 vuoden 2014 seuranta-aineisto, joka käsittää muuttujat status (tilanne vuonna 2014), kuolvuo (kuolinvuosi) ja kuolsyy (kuolinsyy).
Weighting
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Saarnio, Pekka (Helsingin yliopisto): Alkoholistien hoidon ja kuntoutuksen peruslähtökohtia 1987-1988 ja seuranta 2014 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2015-11-06). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2730
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Publications
Saarnio, Pekka. (1990). Alkoholistien hoidon ja kuntoutuksen peruslähtökohtia. Tutkimus huoltola-asiakkaiden kognitiivisista toiminnoista, sosiaalisesta tilanteesta ja selviytymiskeinoista. Väitöskirja. Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan laitoksen tutkimuksia 2/1990.
Saarnio, Pekka. (1992). Measuring the learning potential of abstinent alcoholics. Drug and Alcohol Dependence 30 (2), 199-207.
Saarnio, Pekka. (1993). Question asking strategies in abstinent alcoholics: A study of learning potential. Alcohol & Alcoholism 28 (5), 585-592.
Saarnio, Pekka. (1994). A comparative study of dynamic and static testing in abstinent alcoholics. Journal of Clinical Psychology 50 (2), 272-280.
Saarnio, Pekka. (1994). Measuring the effect of the duration of problem drinking on cognitive functions in alcoholics. Japanese Journal of Alcohol Studies and Drug Dependence 29 (2), 108-113.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.