FSD2770 Koulun hyvinvointiprofiili 2011-2012: alaluokat 4-6

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Koulun hyvinvointiprofiili 2011-2012: alaluokat 4-6

Aineistonumero

FSD2770

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2770
https://doi.org/10.60686/t-fsd2770

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Konu, Anne (Tampereen yliopisto. Terveystieteiden yksikkö)

Sisällön kuvaus

Tässä aineistossa tarkastellaan 4-6-luokkalaisten, peruskoulua käyvien oppilaiden hyvinvointia koulussa. Kyselyn teemat ovat koulun olosuhteet, sosiaaliset suhteet, itsensä toteuttamisen mahdollisuudet ja terveydentila. Kysymykset on esitetty väittäminä ja monivalintakysymyksinä. Väittämiä arvioidaan kolmeportaisella asteikolla "samaa mieltä", "ei samaa eikä eri mieltä" ja "eri mieltä".

Koulun olosuhteita kartoittavat kysymykset liittyvät koulun tiloihin ja toimintaan. Oppilailta kysytään esimerkiksi luokkahuoneen koosta, lämpötilasta, wc-tiloista sekä pihan ja koulurakennuksen viihtyisyydestä ja turvallisuudesta. He arvioivat myös oppituntien työrauhaa, lukujärjestystä ja onko terveydenhoitajan luo helppo päästä käymään. Sosiaalisiin suhteisiin liittyvissä väittämissä tarkastellaan luokkakavereiden keskinäisiä suhteita, opettaja-oppilassuhdetta ja vanhempien suhtautumista koulunkäyntiin. Vastaajilta kysytään esimerkiksi ryhmissä työskentelyn onnistumisesta luokassa, luokkakaverien tarjoamasta avusta, opettajien ystävällisyydestä ja vanhempien osallistumisesta koulun vanhempainiltoihin. Lisäksi kartoitetaan, onko vastaajaa kiusattu koulussa kuluvan lukukauden aikana ja onko hän itse osallistunut kiusaamiseen.

Itsensä toteuttamisen mahdollisuuksiin liittyvät väittämät koskevat koulutyötä. Esimerkiksi kokeeko vastaaja, että opettaja kuuntelee hänen mielipiteitään, huomioidaanko oppilaiden mielipiteitä koulun asioissa, huolehtiiko vastaaja kouluasioistaan, pitääkö hän koulutyötä tärkeänä ja saako hän tarvitessaan tukiopetusta. Terveydentilaa koskevissa kysymyksissä vastaaja arvioi onko hänellä ollut erilaisia oireita ja sairauksia (mm. vatsakipu, vaikeudet päästä uneen tai heräileminen öisin, päänsärky, alakuloisuus ja pelko) kuluvan lukukauden aikana.

Taustakysymykset ovat sukupuoli, ikä, luokka-aste ja luokkatunnus.

Asiasanat

alakoulu; arvostus; hyvinvointi; ilmapiiri; koettu terveys; koulukiusaaminen; koulun olosuhteet; koulut; koulutyö; luokkayhteisö; opettaja-oppilassuhde; oppilaat; sosiaaliset suhteet; terveydentila; tyytyväisyys; vanhempien tuki

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Koulun hyvinvointiprofiili

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Konu, Anne (Tampereen yliopisto. Terveystieteiden yksikkö)
  • Lintonen, Tomi (Tampereen yliopisto. Terveystieteiden yksikkö)
  • Kainulainen, Lauri
  • Kivimäki, Hannu
  • Opetushallitus

Tuottajat

  • Tampereen yliopisto. Terveystieteiden yksikkö
  • Opetushallitus

Ajallinen kattavuus

2011-08 – 2012-05

Aineistonkeruun ajankohta

2011-09 – 2012-05

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

4-6-luokkalaiset koululaiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Aineistonkeruussa ei käytetty varsinaista otantamenetelmää, vaan vastaajiksi valikoitui aktiivisten vapaaehtoiskoulujen oppilaat. Koulun hyvinvointiprofiilia ei ole markkinoitu laajasti kouluille, vaan ne ovat kuulleet siitä esimerkiksi alan seminaareissa tai toisilta kouluilta. Hyvinvointiprofiili on tarkoitettu koulujen omaksi työkaluksi, muun muassa kehittämistyön ja itsearvioinnin välineeksi. Samalla on kuitenkin sitouduttu luovuttamaan aineisto tutkimuskäyttöön.

Tutkimuslomake sijaitsee Opetushallituksen ylläpitämällä verkkosivuilla ja siihen vastaamiseen tarvitaan tunnusluku. Koulu voi rekisteröityä palvelun käyttäjäksi ja saada sitä kautta koulutunnuksen ja tehdä oppilailleen tunnusluvut. Oppilas täyttää lomakkeen ja kirjaa siihen myös saamansa tunnusluvun. Vain tunnusluvulliset vastaukset tallennetaan, joten kukin oppilas voi vastata vain kerran. Tietoteknisin ratkaisuin on varmistettu myös se, että ikää lukuun ottamatta kaikkiin taustakysymyksiin vastataan ja että kunkin aihealueen tutkimuskysymyksistä vastataan vähintään 2/3.

Vastaamismahdollisuuksia rajoittaa koulun aktiivisuuden lisäksi pääsy internetiin ja koulun halukkuus käyttää verkkotyökalua koulun kehittämistoiminnassa. Koulujen välillä on eroja esimerkiksi internet-yhteyden nopeuksissa, laitteissa ja niiden käyttämistavoissa.

Kyselyyn osallistui 249 koulua. Vastaukset antoi 18990 peruskoulun 4-6-luokkalaista.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Koulujen nimet, paikkakunnat, yhteyshenkilöt ja avokysymykset eivät ole mukana tutkimusaineistossa.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Konu, Anne (Tampereen yliopisto): Koulun hyvinvointiprofiili 2011-2012: alaluokat 4-6 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2012-08-27). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2770

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Muu materiaali

Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.

Koulun hyvinvointiprofiili -verkkosivusto

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Koulun hyvinvointiprofiili [verkkodokumentti]. http://www10.edu.fi/hyvinvointiprofiili/ [viitattu 27.8.2012].

Julkaisut aineistosta Tooltip

Konu Anne & Viitanen Elina & Lintonen Tomi (2010). Teachers' well-being and perceptions on leadership practices. Journal of Workplace Health Management, Vol. 3 Iss: 1, pp. 44-57.

Konu Anne & Lintonen Tomi (2006). School well-being in Grades 4-12. Health Education Research 2006;21(5): 633-642.

Konu Anne & Lintonen Tomi (2006). Theory-based survey analysis of well-being in secondary schools in Finland. Health Promotion International 2006; 21(1): 27-36.

Lintonen Tomi & Konu Anne (2006). The Well-being Profile: An Internet tool for school health promotion. Promot & Educ 2006; 8(4): 230-235.

Konu Anne & Koivisto Anna-Maija (2011). The School Well-being Profile. A valid instrument for evaluation. In LG Chova, M Belenguer, AL Martinez: EDULEARN11 Publications. Barcelona 4th-6th of July 2011, pp. 1842-1850, IATED.

Konu Anne (2010). Koululaisten hyvinvoinnin arviointi ja alakoulujen hyvinvointi 2000-luvulla. [The Evaluation of the Well-being of Schoolchildren, and the Well-being of Elementary Schools during 21st Century] In Joronen K and Koski A: Tunne- ja sosiaalisten taitojen vahvistaminen kouluyhteisössä. Tampere: Tampere University Press, 13-32.

Konu Anne (2005). Hyvinvointiprofiili koulun kehittämisen välineenä [The Well-being Profile as a Tool for School Development]. Teoksessa Peltonen Heidi (toim.) Opiskelun tuki esi- ja perusopetuksessa. 2005. Opetushallitus, 256-265.

Konu, Anne & Joronen, Katja & Lintonen, Tomi (2015). Seasonality in School Well-being. The Case of Finland. Child Indicators Research 8, 265-277. DOI: 10.1007/s12187-014-9243-9

Kylliäinen, Saija (2015). Sosiaaliset suhteet koulun työyhteisön hyvinvoinnin voimavaroina. Tampere: Tampereen yliopisto. Terveystieteiden yksikön pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201502181118

Konu A, Rimpelä M. 2002. Well-being in Schools - a conceptual model. Health Promot Int 17(1):79-87.

Rantaeskola, Anne (2017). Alakoululaisten kokema kouluhyvinvointi lukuvuosina 2005-2006 ja 2015-2016. Itä-Suomen yliopisto. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.