FSD2811 Itä-Suomen nuorisopuntari 2011
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Itä-Suomen nuorisopuntari 2011
Aineistonumero
FSD2811
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2811https://doi.org/10.60686/t-fsd2811
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Diakonia-ammattikorkeakoulu
- Humanistinen ammattikorkeakoulu
- Itä-Suomen yliopisto
- Mikkelin ammattikorkeakoulu
Sisällön kuvaus
Vuoden 2011 Itä-Suomen nuorisopuntarin teemoina ovat työ ja yrittäjyys. Kysymysten aihepiireinä ovat asuinympäristö, työelämä sekä kansainvälisyys ja monikulttuurisuus. Kyselyllä on tuotettu tietoa itäsuomalaisten nuorten hyvinvoinnista, arvoista ja asenteista.
Ensimmäisessä osiossa kysyttiin vastaajien suhteesta asuinympäristöönsä. Tässä selvitettiin minkälaisessa ympäristössä vastaajat ovat syntyneet, asuvat tällä hetkellä, asuisivat mieluiten ja eivät haluaisi asua. Vaihtoehtoja olivat esimerkiksi harvaanasuttu maaseutu, suuri kaupunki ja ulkomaat. Vastaajalta kysyttiin myös paikkakuntaa, jolla haluaisi asua mieluiten. Lisäksi kysyttiin mm. kauanko vastaaja uskoo asuvansa nykyisessä asuinkunnassaan ja tarjoaako nykyinen asuinkunta mahdollisuuksia esimerkiksi kouluttautumiseen, työllistymiseen, tulevaisuuden haaveiden toteuttamiseen, mieluisan elämänkumppanin tapaamiseen tai vapaa-ajan ja harrastusten viettämiseen. Mikäli vastaaja oli suunnitellut paikkakunnalta muuttamista, kysyttiin paljonko annetut vaihtoehdot, kuten turvallisuus, työllisyys, kunnalliset palvelut tai ihmissuhteet, vaikuttavat suunnitelmiin. Lopuksi asuinympäristöön liittyvissä kysymyksissä kysyttiin vielä vastaajan arviota oman asuinkuntansa menestyksestä kuntien välisessä vertailussa.
Työelämään liittyvässä osiossa kartoitettiin vastaajien näkemyksiä työllistymiseen ja työuraan liittyvin väittein, jotka käsittelivät asuinpaikkakunnan vaihtoa työpaikan saamiseksi, kouluttautumista, kielitaitoa, pätkätöitä, yrittäjäksi ryhtymistä, kansainvälistymistä ja työuralla menestymistä. Seuraavaksi kysyttiin erilaisten työpaikkaan liittyvien tekijöiden tärkeyttä, kuten hyvä palkka, työpaikan pysyvyys, kouluttautumismahdollisuudet, työkaverit, esimies, työn yhteiskunnallinen merkityksellisyys sekä työnantajan toiminnan eettisyys. Vastaajat saivat myös määritellä paljonko mm. työttömäksi jääminen, työssä viihtyminen, palkan riittävyys, oikean ammatin löytäminen tai työpaikkakiusaaminen huolestuttaa heitä työelämässä. Jo karttuneita työelämäntaitoja selvitettiin kysymällä, paljonko vastaaja on tähänastisessa koulutuksessaan saanut tietoteknistä osaamista, taloudellista osaamista, yhteistyötaitoja, ongelmanratkaisutaitoja sekä valmiuksia tarttua kehityshaasteisiin elämässään. Lisäksi kysyttiin oppilaitosten tarjoamien työelämäntaitoja kartuttavien toimenpiteiden, kuten tet-jaksojen, työharjoittelun, yrittäjyyskasvatuksen sekä koulun ja työelämän yhteistyöprojektien, hyödyllisyyttä. Työelämään liittyvän osion lopussa selvitettiin vielä miksi vastaaja ryhtyisi tai ei ryhtyisi yrittäjäksi, ja paljonko eri syyt, kuten rikastuminen, unelmatyön tekeminen, perheyrityksen jatkaminen, taloudellinen riskialttius, henkinen uuvuttavuus, vastuualueen laajuus sekä oman arvomaailman toteuttaminen, vaikuttavat vastaajan näkemykseen.
Kolmas osio käsitteli kansainvälisyyttä ja monikulttuurisuutta. Vastaajien näkemyksiä kartoitettiin erilaisten väitteiden avulla, jotka käsittelivät kielitaitoa, monikulttuurista ympäristöä, opintoja ulkomailla, ulkomaista työvoimaa sekä Venäjän kielen ja kulttuurin tuntemuksen merkitystä. Lopuksi vielä kysyttiin, miten vastaajat olisivat valmiita ja halukkaita työskentelemään Venäjällä sekä yleisesti ulkomailla.
Taustamuuttujina tutkimuksessa olivat mm. sukupuoli, ikä, äidinkieli, asuinpaikka, perhemuoto, asumismuoto ja koulutus.
Asiasanat
Itä-Suomi; Venäjä; asuinympäristö; kansainvälisyys; koulutus; muuttoliike; nuoret; työ; työelämä; yrittäjyys
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Nuoret (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Lähiympäristö, kaupunki- ja maaseutuelämä (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Työllisyys ja työllistyminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Itä-Suomen nuorisopuntaritJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Mikkelin ammattikorkeakoulu. Kulttuuri-, nuoriso- ja sosiaalialan laitos
Tuottajat
- Mikkelin ammattikorkeakoulu. Kulttuuri-, nuoriso- ja sosiaalialan laitos
Ajallinen kattavuus
2011
Aineistonkeruun ajankohta
syksy 2011 ( 2011 )
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
14 - 25-vuotiaat Itä-Suomessa asuvat nuoret
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: ositettu ryväsotanta
Kyselyyn vastasivat kolmen itäsuomalaisen maakunnan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan nuoret. Ositteet on tehty koulutusasteen ja maakunnan mukaan. Kysely toteutettiin peruskouluissa 9-luokkalaisille, toisen asteen oppilaitoksissa opiskeleville, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa opiskeleville sekä nuorten työpajoilla työskenteleville. Otos rakentuu oppilaitosten reagoinnin perusteella eli on riippuvainen siitä, kuinka monelle oppilas- ja opiskelijaryhmälle opettajat, ohjaajat ja opintosihteerit ovat välittäneet kyselyn linkkiä. Tämän vuoksi tarkkaa vastausprosenttia ei ole määriteltävissä. Vastaajia oli yhteensä 1633.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.0
Katso myös
FSD2609 Itä-Suomen nuorisopuntari 2010
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on poistettu asuinkuntamuuttuja q4; jaottelu maakunnan q4a mukaan säilytetty. Lisäksi on poistettu äidinkielimuuttujan q6 avovastaus.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Diakonia-ammattikorkeakoulu & Humanistinen ammattikorkeakoulu & Itä-Suomen yliopisto & Mikkelin ammattikorkeakoulu: Itä-Suomen nuorisopuntari 2011 [data]. Dataversio 2.0 (2018-08-21). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd2811; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2811
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Työelämän nuoret sankarit. Itä-Suomen nuorisopuntari 2012 - Teemana työ ja yrittäjyys (2012). Mikkeli: Nuorisoalan osaamiskekittymä (Juvenia). ISBN 978-951-588-340-7 (PDF)
Julkaisut aineistosta
Työelämän nuoret sankarit. Itä-Suomen nuorisopuntari 2012 - Teemana työ ja yrittäjyys (2012). Mikkeli: Nuorisoalan osaamiskekittymä (Juvenia). ISBN 978-951-588-340-7
Young heroes of work life. The Youth Barometer of Eastern Finland 2012 - Work and Entrepreneurship (2012). Mikkeli: Center of Youth Field Expetise (Juvenia). ISBN 978-951-588-363-6
Nuoret ja syrjäytyminen Itä-Suomessa (2013). Toim. Ronkainen, Jussi & Punamäki, Marika. Mikkeli: Mikkelin ammattikorkeakoulu. ISBN 978-951-588-366-7 (nid.)
Itä-Suomen nuorisopuntari. Katsaus nuorten hyvinvointiin Itä-Suomen maakunnissa 2010-2012 (2013). Toim. Penttinen, Pekka & Ronkainen, Jussi. Mikkeli: Mikkelin ammattikorkeakoulu. ISBN 978-951-588-379-7 (nid.)
Tuovinen, Eveliina 2017: Nuorten suhtautuminen asuinympäristöönsä Itä-Suomessa. Kandidaatintutkielma. Oulun yliopisto. Luonnontieteellinen tiedekunta. Matemaattisten tieteiden laitos
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.