FSD2821 Nuorten ajatuksia kehitysyhteistyöstä 2012

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Nuorten ajatuksia kehitysyhteistyöstä 2012

Aineistonumero

FSD2821

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2821
https://doi.org/10.60686/t-fsd2821

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Suomen lasten ja nuorten säätiö

Muut tekijät

  • Almgren, Anssi (Kirkon ulkomaanapu)
  • Honkasalo, Leena (Taksvärkki ry)
  • Järventaus, Antti (Suomen lasten ja nuorten säätiö)
  • Maunula, Sari (T-Media)
  • Salmio, Tiina (Plan Suomi Säätiö)
  • Vesanen, Maria (T-Media)

Sisällön kuvaus

Nuorten ajatuksia kehitysyhteistyöstä 2012 kartoittaa nuorten näkemyksiä ja kiinnostuneisuutta kehitysyhteistyöstä. Kyselyn avulla pyrittiin selvittämään nuorten omaa halukkuutta osallistua kehitysyhteistyöhön sekä tietoutta kehitysyhteistyön tavoitteista ja niiden toteutumisesta. Vastaajilta kysyttiin, miten he saavat tietoa kehitysyhteistyöstä ja miten he suhtautuvat toimintaan. Alussa vastaajat saivat vapaasti jatkaa lauseita, jotka koskivat kehitysmaita ja maailmanlaajuisia ongelmia.

Tietoutta kehitysyhteistyöstä selvitettiin kysymällä teollisuusmaiden lupaamista vuosittaisista tukiosuuksista, Suomen osalta kyseisen tuen maksamisen toteutumisesta, Suomen kehityspolitiikan keskeisistä tavoitteista sekä kansainvälisestä ihmisoikeussopimuksesta. Seuraavaksi vastaajat ottivat kantaa kehitysmaita ja kehitysyhteistyötä koskeviin väitteisiin, jotka käsittelivät mm. kehitysmaiden ongelmien aiheuttajaa, vastaajan omaa kiinnostusta kehitysmaiden asioista, Suomen valtiollista velvollisuutta auttaa kehitysmaita sekä kehitysavun päätymistä sitä tarvitseville tai muille tahoille. Lisäksi vastaajilta kysyttiin näkemystä siitä, tulisiko Suomen olla nykyistä monikulttuurisempi, voisiko vastaaja itse kuvitella opiskelevansa ulkomailla ja seuraako hän aktiivisesti maailman tapahtumia.

Kehitysyhteistyön ja kehitysmaiden näkyvyyttä vastaajien arjessa kartoitettiin kysymällä miten ja millä oppitunneilla kehitysyhteistyötä on käsitelty koulussa sekä mitä kautta vastaajat saavat tietoa kehitysmaista. Vastaajia pyydettiin lisäksi nimeämään enintään kymmenen tuntemaansa kehitysyhteistyötä tekevää järjestöä. Vastaajilta tiedusteltiin myös ulkomaalaisten tai maahanmuuttajataustaisten ystävien ja tuttujen määrää.

Vastaajien omaa aktiivisuutta kartoitettiin kysymällä mitä kehitysyhteistyöhön liittyvää he ovat tehneet, voisivat tehdä tai eivät tekisi, kuten mielipidekirjoituksen kirjoittaminen lehteen, säännöllinen rahan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen sekä vapaaehtois- tai palkkatyö kehitysyhteistyötä tekevässä järjestössä. Lopuksi vastaajat määrittelivät vielä näkemyksiään erilaisista arvoista ja omasta toiminnastaan annettujen väitteiden perusteella liittyen mm. tasa-arvoon, menestykseen, suorittamiseen, tasavertaiseen kohteluun, luonnosta huolehtimiseen sekä henkilökohtaiseen vapauteen.

Taustamuuttujina ovat sukupuoli, ikä, asuinalue, asuinpaikkakunnan koko, asumismuoto, koulutustausta, elämäntilanne sekä yhdistyksiin tai yhteisöihin kuuluminen.

Asiasanat

eettisyys; eriarvoisuus; hyväntekeväisyys; ihmisoikeudet; järjestöt; kansainväliset suhteet; kehitysmaat; kehitysyhteistyö; kestävä kehitys; nuoret; teollisuusmaat

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Kerääjät

  • T-Media

Tuottajat

  • Suomen lasten ja nuorten säätiö

Ajallinen kattavuus

2012

Aineistonkeruun ajankohta

2012-11-02 – 2012-11-29

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

15 - 20-vuotiaat nuoret (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Otos on poimittu T-Median tutkimusrekisteristä niin, että kysely on lähetetty kaikille 20-vuotiaille ja sitä nuoremmille rekisterin jäsenille. Lisäksi koulucoachit välittivät kyselyä yhteyshenkilöopettajille, joiden kautta vastauksia saatiin 48 kappaletta. Vastausprosentti T-Median rekisterin kautta oli 12 %.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

125 muuttujaa ja 945 havaintoa.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistossa on yliedustusta sukupuolen (naisten) sekä asuinalueen (Helsinki-Uusimaa sekä muu Etelä-Suomi) osalta.

Aineistosta on poistettu tunnisteellisuussyistä vapaa-aikaan (q8) ja yhdistykseen kuulumiseen (q10_6_2) liittyvät avomuuttujat.

Painokertoimet

Aineisto sisältää painomuttujan (paino), joka painottaa otosta vastaamaan kohderyhmää sukupuolen ja asuinalueen mukaan. Alkuperäiset vastausprosentit ovat suuralueittain seuraavat: Helsinki-Uusimaa 28 %, muu Etelä-Suomi 19 %, Länsi-Suomi 30 % sekä Pohjois- ja Itä-Suomi 22 %. Painotetut jakaumat ovat seuraavat: Helsinki-Uusimaa 27 %, muu Etelä-Suomi 15 %, Länsi-Suomi 35 % sekä Pohjois- ja Itä-Suomi 23 %. Sukupuolittain alkuperäiset vastausprosentit ovat seuraavat: naisia 71 % ja miehiä 19 %. Painotetut jakaumat ovat tämän osalta seuraavat: naisia 50 % ja miehiä 50 %. Tehdyt painotukset perustuvat tilastokeskuksen sivuilta saatuihin tilastotietoihin.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Suomen lasten ja nuorten säätiö: Nuorten ajatuksia kehitysyhteistyöstä 2012 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2019-01-22). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2821

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Nuorten ajatuksia kehitysyhteistyöstä - Tutkimusraportti (2013) [verkkodokumentti]. Helsinki: Suomen lasten ja nuorten säätiö. http://www.nuori.fi/filebank/697-Nuorten_ajatuksia_kehitysyhteistyosta_raportti_pavitetty_010213.pdf [viitattu 28.6.2013].

Julkaisut aineistosta Tooltip

Nuorten ajatuksia kehitysyhteistyöstä - Tutkimusraportti (2013) [verkkodokumentti]. Helsinki: Suomen lasten ja nuorten säätiö. http://www.nuori.fi/filebank/697-Nuorten_ajatuksia_kehitysyhteistyosta_raportti_pavitetty_010213.pdf [viitattu 28.6.2013].

Clarke A, Lagus K, Laine K, Litova M, Nelimarkka M, Oksanen J, Peltonen J, Oikarinen T, Tirkkonen J, Toivanen I, Valaste M (2024). finnsurveytext: Analyse Open-Ended Survey Responses in Finnish. R package version 1.0.0, https://dariah-fi-survey-concept-network.github.io/finnsurveytext/.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.