FSD2830 Jumalanpalveluskysely 2010

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Jumalanpalveluskysely 2010

Aineistonumero

FSD2830

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2830
https://doi.org/10.60686/t-fsd2830

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Niemelä, Kati (Kirkon tutkimuskeskus)
  • Leinonen, Miia (Helsingin yliopisto. Käytännöllisen teologian laitos)

Sisällön kuvaus

Jumalanpalveluskyselyllä 2010 on tarkoitus selvittää sitä, ketkä ihmiset jumalanpalveluksessa käyvät, millaisia odotuksia ja kokemuksia heillä tilaisuuteen liittyen ja mitä he hakevat tilaisuudesta. Tutkimus on osa kirkkohallituksen vuosina 2011-2013 toteuttamaa jumalanpalveluselämän kehittämishanketta "Tiellä - på väg".

Kyselyn alussa vastaajalta tiedusteltiin väitteiden avulla, mitä hän odottaa jumalanpalveluksesta ja miten kyseinen asia toteutui siinä jumalanpalveluksessa, johon hän osallistui. Näissä kysymyksissä käsiteltiin papin, liturgin ja muun kirkon henkilökunnan toimintaa sekä seurakuntalaisten jumalanpalvelukseen osallistumista. Vastaajalta kysyttiin esimerkiksi, onko papin uskottava siihen, mitä hän puhuu, tulisiko hänen kohdata seurakuntalaiset hyväksyvästi ja armollisesti sekä pitäisikö seurakuntalaisten osallistua esirukousten laatimiseen ja lukemiseen. Lisäksi vastaajalta kysyttiin musiikkia, ehtoollista, esirukouksia, saarnan sisältöä, jumalanpalveluksen jälkeistä yhteistoimintaa ja tilaisuuden kestoa koskevia kysymyksiä.

Seuraavaksi vastaajalta tiedusteltiin väitteiden avulla jumalanpalvelukseen osallistumiseen liittyviä yksityiskohtia, kuten vaikuttaako messussa toimiva pappi tilaisuuteen lähtemiseen, häiritsevätkö jumalanpalveluksessa tapahtuvat virheet häntä, osallistuuko hän vain oman seurakunnan jumalanpalveluksiin ja miten hän omasta mielestään suoriutuu seurakunnan osuuksista. Lopuksi kyselyssä vastaajalla oli mahdollisuus kertoa avovastauksin, mikä erityisesti sen päivän jumalanpalveluksessa ilahdutti tai ärsytti, ja oliko jumalanpalvelus sellainen kuin se hänen mielestään pitäisi olla. Lisäksi kysyttiin vielä, mitä hakee jumalanpalveluksesta ja mikä sai kyseiseen seurakuntaan kuulumattoman vastaajan osallistumaan jumalanpalvelukseen.

Taustamuuttujina kyselyssä ovat sukupuoli, syntymävuosi, pääasiallinen toiminta, koulutus, jumalanpalveluksiin osallistumisen yleisyys ja seurakuntaan kuuluminen.

Asiasanat

ehtoollinen; evankelis-luterilainen kirkko; jumalanpalvelus; kirkossakäynti; kokemukset; käytännöllinen teologia; liturgia; messu (jumalanpalvelus); odotukset; osallistuminen; papit; saarnat; seurakunnat; uskonnollinen käyttäytyminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Niemelä, Kati (Kirkon tutkimuskeskus)
  • Leinonen, Miia (Helsingin yliopisto. Käytännöllisen teologian laitos)

Tuottajat

  • Kirkon tutkimuskeskus

Ajallinen kattavuus

2010

Aineistonkeruun ajankohta

2010-11-21 – 2010-12-19

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Helsinki, Heinävesi, Forssa

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Tutkimuksen toteuttamispäivänä jumalanpalvelukseen osallistuneet henkilöt

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Aineisto kerättiin viiden ehtoollisjumalanpalveluksen yhteydessä. Kysely toteutettiin Malmin, Pihlajamäen (kuuluu Malmin seurakuntaan) ja Kannelmäen seurakunnissa Helsingissä sekä Heinäveden ja Forssan seurakunnissa. Keräysajankohdat ajoittuivat seuraaviin kirkollisiin pyhiin: tuomiosunnuntai ja 1., 2., 3. ja 4. adventti. Kirkkoväelle kerrottiin tutkimuksesta ennen jumalanpalvelusta tai sen aikana, yhtä jumalanpalvelusta lukuun ottamatta. Vastaajalla oli mahdollisuus täyttää lomake kirkossa tai kotona, jota varten hänelle jaettiin palautuskuori. Yhteensä viidessä jumalanpalveluksessa oli osallistujia 562, joista kyselyyn vastasi 230 henkilöä.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

41

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Niemelä, Kati (Kirkon tutkimuskeskus) & Leinonen, Miia (Helsingin yliopisto): Jumalanpalveluskysely 2010 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2830

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Leinonen, Miia & Niemelä, Kati (2012). Jumalanpalvelus arjen voimana: Seurakuntalaisten jumalanpalvelusodotukset ja -kokemukset. Tampere: Kirkon tutkimuskeskus. Kirkon tutkimuskeskuksen www-julkaisuja 29. urn:isbn: 978-951-693-319-4

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.