FSD2841 Tampereen yliopiston opiskelijoiden kulutusvalinnat 2011
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Tampereen yliopiston opiskelijoiden kulutusvalinnat 2011
Aineistonumero
FSD2841
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2841https://doi.org/10.60686/t-fsd2841
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Nokkonen, Outi
Sisällön kuvaus
Tampereen yliopiston opiskelijoiden kulutusvalinnat 2011 -kysely kartoittaa opiskelijoiden kulutustottumuksia ja suhdetta erilaisiin kulutuspäätöksiin. Kyselyssä on painotettu erityisesti kolmea kuluttamisen osa-aluetta, pukeutumista, harrastuksia ja ruokaostoksia. Aluksi kysyttiin vastaajan taustatietoja ja elämäntilanteeseen vaikuttavia tekijöitä. Seuraavaksi vastaajia pyydettiin määrittelemään ajatuksiaan kuluttamisesta. Lisäksi kysyttiin kuluttajuudesta sekä kulutusvalintojen ja ostopäätösten tekemisestä. Myös vastaajan yhteiskunnallista osallistumista tiedusteltiin kuluttamiseen liittyvien tekojen perusteella.
Ensimmäinen painotettu osa-alue, pukeutuminen, kartoitti vastaajan suhdetta vaatteisiin, muotiin ja tuotemerkkeihin. Kysyttiin vastaajan vaateostoksista ja siitä, mitä vastaaja haluaisi muiden ajattelevan hänestä ulkoisen olemuksen perusteella. Tällaisia mielikuvia olivat mm. luova ihminen, huomion herättäjä, paljon rahaa vaatteisiin käyttävä sekä urheilullinen henkilö. Lisäksi kysyttiin pukeutumisen perusteella ryhmään kuulumisesta ja tavoista ryhmitellä ihmisiä vaateiden ja tyylin mukaan. Vastaajat määrittelivät myös eri ryhmiä pukeutumisen perusteella yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa.
Harrastuksiin liittyvät kysymykset kartoittivat vastaajan harrastuksia ja niihin vuodessa käytettyä rahaa. Kysyttiin, millaisia mielikuvia harrastajaryhmään vastaaja uskoo liitettävän sekä kokeeko vastaaja yhteenkuuluvuutta harrastajien keskuudessa. Harrastuksiin liittyvissä kysymyksissä kysyttiin myös, miten vastaaja haluaisi muiden mieltävän hänet harrastuksensa perusteella, kuten akateeminen ihminen, kulutusyhteiskunnan vastustaja tai tehokas ihminen.
Kolmas osio, ruokaostoksiin liittyvät kysymykset, käsitteli ruokaan liittyvien valintojen taustalla vaikuttavia syitä ja periaatteita sekä niiden toteutumisen mahdollisuuksista omassa taloudellisessa tilanteessa. Kysyttiin, paljonko vastaaja käyttää rahaa ruokaostoksiin viikon aikana. Lisäksi kysyttiin, mitä vastaaja haluaisi muiden ajattelevan hänestä ruokaan liittyvien valintojensa perusteella. Lopussa kysyttiin vielä järjestöihin kuulumisesta sekä vastaajan vanhempien sosiaalisesta ja yhteiskunnallisesta asemasta.
Taustamuuttujina ovat sukupuoli, syntymävuosi, tiedekunta, opiskelujen aloitusvuosi, asumismuoto, puoluekanta, taloudellinen tilanne sekä elämäntilanne.
Asiasanat
eettinen kulutus; harrastukset; identiteetti; kulutustottumukset; pukeutuminen; ruoka; samaistuminen; sosiaalinen asema; sosiaalinen käyttäytyminen; varallisuus
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Kulutus ja kuluttajakäyttäytyminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Nokkonen, Outi
Ajallinen kattavuus
2011
Aineistonkeruun ajankohta
2011-05
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Tampereen yliopiston perustutkinto-opiskelijat
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Otoksen 1700 opiskelijaa valittiin satunnaisesti kaikkien Tampereen yliopiston läsnä olevien perustutkinto-opiskelijoiden joukosta. Aktuaarinkanslia toteutti valinnan opiskelijarekisteristään. Otos vastaa 13,3 prosenttia perusjoukosta, kun vuonna 2010 opiskelijoita Tampereen yliopistossa oli 12 833. Vastaajia oli 525, joka vastaa 4 prosenttia koko yliopiston perustutkinto-opiskelijoista.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
30,8
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Arkistoitu kyselylomake on alkuperäisestä e-lomakkeesta jälkeenpäin konstruoitu versio.
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu postinumeromuuttuja.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Nokkonen, Outi: Tampereen yliopiston opiskelijoiden kulutusvalinnat 2011 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2013-07-12). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2841
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Nokkonen, Outi: Minua ei voi luokitella. Kuluttamisen arvot, samaistuminen ja julkituonti - kuluttaminen välineenä yliopisto-opiskelijoiden sosiaalisten identiteettien rakentamisessa (2012). Tampere: Tampereen yliopisto. http://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-22924
Julkaisut aineistosta
Reuna, Nelli (2016). Nuorten eettinen kulutuskäyttäytyminen ja siihen vaikuttavat tekijät. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Sosiologian kandidaatintutkielma.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.