FSD2843 Opiskelijoiden kokemuksia ja mielikuvia juomisesta 2009-2011
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Opiskelijoiden kokemuksia ja mielikuvia juomisesta 2009-2011
Aineistonumero
FSD2843
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2843https://doi.org/10.60686/t-fsd2843
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Maunu, Antti (Elämäntapaliitto ry)
Sisällön kuvaus
Aineiston avulla selvitettiin eri alojen opiskelijoiden kokemuksia ja mielikuvia alkoholin käytöstä. Aineisto koostuu 221 täysikäisen nuoren ja 40 alaikäisen nuoren ryhmähaastatteluista. Täysikäisten nuorten aikuisten ryhmiä on aineistossa yhteensä 48 ja alaikäisten nuorten ryhmiä 8 kappaletta.
Fokusryhmähaastattelut toteutettiin poika-, tyttö- ja sekaryhmissä, joiden koko vaihteli kolmen ja kahdeksan keskustelijan välillä. Keskusteluryhmille annettiin tehtäväksi laatia kaksi käsikirjoitusta suomalaiseen elokuvaan. Toisen kuvitteellisen elokuvan teema oli hauskin mahdollinen juomistilanne ja toisen inhottavin mahdollinen juomistilanne. Joka toinen ryhmä aloitti hauskimmalla ja joka toinen inhottavimmalla juomistilanteella. Ryhmätyön tueksi annettiin virikelista, jossa esitettiin esimerkkejä teemoista, joita elokuva voi käsitellä. Esimerkit koskivat henkilöitä, tapahtumia, puitteita ja tunnelmia. Keskustelut kestivät 45-90 minuuttia. Pidemmissä haastatteluissa keskusteltiin ryhmätöiden jälkeen myös muista juomisaiheisista teemoista kuten juomiseen liittyvästä itsekontrollista ja juomiselle vaihtoehtoisista sosiaalisista aktiviteeteista.
Täysikäisten opiskelijoiden koulutusalat olivat sosiaali- ja terveysala ja liiketalous. Alaikäiset haastateltavat olivat kone- ja metallialan ja lukion opiskelijoita. Haastateltavia rekrytoitiin ammattikouluista, lukioista, ammattikorkeakouluista ja yliopistoista.
Taustatietoina haastateltavilta kerättiin sukupuoli, syntymävuosi, koulutusala, aikaisempi koulutus, miten asuu, siviilisääty, syntymäpaikka ja vanhempien koulutus tai ammatti. Tutkimusta on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö.
Asiasanat
alaikäiset; alkoholi (päihteet); alkoholikulttuuri; alkoholinkäyttö; elämäntapa; juomatavat; mielikuvat; nuoret; opiskelijat; päihtymys; ryhmähaastattelut; sosiaaliset suhteet
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Nuoret (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Päihteiden käyttö ja tupakointi (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Maunu, Antti (Elämäntapaliitto ry)
Tuottajat
- Elämäntapaliitto ry
Ajallinen kattavuus
2009 – 2011
Aineistonkeruun ajankohta
2009-11-20 – 2011-12-08
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Henkilö
Tapahtuma/prosessi/toiminta
Perusjoukko/otos
Suomessa asuvat 18-vuotta täyttäneet nuoret sosiaali- ja terveysalan ja liiketalouden opiskelijat keskiasteella, ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa. Alle 18-vuotiaat lukiossa ja ammattiopistossa kone- ja metallialaa sekä autoalaa opiskelevat.
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Ennestään tutuista opiskelukavereista muodostettuja ryhmiä kerättiin hieman eri tavoin riippuen oppilaitoksesta.
Ammattioppilaitoksissa tutkimusavustaja otti yhteyttä opettajiin tai oppilashuollon edustajiin, joita pyydettiin kokoamaan opiskelijoista sopivia täysi-ikäisten opiskelijoiden ryhmiä.
Ammattikorkeakouluissa tutkimusavustaja pyysi opettajia kokoamaan ryhmiä. Tutkimusavustaja rekrytoi joitain ammattikorkeakouluopiskelijaryhmiä myös oppilaitoksen kahvilassa oppituntien ulkopuolella.
Yliopistoissa tutkimusavustajat olivat itse tutkittujen alojen opiskelijoita ja rekrytoivat ryhmät omista tuttavistaan sekä näiden tuttavista henkilökohtaisia kanavia käyttäen.
Aineistonkeruun tekniikka
Kohderyhmäkeskustelu: kasvokkainen keskustelu
Itsetäytettävä lomake
Keruuväline tai –ohje
Aineistonkeruuohjeistus: keskusteluohje
Osallistujatehtävä
Strukturoitu lomake
Aineiston määrä
56 haastattelulitteraatiota rtf- ja html- tiedostoina, kaksi taustatietotaulukkoa xls- tiedostona.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineisto on litteroitu alkuperäisen tutkijan toimesta. Litteraateista on arkistoinnin yhteydessä poistettu tai muutettu suorat ja epäsuorat tunnisteet, joista haastateltavat tai kolmannet henkilöt voitaisiin tunnistaa. Arkistoinnin yhteydessä muokatut kohdat on merkattu tekstiin [[tuplahakasulkein]]. Ennen haastatteluja kerätyistä taustatietolomakkeista on arkistoinnin yhteydessä karkeistettu tarkka tieto haastateltavien syntymäkunnasta ja asuinpaikkakunnasta maakuntatasolle sekä tarkka tieto vanhempien ammateista. Ammatit on karkeistettu tilastokeskuksen ammatiluokitus 2010- luokituksen mukaisesti. Taustatiedoista on arkistoinnin yhteydessä poistettu tieto alaikäisten haastateltavien oppilaitoksista ja kaikkien haastateltavien osalta haastattelupaikkakunta.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Maunu, Antti (Elämäntapaliitto ry): Opiskelijoiden kokemuksia ja mielikuvia juomisesta 2009-2011 [data]. Dataversio 1.0 (2015-06-15). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd2843; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2843
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Maunu, Antti (2012). Ryyppäämällä ryhmäksi? Ehkäisevän päihdetyön karttalehtiä nuorten ja nuorten aikuisten juomiskulttuureihin. Helsinki: Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry.
Maunu, Antti (2011). Leiskaa steissillä, romanssi mökillä. Pääkaupunkiseudun ammattiin opiskelevien ja lukiolaisten juomisen sosiaaliset motiivit ja juomisen koetut haitat. Helsinki: Elämäntapaliitto ry.
Maunu, Antti (2013): Hauskuus ja tylsyys, turva ja vaara. Nuorten juomisen ja arjen ambivalenssit. Yhteiskuntapolitiikka 78(3): 272-285.
Maunu, Antti (2012). Miksi Jesse ja Jenna juovat? Nuoret aikuiset ehkäisevän päihdetyön kohderyhmänä. Teoksessa Inkinen, Ari, Kokkonen, Jarmo & Ruuska, Virpi (toim.): Selvää synergiaa. Eettisesti kantavaa päihdekasvatusta. Helsinki: Preventiimi ja Humanistinen ammattikorkeakoulu.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.