FSD2855 Sosiaalilääketieteilijän identiteetti 1999

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Sosiaalilääketieteilijän identiteetti 1999

Aineistonumero

FSD2855

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2855
https://doi.org/10.60686/t-fsd2855

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Aukee, Ranja (Tampereen yliopisto. Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos)

Sisällön kuvaus

Sosiaalilääketieteen yhdistyksen jäsenille 1990-luvun lopulla suunnatun kyselyn avulla oli tarkoitus selvittää, millainen käsitys heillä on Sosiaalilääketieteellisestä yhdistyksestä, sosiaalilääketieteestä ja sosiaalilääketieteilijöiden identiteetistä. Lisäksi kyselyssä oltiin kiinnostuneita, keitä sosiaalilääketieteilijät pitävät alansa merkittävinä ammattilaisina. Aineistossa käytössä on huomioitava, että avokysymysten vastaukset eivät sisälly aineistoon muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Aluksi kyselyssä tiedusteltiin Sosiaalilääketieteelliseen yhdistykseen liittymiseen ja järjestössä toimimiseen liittyviä asioita, kuten kuinka pitkään on ollut jäsenenä, mikä merkitys yhdistyksellä on itselle ja mitä mieltä on yhdistyksen toimittamasta Sosiaalitieteellisestä aikakauslehdestä. Seuraavaksi vastaajalta kysyttiin sosiaalilääketieteen terminologian määrittelyistä ja tieteenalan asemasta suhteessa lääketieteeseen. Lisäksi vastaaja sai määritellä itsensä sosiaalilääketieteilijänä ja kertoa itselleen kolme merkittävintä suomalaista sosiaalilääketieteen alan ammattilaista.

Kyselyssä kartoitettiin vastaajan tekemää tutkimustyötä sosiaalilääketieteen parissa, kuten millaista tutkimusta on tehnyt, mitä aiheita tutkii tällä hetkellä ja onko vastaaja tyytyväinen urakehitykseensä. Vastaajalta kysyttiin lisäksi, onko hän mukana kunnallispolitiikassa tai muussa aktiivitoiminnassa järjestöjen puolella. Kyselyn lopussa vastaajalta tiedusteltiin mielipidettä Suomessa harjoitettuun tiede- ja tutkimuspolitiikkaan ja sen tulevaisuuteen.

Taustamuuttujina kyselyssä ovat syntymävuosi, koulutus, sukupuoli, siviilisääty, asuinlääni, oppiarvo ja työnantaja.

Asiasanat

Sosiaalilääketieteen yhdistys; esikuvat; identiteetti; järjestötoiminta; jäsenlehdet; jäsenyys; kansanterveystiede; lääketiede; merkitykset (semantiikka); sosiaali- ja terveysjärjestöt; sosiaalilääketiede; tutkijuus; tutkimuspolitiikka; tutkimustyö; työura

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Aukee, Ranja (Tampereen yliopisto. Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos)

Ajallinen kattavuus

1999 – 2000

Aineistonkeruun ajankohta

1999-10-26 – 2000-06-21

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Sosiaalilääketieteen yhdistyksen jäsenet

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Kysely toteutettiin niiden 677:n Sosiaalilääketieteen yhdistyksen jäsenten parissa, jotka olivat jäseniä elokuussa 1999 ja joiden osoitetiedot löytyivät silloin yhdistyksen jäsenluettelosta. Lomakkeiden ensimmäinen postitus tapahtui 26.-28.10.1999. Postitus tapahtui Tampereen yliopiston kuorissa, joissa oli mukana lähetekirje ja palautuskuori. Tämän jälkeen keruussa tehtiin uusintakysely 440:lle henkilölle yksityisenä postina ja se toistettiin 26.1.-2.2.2000. Jälkimmäisessä jäsenille lähetettiin lomakkeen ja lähetekirjeen lisäksi katokysely. Lopullisten palautettujen lomakkeiden määräksi tuli 429.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

63

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta puuttuvat avokysymysten K7_2, K12_2, K12_3, K13, K14_2, K15, K16_2, K17_1_1, K17_2_1, K17_3_1, K23, K24, K25_2, K25_3, K29_2, K30_2, K32_5_1, K33_2, K33_3, K34, K41, K45, K46 ja K47 vastaukset. Avokysymysten K2, K6 ja K20 vastaukset ovat aineistossa tutkijan luokittelemina. Lisäksi arkistoinnin yhteydessä aineistosta on poistettu kuntamuuttuja ja sen tilalle on lisätty läänimuuttuja.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Aukee, Ranja (Tampereen yliopisto): Sosiaalilääketieteilijän identiteetti 1999 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-25). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2855

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Aukee, Ranja (2013). Vanhasta uuteen sosiaalilääketieteeseen: Suomalaisen sosiaalilääketieteen muotoutuminen 1800-luvun lopulta vuosituhannen vaihteeseen. Tampere: Tampereen yliopisto.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Aukee, Ranja (2013). Vanhasta uuteen sosiaalilääketieteeseen: Suomalaisen sosiaalilääketieteen muotoutuminen 1800-luvun lopulta vuosituhannen vaihteeseen. Tampere: Tampereen yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.