FSD2958 Kansalaiskeskustelu maahanmuutosta 2012

Aineiston nimi

Kansalaiskeskustelu maahanmuutosta 2012

Aineiston rinnakkainen nimi

Deliberaatiokoe maahanmuutosta 2012

Aineistonumero

FSD2958

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2958
https://doi.org/10.60686/t-fsd2958

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Grönlund, Kimmo (Åbo Akademi. Institutet för samhällsforskning (Samforsk))

Sisällön kuvaus

Aineisto sisältää viidellä eri kyselykierroksella ja viidellä eri lomakkeella kerätyt vastaukset, jotka on kerätty Åbo Akademin järjestämän kansalaiskeskustelun yhteydessä. Tarkoituksena oli tutkia kansalaiskeskusteluun osallistumisen vaikutuksia osallistujien asenteisiin ja käsityksiin erityisesti maahanmuuttoa koskevissa kysymyksissä.

Ensimmäisen kyselykierroksen perusteella osallistujat jaettiin maahanmuuttoon myönteisesti ja kielteisesti suhtautuviin ryhmiin eli enklaaveihin. Keskustelussa manipuloitiin ryhmien koostumusta siten, että osa osallistujista oli samanmielisissä ryhmissä ja osa sekaryhmissä. Tieteellisenä tavoitteena oli verrata mielipiteiden muutosta ryhmän koostumuksesta riippuen. Koeasetelmasta johtuen osallistujat eivät keskustelun aikana saaneet tietoa ryhmien erilaisesta koostumuksesta, mutta jälkikäteen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa osallistujille kerrottiin kokeen lähtökohdista, toteutuksesta ja alustavista tuloksista.

Ensimmäisellä kyselykierroksella (lomake A) vastaajille esitettiin muutamia väittämiä maahanmuutosta sekä kysyttiin joitakin taustakysymyksiä. Toisella kierroksella (lomake B) kysymykset käsittelivät maahanmuuton lisäksi myös vastaajien käsityksiä politiikasta, yhteiskunnasta ja demokratiasta. Lisäksi kartoitettiin yhteiskunnallista osallistumista sekä luottamusta eri tahoihin ja ihmisryhmiin. Esitettiin myös laajasti eri alueita käsitteleviä väittämiä ja kysyttiin, mitä ominaisuuksia vastaajat pitivät tärkeinä, että henkilöä voidaan pitää suomalaisena. Kysyttiin myös puoluekantaa ja äänestämistä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Kolmannella kierroksella (lomake C) kartoitettiin vastaajien tietämystä pakolaiskiintiöstä ja oleskeluluvista. Kysyttiin yleisintä syytä oleskeluluvan hakemiseen ja kuka Suomessa päättää oleskeluluvan myöntämisestä. Lisäksi esitettiin joitakin kysymyksiä suomalaiseen politiikkaan ja Euroopan unioniin liittyvistä asioista. Neljännellä kierroksella kysyttiin samoja kysymyksiä, jotka oli kysytty jo aiemmilla kierroksilla. Näillä pyrittiin kartoittamaan osallistujien käsityksissä tapahtuneita muutoksia. Lisäksi esitettiin kysymyksiä liittyen käytyyn pienryhmäkeskusteluun. Viimeisellä kierroksella (lomake E) tutkittiin vastaajien mielipiteissä tapahtuneita muutoksia esittämällä toisen tai kolmannen kerran jo aiemmin esitettyjä kysymyksiä.

Taustamuuttujia olivat mm. sukupuoli, syntymävuosi, koulutus, tulot ja kotitalouden koko.

Asiasanat

demokratia; empiirinen tutkimus; julkinen keskustelu; luottamus; maahanmuuttajat; maahanmuuttajatyö; maahanmuutto; maahanmuuttopolitiikka; mielipiteet; politiikka

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Åbo Akademi. Institutet för samhällsforskning (Samforsk)

Ajallinen kattavuus

2012

Aineistonkeruun ajankohta

2011-12-02 – 2012-04-20

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Varsinais-Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Turun seudulla asuvat vuosina 1936 - 1993 syntyneet suomen tai ruotsin kieliset henkilöt

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Ensimmäiset kyselylomakkeet lähetettiin satunnaisotannalla valituille 12.000 Turun alueella asuvalle ihmiselle. Vastauksia saatiin 4.681 henkilöltä (39 %). Ensimmäisen kyselykierroksen tarkoituksena oli kartoittaa vastaajien mielipiteitä maahanmuutosta. Vastanneista pudotettiin pois sellaiset, joilla ei ollut selvää mielipidettä maahanmuutosta tai joilla oli siitä liian jyrkkä mielipide.

Toisen kierroksen lomakkeet ja kutsu osallistua keskusteluun lähetettiin 2.601 henkilölle, joilla oli selvä mielipide joko maahanmuuton puolesta tai sitä vastaan. Näistä 805 ilmoitti halukkuutensa osallistua ja heistä 306 kutsuttiin osallistumaan keskusteluun. Kutsun mukana heille lähetettiin kolmannen kierroksen kyselylomake.

Ryhmäkeskusteluun saapui lopulta 207 henkilöä, jotka vastasivat vielä kahdella lomakkeella esitettyihin kysymyksiin. Tämä aineisto sisältää keskusteluun osallistuneiden 207 henkilön vastaukset kaikkiin viiteen lomakkeeseen.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineisto on kerätty viidellä eri lomakkeella (a, b, c, d ja e). Kysymykset on numeroitu lomakkeen mukaisesti (a1, a2, ..., b1, b2, ..., c1, c2, ..., jne.). Kysymystekstin alussa on ensin hakasulkeissa kysymyksen nimi. Sen jälkeen kaarisulkeissa olevat nimet viittaavat niihin kysymyksiin, joissa sama kysymys on kysytty toisella lomakkeella. Esimerkiksi '[A1] (d1, e1) Suomen pitää ottaa lisää maahanmuuttajia. Onko tämä mielestäsi huono vai hyvä ehdotus?'. Kysymys on A-lomakkeen ensimmäinen kysymys, [A1] ja se on kysytty myös lomakkeiden D ja E ensimmäisenä kysymyksenä (d1, e1).

Vastaajien suhtautuminen maahanmuuttoon (muuttuja bv2) on muodostettu laskemalla summamuuttujat maahanmuuttoa koskevista kysymyksistä A1 - A14 ja D1 - D14.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Grönlund, Kimmo (Åbo Akademi): Kansalaiskeskustelu maahanmuutosta 2012 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-08-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2958

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Karjalainen, Maija & Rapeli, Lauri (2014). Who will not deliberate? Attrition in a multi-stage citizen deliberation experiment. Quality & Quantity 49(1), 407-422.

Grönlund, Kimmo & Herne, Kaisa & Setälä, Maija (2015). Does Enclave Deliberation Polarize Opinions? Political Behavior. December 2015, Volume 37, Issue 4, pp 995-1020. DOI:10.1007/s11109-015-9304-x

Lindell, Marina & Bächtiger, André & Grönlund, Kimmo & Herne, Kaisa & Setälä, Maija & Wyss, Dominik (2016). What Drives the Polarization and Moderation of Opinions? Evidence from a Finnish Citizen Deliberation Experiment on Immigration. Online first European Journal of Political Research. DOI: 10.1111/1475-6765.12162

Christensen, Henrik S., Himmelroos, Staffan & Grönlund, Kimmo (2017). Does Deliberation Breed an Appetite for Discursive Participation? Assessing the Impact of First-Hand Experience. Political Studies 65(1S), pp. 64-83. DOI: 10.1177/0032321715617771

Himmelroos, Staffan; Rapeli, Lauri & Grönlund, Kimmo (2017). Talking with Like-minded People. Equality and Efficacy in Enclave Deliberation. The Social Science Journal 54, pp. 148-158. http://doi.org/10.1016/j.soscij.2016.10.006

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.