FSD3023 Tietokoneharrastamisen arkipäiväistyminen 2013
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Tietokoneharrastamisen arkipäiväistyminen 2013
Aineistonumero
FSD3023
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3023https://doi.org/10.60686/t-fsd3023
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Naskali, Tiia (Turun yliopisto. Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos)
- Reunanen, Markku (Aalto-yliopisto. Media-Lab)
- Saarikoski, Petri (Turun yliopisto. Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos)
- Silvast, Antti (Helsingin yliopisto. Sosiologian laitos)
- Suominen, Jaakko (Turun yliopisto. Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos)
Sisällön kuvaus
Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin oppiaineen koordinoima "Kotikoneiden aika ja teknologisen harrastuskulttuurin perintö" -tutkimushankkeen järjestämässä tietokoneharrastamisen arkipäiväistymistä kartoittavassa kyselyssä kerättiin arkielämään liittyvää muistitietoa tietokoneista ja niiden käyttökokemuksista. Kysely toteutettiin kokonaan internetissä. Kyselyyn vastasi yhteensä 1453 henkilöä, joista 329 oli naisia ja 1119 miehiä. Kysymyksiä oli 45, joista 29 oli avokysymyksiä. Tutkimus tuotti tietoa muun muassa tietokoneharrastamisen merkityksistä, tietotekniikan arjen sukupuolittuneisuudesta ja ikään sidotuista käytännöistä, harrastuksissa käytetyistä ohjelmistoista ja laitteista sekä erilaisten harrastusten vuorovaikutussuhteista.
Vastaajia pyydettiin muistelemaan heidän ensimmäisiä tietokonekokemuksiaan: millainen tietokone oli, kuka sen hankki, kuka sitä käytti ja mihin tarkoituksiin sitä käytettiin.
Vastaajia pyydettiin myös kertomaan nykyisistä tietokoneistaan ja älypuhelimistaan. Heiltä kysyttiin esimerkiksi, miten ja miksi he päätyivät hankkimaan kyseiset laitteensa, missä tietokoneita yleensä käytetään ja säilytetään, mitä sovelluksia he älypuhelimissaan käyttävät ja ovatko he uskollisia jollekin tietylle käyttöjärjestelmälle.
Tietokoneharrastuksiin liittyen kyselyssä kysyttiin muun muassa pelaamisesta, ohjelmoinnista ja muista harrastuksista, kuten bloggaamisesta ja musiikin tuottamisesta, sekä näissä harrastuksissa käytetyistä ohjelmistoista ja laitteista. Harrastuksiin liittyen vastaajilta kysyttiin, minkä ikäisinä he tutustuivat harrastukseensa ja mikä sai heidät kiinnostumaan tietokoneharrastuksista. Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan, kuinka suuri merkitys tietokoneen käytöllä on arjessa ja onko sen merkitys muuttunut vuosien aikana.
Konemuistoihin liittyen vastaajilta tiedusteltiin, minkälaisia tietotekniikkaan ja laitteisiin liittyviä ääniä, hajuja, unia ja mahdollisesti muita kokemuksia he muistavat.
Taustamuuttujia kyselyssä olivat sukupuoli, ikä, ammatti, koulutusaste ja asuinpaikka.
Asiasanat
Internet; arki; harrastukset; kannettavat tietokoneet; käyttöjärjestelmät; muistot; ohjelmointi; sovellusohjelmat; tietokoneet; tietokoneohjelmat; tietokonepelit; älypuhelimet
Tieteenala/Aihealue
- Tekniikka (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Humanistiset tieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Tietoyhteiskunta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Tietotekniikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Naskali, Tiia (Turun yliopisto. Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos)
Ajallinen kattavuus
1980 – 2013
Aineistonkeruun ajankohta
2013-08-15 – 2013-10-31
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Kaikki, joilla oli mahdollisuus käyttää tietokonetta ja internetiä
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Kysely toteutettiin verkossa Webropol-kysely- ja tiedonkeruupalvelun avulla. Tutkimusryhmän jäsenet jakoivat kyselyn linkkiä ja tiedotetta esimerkiksi Facebookin eri sivustoilla, hankkeen blogisivulla, yliopistojen postituslistoilla, sekä erilaisten alakohtaisten ryhmien postituslistoilla. Tieto kyselystä levisi myös harrastajien IRC-kanavien ja muiden tiedotusvälineiden kautta. Kysely oli avoin kaikille, joilla oli mahdollisuus käyttää tietokonetta ja internetiä.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Puolistrukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistossa kotikuntamuuttuja on karkeistettu maakuntatasolle ja syntymävuosi on muutettu iäksi ja luokiteltu. Muuttuja q36 poistettu, sillä se sisälsi huomattavasti tunnisteellista tietoa (esim. peliryhmien nimiä). Myös toinen ikää kysyvä muuttuja (q23) on pudotettu pois aineistosta. Avovastauksista on anonymisoitu sellaiset vastaajaan ja kolmansiin henkilöihin liittyvät suorat ja epäsuorat tunnisteet, jotka voisivat mahdollistaa tunnistamisen.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Naskali, Tiia (Turun yliopisto) & Reunanen, Markku (Aalto-yliopisto) & Saarikoski, Petri (Turun yliopisto) & Silvast, Antti (Helsingin yliopisto) & Suominen, Jaakko (Turun yliopisto): Tietokoneharrastamisen arkipäiväistyminen 2013 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2017-08-24). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3023
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Naskali, Tiia & Silvast, Antti (2014) Tietokonekerhoista blogosfääriin, pöytäkoneista älypuhelimiin - kokemuksia tietokoneharrastamisen arkipäiväistymisestä. Turun yliopisto. Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman julkaisuja 44.
Julkaisut aineistosta
Naskali, Tiia & Silvast, Antti (2014) Tietokonekerhoista blogosfääriin, pöytäkoneista älypuhelimiin - kokemuksia tietkoneharrastamisen arkipäiväistymisestä. Turun yliopisto. Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman julkaisuja 44.
Saarikoski, Petri (2017) "Ojennat kätesi verkkoon ja joku tarttuu siihen". Kokemuksia ja muistoja kotimaisen BBS-harrastuksen valtakaudelta. Tekniikan Waiheita 2/2017.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.