FSD3047 Tapaturman jälkeinen traumaoireilu ja psykososiaalisen tuen riittävyys 2014 - 2015

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Tapaturman jälkeinen traumaoireilu ja psykososiaalisen tuen riittävyys 2014 - 2015

Aineistonumero

FSD3047

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3047
https://doi.org/10.60686/t-fsd3047

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Turja, Tuuli (Tampereen yliopisto)

Sisällön kuvaus

Tapaturman jälkeinen traumaoireilu ja psykososiaalisen tuen riittävyys 2014 - 2015 -aineistossa käsitellään tapaturmissa tai onnettomuuksissa aiheutuneita traumoja ja toipumisessa saatua psykososiaalista tukea. Kysely käsittelee tapaturmatilannetta, aiheutuneita vammoja, trauman oireita ja sosiaalista tukea. Kyselyssä traumaperäisen stressihäiriön tunnistamiseen käytetään IES-R-mittaria (The Impact of Event Scale - Revised).

Kyselyn alussa vastaajalta kysytään loukkaantumiseen johtaneesta tilanteesta ja tapahtuman aikaisista tuntemuksista. Vastaajalta kysytään muun muassa saadusta hoidosta, tapaturmapaikasta, tapahtuman aikaisista kipukokemuksista ja tunteista. Vastaaja pystyi kertomaan tarkemmin tapaturmasta avokysymyksen avulla. Häneltä tiedustellaan myös, oliko hän ollut hengenvaarassa tapaturmatilanteessa ja montako kertaa sama kipukokemus on toistunut tapaturman jälkeen.

Seuraavaksi kyselyssä on IES-R-mittarin kysymykset, joiden avulla pyritään kartoittamaan tapahtuman aiheuttamia mahdollisia posttraumaattisia stressireaktioita, kuten tapahtumien uudelleen läpikäyntiä, välttämiskäyttäytymistä, emotionaalista turtuneisuutta ja ylivirittäytyneisyyttä. Kysymyksissä tiedustellaan erilaisten oireiden yleisyyttä kuluneen viikon aikana ja niihin vastataan viisiluokkaisella asteikolla: 1 ei lainkaan - 5 erittäin paljon.

Lopuksi kyselyssä kartoitetaan ammattilaisilta ja läheisiltä saatua sosiaalista tukea tapaturman jälkeisinä aikoina. Vastaajalta kysytään esimerkiksi saadun tuen ja tiedon riittävyyttä, vertaistukitapahtumiin osallistumisesta, sosiaalista aktiivisuutta ja miten helposti onnettomuuteen liittyvistä asioista on voinut keskustella läheisten ihmisten kanssa.

Taustamuuttujina aineistossa ovat sukupuoli, ikä, pääasiallinen toimenkuva, asumismuoto ja yleinen onnellisuus.

Asiasanat

IES-R; kipu; loukkaantuminen (fyysinen); oireet; onnettomuudet; selviytyminen; sosiaalinen tuki; sosiaaliset suhteet; tapaturmat; traumaperäinen stressireaktio; vammautuminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Turja, Tuuli (Tampereen yliopisto)

Ajallinen kattavuus

2014 – 2015

Aineistonkeruun ajankohta

2014-11-28 – 2015-01-14

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Henkilöt, jotka ovat kokeneet tapaturmaista kipua vähintään kuukausi sitten, mutta enintään viisi vuotta sitten

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Tutkimuspyyntö jätettiin yhdeksälle ennalta harkituille internetin keskustelufoorumille, joissa se esiintyi yhteensä 15 eri keskustelupalstalla. Keskustelufoorumit olivat Pakkotoisto, Fillarifoorumi, Juoksufoorumi, Naisfutis, Suomi24 (palstat: esittävä taide/tanssi, terveys/ kuntoutus, juoksu, pyöräily ja salibandy), Masinistit, Marttailunurkka, Iltalehti (liikenne ja yleinen), Niskavamma.com ja Moottoripyörä.org. Aineistonkeruu kesti noin kuukauden jokaisella palstalla.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Alkuperäiseen aineistoon kuului 417 havaintoyksikköä, jotka muodostuivat kyselylinkin avaamiskerroista. Suurin osa kyselylinkin avanneista jätti kuitenkin vastaamatta kyselyyn. Näitä tyhjiä vastauksia poistettiin Tietoarkistossa niin, että lopulliseen aineistoon jäi 182 havaintoa.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Turja, Tuuli (Tampereen yliopisto): Tapaturman jälkeinen traumaoireilu ja psykososiaalisen tuen riittävyys 2014 - 2015 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2015-10-29). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3047

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Turja, Tuuli (2015). Arkipäiväisten tapaturmien jälkeinen traumaoireilu ja psykososiaalisen tuen tarve. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiaalipsykologian pro gradu -tutkielma.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Turja, Tuuli (2015). Arkipäiväisten tapaturmien jälkeinen traumaoireilu ja psykososiaalisen tuen tarve. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiaalipsykologian pro gradu -tutkielma.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.