FSD3071 Lasten mediabarometri 2013

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Lasten mediabarometri 2013

Aineistonumero

FSD3071

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3071
https://doi.org/10.60686/t-fsd3071

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Suoninen, Annikka (Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto)

Sisällön kuvaus

Laajasti lasten mediankäyttöä kartoittava Lasten mediabarometri 2013 -aineisto on kerätty opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman tutkimushankkeen yhteydessä. Tavoitteena on ollut selvittää lasten median käytön ja mediasuhteen tilannetta vuonna 2013. Medioihin luetaan mukaan muun muassa televisio, internet, pelit, kännykkä, lehdet, kirjat sekä radio ja musiikki. Vuoden 2013 kyselyaineistossa erityisteemoina ovat pienten lasten mediankäytön muotoutuminen perheen sisäisessä vuorovaikutuksessa sekä vanhemman oma mediankäyttö suhteessa lapsen mediankäyttöön. Kohderyhmänä ovat 0 -8-vuotiaat lapset. Käsillä oleva aineiston on kerätty siten, että sen tiedot ovat vertailukelpoisia vuonna 2010 kerätyn Lasten mediabarometri -aineiston kanssa.

Kyselylomakkeen alussa kartoitettiin kyselyyn vastaavan vanhemman taustatietoja ja kysyttiin perheeseen kuuluvista lapsista. Tämän jälkeen vanhempaa ohjattiin vastaamaan kyselyyn yhden lapsen median käyttöä koskien ja häneltä kysyttiin valitun lapsen taustatietoja. Vanhemmalta kysyttiin tuntemusta lasten käyttämistä mediasisällöistä sekä kotona käytettävissä olevista mediavälineistä ja -palveluista. Seuraavaksi kysyttiin erilaisten televisio-ohjelmien, elokuvien ja videoiden katselusta, katseluseurasta sekä vanhemman kanssa tapahtuvan katselun tavoista. Internetin käyttöön liittyen kysyttiin vastaavasti lapsen internetin käytöstä, siihen käytetyistä laitteista sekä eri asioiden tekemisestä internetissä. Vanhemmalta kysyttiin kenen kanssa lapsi käyttää internetiä, millä tavoin internetiä käytetään vanhemman kanssa sekä millä internet-sivuilla lapsi vierailee mieluusti.

Seuraavaksi kysyttiin digitaalisista peleistä. Vanhemmalta kysyttiin kuinka usein ja millä välineillä lapsi pelaa digitaalisia pelejä. Peleihin liittyen kysyttiin lisäksi seurasta, jossa pelejä pelataan sekä pelaamiseen tavoista vanhemman kanssa. Tämän jälkeen kysyttiin onko lapsella omaa kännykkää ja mihin kännykkää käytetään. Kännykkään liittyviä kysymyksiä seurasi radiota ja musiikin kuuntelua koskevat kysymykset, joissa olivat esillä pääasiassa erilaisten radiosisältöjen kuunteleminen. Tätä seurasi kirjojen, sarjakuvien ja lehtien lukemista käsittelevät kysymykset. Näissä kysyttiin kuinka usein lapsi lukee ja lapselle luetaan erilaisia tekstejä.

Lasta koskevien kysymysten jälkeen vastaajalta kysyttiin perhettä koskevasta mediankäytöstä, kun esillä olivat mediankäyttöön ja mediasisältöihin liittyviä juttelu lapsen kanssa sekä lapsen kanssa yhdessä tekeminen. Lisäksi vastaajalta kysyttiin kantaa väittämiin, jotka käsittelivät muun muassa televisio-ohjelmien katselua, mediankäyttörajoituksia sekä perheen sisäistä yhteydenpitoa. Kyselyn viimeinen osio käsitteli vanhemman omaa mediankäyttöä. Häneltä kysyttiin erilaisten televisio-ohjelmien katselusta, internetin käytöstä ja -käyttövälineistä, internetissä eri asioiden tekemisestä sekä digitaalisten pelien pelaamisesta. Lisäksi vanhemmalta kysyttiin kännykän käyttötavoista, musiikin ja radion kuuntelusta, lukemisesta ja mediavälineen avulla yhteydenpidosta muihin ihmisiin. Viimeisenä vastaajalta kysyttiin ihmisten tapaamisesta kasvokkain sekä tyytyväisyydestä omaan taloudelliseen tilanteeseen ja nykyiseen elämään kaiken kaikkiaan.

Aineistossa taustatietoina ovat muun muassa kyselyyn vastanneen vanhemman ikä, koulutus, asuinalue, asuinympäristö sekä lasten määrä ja iät.

Asiasanat

Internet; digitaaliset pelit; lapset (perheenjäsenet); lukeminen; matkapuhelimet; media; mediakasvatus; mediankäyttö; mediaympäristö; pelaaminen; sosiaalinen media; televisio (joukkoviestimet); uutiset

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Lasten mediabarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Kerääjät

  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto

Tuottajat

  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto

Ajallinen kattavuus

2013

Aineistonkeruun ajankohta

2013-05 – 2013-08

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

0 - 8-vuotiaiden lasten suomenkieliset vanhemmat manner-Suomessa

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta

Otanta on tehty väestörekisterikeskuksen väestötiedoista. Mukaan otantaan otettiin manner-Suomen alueelta suomenkieliset kotitaloudet, joissa oli ainakin yksi vähintään 4 kuukautta ja enintään 8 vuotta vanha lapsi. Otanta on ollut kaksiosainen, kun puolet otannasta kohdistui kaikkiin lapsitalouksiin (1500 taloutta) ja puolet kohdistui talouksiin, joissa lapsen äidin ikä on korkeintaan 29 vuotta (1500 taloutta). Otanta suoritettiin maakuntatasolla, mutta aineiston käsittelyssä käytettävä taso vastaa Tilastokeskuksen suuraluejakoa. Maakuntatasolla otanta suoritettiin ositettuna otantana. Kyselylomakkeet toimitettiin vastaajille postitse, mutta vastaajille tarjottiin mahdollisuus osallistua tutkimukseen myös verkkolomakkeella. Vastausprosentin jäädessä toukokuussa 20 prosenttiin, kysely uusittiin elokuussa. Kokonaisuudessaan saatiin 917 riittävin tiedoin täytettyä lomaketta, eli 31 % otannasta.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

31

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Kyselyn alhainen vastausprosentti voi vaikuttaa aineiston yleistettävyyteen. Kuvailu perustuu tutkimusraportista löytyviin tietoihin.

Arkistoidusta aineistosta puuttuvat seuraavat muuttujat: q16_11, q16_11_1, q31_5, q45_11, q45_11_1, q50_6 ja q50_6_1. Lisäksi aineistosta on arkistoinnin yhteydessä tiputettu muuttujat q59 ja q60 epäselvän koodauksen vuoksi.

Painokertoimet

Painokertoimella (paino1) painotetaan aineistoa vastaamaan 0 - 8-vuotiaan väestön rakennetta suhteessa ikään.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Suoninen, Annikka (Nuorisotutkimusseura): Lasten mediabarometri 2013 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-24). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3071

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Suoninen, Annikka (2014). Lasten mediabarometri 2013. 0-8-vuotiaiden mediankäyttö ja sen muutokset vuodesta 2010 [verkkodokumentti]. Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura. Verkkojulkaisuja 75. http://www.nuorisotutkimusseura.fi/julkaisuja/lastenmediabarometri2013.pdf [viitattu 11.11.2015].

Julkaisut aineistosta Tooltip

Suoninen, Annikka (2014). Lasten mediabarometri 2013. 0-8-vuotiaiden mediankäyttö ja sen muutokset vuodesta 2010 [verkkodokumentti]. Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura. Verkkojulkaisuja 75. http://www.nuorisotutkimusseura.fi/julkaisuja/lastenmediabarometri2013.pdf [viitattu 11.11.2015].

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.