FSD3138 Kuolema, menetys ja muisto 2014
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Kuolema, menetys ja muisto 2014
Aineistonumero
FSD3138
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3138https://doi.org/10.60686/t-fsd3138
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS). Arkisto
- Koski, Kaarina (Turun yliopisto. Humanistinen tiedekunta)
- Suomen Akatemian Mieli ja toinen -projekti
Sisällön kuvaus
Aineisto sisältää suomalaisten kirjoituksia kuolemasta. Kirjoituksissa käsitellään läheisten kuin omaakin kuolemaa, läheisen kuoleman vaikutusta elämään, ihanteellista kuolemaa ja kuoleman jälkeistä elämää. Lisäksi kirjoittajat pohtivat suomalaisten suhtautumista kuolemaan ja aihepiiriin liittyviä yliluonnollisia kokemuksia. Aineiston keräsivät yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkisto ja Suomen Akatemian Mieli ja toinen -projekti (SA266573), jossa tutkitaan ihmismieltä ja yliluonnollisina pidettyjä ilmiöitä.
Kirjoitukset olivat vapaamuotoisia ja ne poikkesivat toisistaan sisällöltään ja laajuudeltaan. Osa kirjoituksista piti sisällään yksityiskohtaisia kuvauksia kuolemantapauksista ja niihin liittyvistä tuntemuksista. Osa käsitteli puolestaan yleisellä tasolla jaettuja ajatuksia kuolemasta. Usein kirjoituksissa pohdittiin suhdetta kuolleeseen henkilöön, ikävää ja kaipausta, kuolleen kanssa yhdessä koettuja asioita ja niiden vaikutuksia kirjoittajan elämään.
Kirjoituskutsussa kirjoittajaa pyydettiin kertomaan, miten nykyään kuolemaan suhtaudutaan Suomessa, millaisena nähdään hyvä elämän loppuminen ja miten siihen voi itse vaikuttaa. Edelleen toivottiin näkemyksiä laitoshoidon vaikutuksista kuolevan ja omaisten suhteeseen ja siihen, voiko yhteiskunnassamme puhua kuolemasta vapaasti ja miten kuolevaan tai menetystä surevaan henkilöön suhtaudutaan. Viimeisenä kirjoittajaa pyydettiin kertomaan unessa tai valveilla koetuista kuolemaan tai vainajiin liittyvistä selittämättömistä tai paranormaaleista ilmiöistä, kuten vainajan kohtaamisesta.
Kirjoitusten taustatietoina ovat kirjoittajan ammatti, syntymävuosi, asuinmaakunta ja sukupuoli. Aineistosta on tehty jatkokäyttäjälle html-versio, jonka hakemiston avulla kirjoituksia on helppo selata.
Asiasanat
hautajaiset; henkimaailma; kaipaus; kuolema; kuolemanjälkeinen elämä; luopuminen; menetys; muistelu; muistot; paranormaalit ilmiöt; saattohoito; sairastuminen; surutyö; vainajat; vanhukset
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Humanistiset tieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Uskonto ja arvot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS). Arkisto
Aineistonkeruun ajankohta
2014-02-01 – 2014-10-31
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Henkilö
Tapahtuma/prosessi/toiminta
Perusjoukko/otos
Kaikki suomalaiset
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Kirjoituskutsu sijaitsi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran nettisivuilla. Kirjoituspyyntö lähetettiin lisäksi SKS:n vakituiselle vastaajaverkolle ja sitä julkaistiin erinäisillä nettifoorumeilla, kuten ePressissä. Kirjoituksen pystyi toimittamaan sähköpostilla, kirjeitse tai SKS:n lomakepohjalla.
Aineistonkeruun tekniikka
Oma kirjoitus tai päiväkirja: sähköpostilla saatu
Oma kirjoitus tai päiväkirja: paperimuotoinen kirjoitus
Oma kirjoitus tai päiväkirja: verkon kautta saatu
Keruuväline tai –ohje
Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje
Aineiston määrä
42 kirjoitusta txt- tai pdf-tiedostona, lisäksi kaikki txt-tiedostot ovat html-tiedostoina.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Anonymisoinnissa kirjoituksista poistettiin arkistoinnin yhteydessä mahdolliset maininnat kirjoittajan nimestä sekä muut kirjoittajaan tai kolmansiin henkilöihin viittaavat suorat henkilö- ja yhteystiedot tai ulkoiset lähteet, esimerkiksi blogit ja kuvat. Lisäksi tarvittaessa poistettiin kolmansiin henkilöihin viittaavat epäsuorat tunnistetiedot tai arkaluonteiset tekstisisällöt. Kirjoituksessa esiintyvien kolmansien henkilöiden nimet poistettiin tai korvattiin pseudonyymeillä niiden toistuessa. Tietoarkiston aineistoon tekemät merkinnät on merkitty [[tuplahakasulkein]] poikkeuksena kirjoitus daF3138_11, jossa käytetään yksinkertaisia hakasulkuja.
Aineistossa on mukana kirjoitukset (N: 42), joiden tallentamiseen Tietoarkistoon kirjoittaja antoi luvan. Arkistoinnin yhteydessä kirjoituksista poistettiin lisäksi kaksi kirjoitusta, joissa kirjoittaja kielsi otteiden julkaisun ilman heidän erillistä lupaansa. Aineisto on kokonaisuudessaan (N: 101) arkistoitu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) arkistoon. Kirjoittajien sukupuoli-taustatieto lisättiin Tietoarkistossa ja se perustui kirjoittajan nimen sukupuolimäärittelyyn. Epäselvissä tapauksissa tieto jätettiin merkitsemättä. Lisäksi aineistonnumero daF3138_31 puuttuu välistä, sillä se poistettiin aineiston version 2.0 kohdalla kirjoituksen ollessa tuplakirjoitus kirjoituksen daF3138_32 kanssa.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) & Koski, Kaarina (Turun yliopisto) & Suomen Akatemian Mieli ja toinen -projekti: Kuolema, menetys ja muisto 2014 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2019-08-22). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3138
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Koski, Kaarina (2016). Continuing Bonds in Finnish Bereavement Narratives. Folklore Fellow´s Network 49, 4-10.
Herman, Marika (2018). Elossaolon kertomukset: sosiaalinen tuki ja selviytymistä edistävät tekijät surun eri narratiiveissa. Itä-Suomen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta, Yhteiskuntatieteiden laitos. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma.
Maarni, Wilhelmiina (2020). "Tässä järjestyksessä maailman kuuluukin mennä, vanhat kuolevat ennen nuoria" : Suomalaisten käsityksiä kuolemasta ja elämästä menetyksen jälkeen. Turun yliopisto. Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Sosiaalitieteiden laitos. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma.
Leppänen, Hanna (2022) Lähestyvän kuoleman ilmeneminen laitoshoidossa olevien ikääntyneiden ja heidän läheistensä sosiaalisissa suhteissa. Pro gradu -tutkielma, Tampereen yliopisto.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.