FSD3158 Metsäammattilaisten kokemukset ja näkemykset metsien vapaaehtoisesta suojelusta ja metsäsuunnittelusta 2014
Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Metsäammattilaisten kokemukset ja näkemykset metsien vapaaehtoisesta suojelusta ja metsäsuunnittelusta 2014
Aineistonumero
FSD3158
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3158https://doi.org/10.60686/t-fsd3158
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Pynnönen, Sari (Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK))
- Kurttila, Mikko (Metsäntutkimuslaitos)
- Hujala, Teppo (Metsäntutkimuslaitos)
- Primmer, Eeva (Suomen ympäristökeskus (SYKE))
- Mäki-Hakola, Marko (Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK))
- Järvinen, Vesa (Helsingin yliopisto. Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa kartoitettiin metsäammattilaisten kokemuksia metsien suojelusta omassa työssään, mielipiteitä uusista monimuotoisuuden turvaamisen keinoista, metsien käsittelyn periaatteista sekä vuorovaikutuksen kehittämisestä monimuotoisuuden turvaamisessa. Tutkimus on osa maa- ja metsätalousministeriön vuosina 2013-2016 rahoittamaa METSO-yhteistutkimushanketta.
Aluksi vastaajilta tiedusteltiin kokemuksia uusista työmenetelmistä ja -ympäristöistä, kuten laserkeilauksesta ja uudesta metsälaista. Lisäksi kysyttiin, olivatko vastaajat osallistuneet koulutustilaisuuksiin koskien uutta metsälakia tai METSO-ohjelmaa. Edelleen vastaajia pyydettiin arvioimaan omaa osaamistaan ja sen kehittämisen kohtia sekä henkilökohtaisesti että yleisesti.
Mielipiteitä metsänsuunnittelun tavoista kysyttiin väittämälauseilla (esim. Metsäsuunnitelman tulee perustua metsänomistajan asettamiin tavoitteisiin) ja lisäksi kartoitettiin metsänomistajan ja metsäammattilaisen suhdetta sekä erilaisten vuorovaikutustapojen mielekkyyttä. Tutkimuksessa tiedusteltiin myös vastaajien suhtautumista metsävaratietoon ja sen käyttömahdollisuuksiin (esim. Metsävaratiedon tulee olla tasapuolisesti kaikkien toimijoiden saatavilla).
Lopuksi kysyttiin muutoksista toimenkuvassa kolmen vuoden ajalta sekä toiveita siitä miten metsäsuunnittelun tulisi kehittyä. Edelleen tiedusteltiin työmotivaatiosta sekä uusien työkalujen ja -välineiden avusta työssä. Vastaajat saivat myös kertoa ideaalisista työvälineistä ja -menetelmistä erityisesti liittyen laserkeilaukseen.
Taustamuuttujina ovat sukupuoli, ikä, ammattiasema, koulutushistoria ja nykyisen työsuhteen kesto.
Asiasanat
METSO-ohjelma; luonnon monimuotoisuus; metsiensuojelu; metsäneuvonta; metsänhoito; metsänkäsittely; metsänomistus; metsäpalvelut; metsätalous; yksityismetsät
Tieteenala/Aihealue
- Maatalous- ja metsätieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Maa- ja metsätalous, kalastus, maaseutuelinkeinot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Ympäristönsuojelu ja ympäristöongelmat (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).
Kerääjät
- Suomen ympäristökeskus
- Luonnonvarakeskus
- Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto
Ajallinen kattavuus
2015
Aineistonkeruun ajankohta
2014-11 – 2015-01
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomenkieliset metsänhoitoyhdistysten metsäneuvojat ja metsäsuunnittelijat, sekä OTSO Metsäpalveluiden metsäsuunnittelijat valtakunnallisesti
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Kokonaisaineisto
Kysely metsäammattilaisille lähetettiin linkkinä sähköpostissa 706 metsänhoitoyhdistysten ja 100 OTSO Metsäpalveluiden toimihenkilölle. Kysely lähetettiin kaikkiin suomenkielisiin metsänhoitoyhdistyksiin metsäsuunnittelijoille, metsäneuvojille, metsäasiantuntijoille, metsänhoitoesimiehille, energiapuuneuvojille, korjuu- ja metsänparannusesimiehille, suunnittelupäälliköille ja -esimiehille, kenttäpäälliköille tai -esimiehille, aluevastaaville tai -asiantuntijoille. Pienissä metsänhoitoyhdistyksissä, joissa toiminnanjohtaja on ainoa toimihenkilö, kysely lähetettiin toiminnanjohtajalle tai metsänhoitoyhdistyksen yleiseen sähköpostiosoitteeseen.
OTSO Metsäpalveluissa kysely lähetettiin kaikille yhteystiedoissa metsäsuunnittelijan nimikkeellä olevilla asiantuntijoille. Kyselystä lähetettiin vastausajan jälkeen vastaamattomille kaksi muistutusviestiä, joissa oli linkki kyselyyn. Vastaajien sähköpostiosoitteet saatiin metsänhoitoyhdistysten osalta Metsänomistajien liitoilta ja OTSO Metsäpalveluilta ne koottiin yhteystietohausta.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
31,3
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistossa on kaksi kyselylomaketta. Muuttujien nimeämisessä on käytetty MHY-lomakkeen (quF3158_1_fin) kysymyksiä. Aineistosta on tunnisteellisuussyistä pudotettu pois avomuuttujat q4_11_1, bv5_1, bv6_1 ja bv7_7_1.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Pynnönen, Sari (Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK)) & Kurttila, Mikko (Metsäntutkimuslaitos) & Hujala, Teppo (Metsäntutkimuslaitos) & Primmer, Eeva (Suomen ympäristökeskus (SYKE)) & Mäki-Hakola, Marko (Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK)) & Järvinen, Vesa (Helsingin yliopisto): Metsäammattilaisten kokemukset ja näkemykset metsien vapaaehtoisesta suojelusta ja metsäsuunnittelusta 2014 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2019-01-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3158
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Hujala, Teppo & Pynnönen, Sari & Kurttila, Mikko & Arponen, Anni & Kasurinen, Sanna & Tähtinen, Sanna & Primmer, Eeva & Paloniemi, Riikka (2016) Metsien monimuotoisuuden suojelu ja metsien käsittelyjä monipuolistavien neuvontapalveluiden kehittäminen: Maanomistajien ja metsäammattilaisten näkemyksiä. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimuksia 69/2016
Järvinen, Vesa (2015) Keilaten vai kävellen? Metsäammattilaisten näkemyksiä laserkeilausperusteisen metsävaratiedon luotettavuudesta ja toimivuudesta metsäsuunnittelussa. Helsinki: Helsingin yliopisto. Maatalous-metsätieteellinen pro gradu -tutkielma.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.