FSD3160 Tutkimuksen laajempi vaikuttavuus yhteiskunnassa 2016
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Tutkimuksen laajempi vaikuttavuus yhteiskunnassa 2016
Aineistonumero
FSD3160
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3160https://doi.org/10.60686/t-fsd3160
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Huutoniemi, Katri (Suomen Akatemia. Suunnittelu ja johdon tuki -yksikkö)
- Mälkki, Anssi (Suomen Akatemia. Suunnittelu ja johdon tuki -yksikkö)
- Törnroos, Johanna (Suomen Akatemia. Suunnittelu ja johdon tuki -yksikkö)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksella kerättiin tietoa tutkimuksen vuorovaikutuksesta, vaikutuksista ja vaikuttavuudesta tiedeyhteisön ulkopuolella. Vaikutuksia selvitettiin neljällä tieteenalalla: (1) ekologia, evoluutiobiologia ja ekofysiologia, (2) historiatieteet, (3) materiaalitiede ja -tekniikka, (4) lääketieteellinen tekniikka ja terveysteknologiat.
Aluksi kartoitettiin tutkimuksen yhteiskunnallisia lähtökohtia, kuten tutkimuksen pääasiallista suorituspaikkaa, tutkimuksen tavoitteita ja päämääriä sekä rahoittajatahoja. Seuraavat kysymykset käsittelivät vaikuttamisen kanavia: kysyttiin miten tutkimuksen tuottama uusi tieto, teknologia, osaaminen tai ymmärrys välittyy tiedeyhteisön ulkopuolelle.
Tämän jälkeen kysyttiin minkälaisten sidosryhmien, organisaatioiden tai toimijoiden kanssa tutkimus on ollut vuorovaikutuksessa sekä millaisessa roolissa nämä toimijat ovat olleet suhteessa tutkimukseen. Haluttiin myös tietää, missä tutkimuksen potentiaaliset vaikutukset ilmenevät.
Taustamuuttujia ovat vastaajan väittelyn jälkeinen kokemus tutkimustyöstä, tieteenala sekä vastaajan rooli tutkimuskentällä.
Asiasanat
rahoitus; sidosryhmät; tiede; tieteenalat; tutkijat; tutkimus; vaikuttavuus; vuorovaikutus; yhteiskunta
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Suomen Akatemia
Ajallinen kattavuus
2016
Aineistonkeruun ajankohta
2016-01-26 – 2016-02-10
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Kyselyn kohteena olivat neljällä tieteenalalla, (1) ekologia, evoluutiobiologia ja ekofysiologia, (2) historiatieteet, (3) materiaalitiede ja -tekniikka, (4) lääketieteellinen tekniikka ja terveysteknologiat, toimivat tutkijat Suomessa.
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Kokonaisaineisto
Otos on valittu hyödyntämällä Suomen Akatemian hakemustietoja sekä Akatemian tiedeasiantuntijoita ja heidän verkostojaan. Akatemian hakemustietokannasta kyselyyn poimittiin viimeisen viiden vuoden aikana Akatemialta rahaa hakeneet (myös kielteisen rahoituspäätöksen saaneet) tutkijat neljältä tieteenalalta: (1) ekologia, evoluutiobiologia ja ekofysiologia, (2) historiatieteet, (3) materiaalitiede ja -tekniikka, (4) lääketieteellinen tekniikka ja terveysteknologiat. Kyselykutsu lähetettiin 1587 tutkijalle, vastauksia saatiin 584. Lopullisesta aineistosta poistettiin 94 vastausta henkilöiltä, jotka eivät edustaneet mitään neljästä tarkasteluun valitusta tieteenalasta tai eivät toimineet enää tutkimustehtävissä. Lopullinen data sisältää 490 vastaajan vastaukset.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
36,7
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Katso myös
FSD3159 Tohtorintutkinnon suorittaneiden rooli yhteiskunnassa 2016
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kaikki avomuuttujat tunnistettavuusriskin vuoksi. Lisäksi on jätetty pois kysymys 19, koska sillä ei ole merkitystä jatkotutkimuksen kannalta.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Huutoniemi, Katri (Suomen Akatemia) & Mälkki, Anssi (Suomen Akatemia) & Törnroos, Johanna (Suomen Akatemia): Tutkimuksen laajempi vaikuttavuus yhteiskunnassa 2016 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2017-06-15). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3160
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Tieteen tila 2016. Kysely tutkimuksen laajemmasta vaikuttavuudesta yhteiskunnassa. Helsinki: Suomen Akatemia, 2017. www.aka.fi/tieteentila [viitattu 16.6.2017].
Julkaisut aineistosta
Tieteen tila 2016. Kysely tutkimuksen laajemmasta vaikuttavuudesta yhteiskunnassa. Helsinki: Suomen Akatemia, 2017. http://www.aka.fi/globalassets/30tiedepoliittinen-toiminta/tieteentila/tt_tutkimuksen_laajempi_vaikuttavuus110117.pdf [viitattu 20.6.2017].
State of Scientific Research in Finland 2016. Survey on the Broader Impacts of Research in Society. Helsinki: Suomen Akatemia, 2017. http://www.aka.fi/globalassets/30tiedepoliittinen-toiminta/tieteentila/tt_tutkimuksen_laajempi_vaikuttavuus110117_en.pdf [cited 20.6.2017].
Kolu, Timo (2017). Ekologisen tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus [verkkodokumentti]. Helsinki: Suomen Akatemia. http://www.aka.fi/globalassets/42julkaisut/ekologisen_tutkimuksen_vaikuttavuus2017.pdf [viitattu 3.11.2017].
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.