FSD3170 Suomi 2004: kulutus ja elämäntapa uuden vuosituhannen vaihteessa

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Suomi 2004: kulutus ja elämäntapa uuden vuosituhannen vaihteessa

Aineistonumero

FSD3170

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3170

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Erola, Jani (Turun kauppakorkeakoulu)
  • Räsänen, Pekka (Turun yliopisto)
  • Toivonen, Timo (Turun kauppakorkeakoulu)

Muut tekijät

  • Aineistonkeruusta, käsittelystä ja tallentamisesta vastasivat kauppatieteiden ylioppilaat Laura Halenius ja Veera Vasunta sekä valtiotieteiden ylioppilas Teemu Haapanen. Kyselyn suunnitteluun osallistui hankkeen alkuaikoina myös dosentti Terhi-Anna Wilska.

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten elämäntapoja ja kulutustottumuksia kysymyksin nykyhetkestä sekä viiden vuoden takaisesta tilanteesta, että myös tulevaisuuden odotuksista. Vastaajien kulutusta ja elämäntapaa tiedusteltiin suhteessa 'keskiarvokuluttajaan' sekä kysyttiin kulutukseen liittyviä asenteita.

Aluksi vastaajilta tiedusteltiin omaa sekä puolison koulutusta, ammattia, toimeentuloa sekä arkipäivien tavallista viettotapaa. Lisäksi elämäntilannetta pyydettiin arvioimaan (esim. ammatillinen ja sosiaalinen asema) sekä myös kulutuksen painottumista kysyttiin lukuisin eri kulutustuottein. Vastaajia pyydettiin arvioimaan myös ajan puutteen vaikutusta niin kulutukseen kuin palkka- tai kotitaloustyön laatuun. Vastaajilta tiedusteltiin, mitkä asiat ja kulutushyödykkeet he kokevat välttämättömiksi sekä mitä he tekisivät enemmän, jos heillä olisi siihen varaa. Vastaajien kulutukseen ja elämäntapaan liittyviä asenteita kysyttiin myös väitelausein kuten "Käyn paljon ulkona syömässä'.

Vastaajien toimintaa arkielämässä kysyttiin pyytämällä arvioimaan omaa toimintaa sekä asenteita erilaisissa kuvitteellisissa tilanteissa, jotka liittyivät esimerkiksi perheeseen tai työhön. Lisäksi vastaajien yhteenkuuluvuuden tunnetta kysyttiin suhteessa erilaisiin yhteisöihin (esim. asuinyhteisö). Myös vastaajien käsitystä omasta sukupolvesta sekä poliittisia ideologioita tiedusteltiin.

Myös vastaajien riski-, epävarmuuden sekä turvallisuuden kokemuksia tiedusteltiin. Vastaajia pyydettiin arvioimaan muun muassa rakkauden, aineellisen hyvinvoinnin sekä taloudellisen tasa-arvon tärkeyttä omassa elämässä. Tämän lisäksi kysyttiin kokemuksia esimerkiksi oman asuinympäristön tai kansainvälistymisen aiheuttamasta turvallisuuden tai vaihtoehtoisesti turvattomuuden tunteesta. Myös erilaisia riskitekijöitä kyseltiin niin suhteessa omaan elämään, kuin myös yhteiskuntaan (esim. terrorismi, työttömyys). Lisäksi kysyttiin vastaajien omia, sekä kotitalouden tuloja, menoja, säästöjä ja lainoja.

Taustatietoina olivat muun muassa sukupuoli, syntymävuosi, asumismuoto- sekä alue, perhetilanne, kotitalouden koko sekä lasten määrä.

Asiasanat

arki; elintaso; elämäntapa; hyvinvointi; ideologiat; kulutustottumukset; riskitekijät; sosioekonominen asema; turvallisuus; varallisuus; velkaantuminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Kulutus ja elämäntapa Suomessa

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Turun kauppakorkeakoulu. Taloussosiologian oppiaine
  • Turun yliopisto. Sosiologian laitos

Ajallinen kattavuus

2004

Aineistonkeruun ajankohta

2004-08-16 – 2004-11-03

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

18 - 75-vuotiaat suomenkieliset Suomessa asuvat

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

6000 henkilön otos poimittiin väestörekisteristä, joka saatiin Turun maistraatista. Saavutettu vastaajien määrä oli lopulta 3627.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

61,8

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

275 muuttujaa ja 3574 havaintoa.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tutkijat ovat käyttäneet datassa painomuuttujaa, joka korjaa ikä- ja sukupuolijakauman edustavuutta. FSD:lle toimitetussa datassa painomuuttujaa ei kuitenkaan ole.

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu muuttujat vuosi, v00pvm & LOMAKE, koska niitä ei tarvita lopullisessa versiossa. Myös postinumero -muuttuja on poistettu. Aineistosta pudotettu myös avokysymyksiä sisältävät muuttujat v13, v19, v23 ja v24 (oma, puolison, isän ja äidin ammatit) ja jätetty tilalle v13isco, v19isco, v23isco ja v24isco eli ammatit Ammattiluokitus 2010 / ISCO-08 mukaisesti luokiteltuna.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Erola, Jani (Turun kauppakorkeakoulu) & Räsänen, Pekka (Turun yliopisto) & Toivonen, Timo (Turun kauppakorkeakoulu): Suomi 2004: kulutus ja elämäntapa uuden vuosituhannen vaihteessa [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2017-06-07). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3170

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Erola, Jani & Räsänen, Pekka & Halenius, Laura & Vasunta, Veera & Haapanen, Teemu (2005). Aineistonkeruu ja tutkimusseloste sekä yhteiskunnan ja kulutuksen muutos 1999-2004. Tampere: Esa Print Tampere. Sarja Keskustelua ja raportteja: 5:2005.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Sarpila, Outi & Räsänen, Pekka & Erola, Jani & Kekki, Joonas & Pitkänen, Karoliina (2010). Suomi 2009. Tutkimusseloste ja aineistojen 1999-2009 vertailua. Working Papers in Economic Sociology. Turku: Turun yliopisto.

Sarpila, Outi (2007). Viideltä saunaan ja kuudelta kuorintaan? Miesten ulkonäöstä huolehtiminen ja ulkonäköön kuluttaminen 2000-luvun Suomessa. Turku: Turun kauppakorkeakoulu. Taloussosiologian pro gradu -tutkielma.

Mustonen, Pekka & Honkanen, Antti (2005). Tourism consumption - modern structures and postmodern lifestyle. In: Lifestyles and Social Change. Essays in Economic Sociology (eds. Terhi-Anna Wilska & Leena Haanpää). Turku: Turku School of Economics and Business Administration. Turku School of Economics and Business Administration Publications: Discussion and Working Papers 11:2005.

Purhonen, Semi & Gronow, Jukka & Rahkonen, Keijo (2009). Social differentiation of musical and literary taste patterns in Finland. Research on Finnish Society 2, 39-49.

Purhonen, Semi & Gronow, Jukka & Rahkonen, Keijo (2010). Nordic democracy of taste? Cultural omnivorousness in musical and literary taste preferences in Finland. Poetics: Journal of Empirical Research on Culture, the Media and the Arts 38(3), 266-298.

Erola, Jani & Räsänen, Pekka & Halenius, Laura & Vasunta, Veera & Haapanen, Teemu (2005). Aineistonkeruu ja tutkimusseloste sekä yhteiskunnan ja kulutuksen muutos 1999-2004. Tampere: Esa Print Tampere. Sarja Keskustelua ja raportteja: 5:2005.

Koivula, Aki & Räsänen, Pekka & Sarpila, Outi (2015). WORKING PAPERS IN ECONOMIC SOCIOLOGY: Suomi 2014 - kulutus ja elämäntapa: Tutkimusseloste ja aineistojen 1999-2014 vertailua. Turun yliopisto, sosiaalitieteiden laitos: Turku 2015.

Aro, Riikka & Wilska, Terhi-Anna (2014) Standard of living, consumption norms, and perceived necessities. International Journal of Sociology and Social Policy, 34(9), 710-728.

Erola, Jani & Räsänen, Pekka & Halenius, Laura & Vasunta, Veera & Haapanen, Teemu (2005) Aineistonkeruu ja tutkimusseloste sekä yhteiskunnan ja kulutuksen muutos 1999-2004. Tampere: Esa Print Tampere. Sarja Keskustelua ja raportteja 5:2005.

Halenius, Laura (2008) Taloudelliset riskit suomalaisten arjessa. Talouteen liittyvät riskikokemukset ja niissä tapahtunut muutos vuosien 1999 ja 2004 välillä. Taloussosiologian Pro gradu -tutkielma. Turun kauppakorkeakoulu, Turku.

Kujanen, Hanna-Mari (2012) Korkeampi kulutus, vihreämpi kuluttaja? Taloussosiologian Pro gradu -tutkielma. Sosiaalitieteiden laitos. Turun yliopisto.

Kuoppamäki, Sanna-Mari & Wilska, Terhi-Anna & Taipale, Sakari (2017) Ageing and consumption in Finland: The effect of age and life course stage on ecological, economical and self-indulgent consumption among late middle-agers and young adults between 1999 and 2004. International Journal of Consumer Studies, 41(5), 457-464.

Räsänen, Pekka (2008) The aftermath of the ICT revolution? Media and communication technology preferences in Finland in 1999 and 2004. New Media Society 10(2), 225-245.

Räsänen, Pekka (2006) SUomi riskiyhteiskuntana 1999-2004. Futura 25:2, 5-16.

Räsänen, Pekka (2007) Miten porno ja väkivaltaviihde koetaan yhteiskunnallisina riskeinä Suomessa? Naistutkimus - Kvinnoforskning 20:3, 34-48.

Annunen, Janne (2009) Suomalaisen nykykuluttajan profiili ja vähittäiskaupan rakennemuutos. Taloussosiologian pro gradu -tutkielma, Turun kauppakorkeakoulu, Turku.

Koivula, Aki & Räsänen, Pekka & Sarpila, Outi (2014) Suomi 2014 - kulutus ja elämäntapa: Tutkimusseloste ja aineistojen 1999-2014 vertailua. Working papers in economic sociology. Turun yliopisto, Sosiaalitieteiden laitos.

Kujanen, Hanna & Räsänen, Pekka & Sarpila, Outi (2014) Korkeampi koulutus, vihreämpi kuluttaja? Ympäristövastuullisen kulutuksen tunnuspiirteet 1990-luvun lopulta 2010-luvun kynnykselle. Kulutustutkimus.Nyt 8:1, 4-22.

Kujanen, Hanna-Mari & Räsänen, Pekka & Sarpila, Outi (2013) Ovatko korkeasti koulutetut vihreämpiä kuluttajia? In Tiila Juuti, Pekka Räsänen & Outi Sarpila (toim.) Studies of Well-being and Lifestyle in Contemporary Finland. Working Papers in Economic Sociology (V). University of Turku, 107-129.

Nyrhinen, Jussi & Wilska, Terhi-Anna & Leppälä, Minna (2011) Tulevaisuuden kuluttaja: Erika 2020 -hankkeen aineistonkuvaus ja tutkimusraportti. Working paper, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu.

Räsänen, Pekka (2008) Ammatilliseen asemaan ja työmarkkinavalmiuksiin liittyvät kokemukset. Tiedepolitiikka 42:2, 49-59.

Räsänen, Pekka (2010) Suomalaisten hyvinvointikokemukset 2004-2009. Teoksessa Heikki Ervasti, Susan Kuivalainen & Leo Nyqvist (toim.) Köyhyys, tulonjako ja eriarvoisuus. TCWR tutkimuksia nro 2. Turun yliopisto, 1-16.

Räsänen, Pekka (2005) Tieto- ja viihdekulutuksen muotoutuminen eri väestöryhmissä. Sosiologia 42:1, 19-34.

Räsänen, Pekka (2006) The Consumption Disparities in Information Society: Comparing the Traditional and Digital Divides in Finland. International Journal of Sociology and Social Policy 25:1-2, 48-62.

Wilska, Terhi-Anna & Kuoppamäki, Sanna-Mari (2017) Necessities to all? Teoksessa Sakari Taipale, Terhi-Anna Wilska & Chris Gilleard (toim.) Digital Technologies and Generational Identity: ICT Usage Across Life Course. Routledge, NY.

Sutinen, Sini (2019). Yhteiskuntaluokka ja kulutus. Suomalaisten eettinen kuluttaminen 1999-2014. Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatutkimuksen kandidaatintutkielma.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.