FSD3263 Lastenohjaajaopiskelijoiden ammatillinen identiteetti ja uskonnollisuus 2017

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

  • Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja

Aineiston nimi

Lastenohjaajaopiskelijoiden ammatillinen identiteetti ja uskonnollisuus 2017

Aineistonumero

FSD3263

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3263
https://doi.org/10.60686/t-fsd3263

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Kirkon tutkimuskeskus
  • Pohjola, Kirsi (Helsingin yliopisto. Teologian tiedekunta)

Sisällön kuvaus

Kyselyssä kartoitettiin kristillisten opistojen lastenohjaajaopiskelijoiden ammatillista motivaatiota, identiteettiä ja uskonnollisuutta. Kysely on kolmas seurantatutkimuksessa, jossa tutkittiin vuonna 2014 lapsi- ja perhetyön perustutkinnon aloittaneita opiskelijoita opintojen edetessä. Tietoarkistoon on arkistoitu myös seurantatutkimuksen ensimmäinen (FSD3252) ja toinen kysely (FSD3262). Seurantatutkimus on osa Kirkon koulutuskeskuksen Kasvu kirkon työntekijäksi -hanketta ja sitä ovat rahoittaneet Kirkon koulutuskeskus ja Kirkon tutkimuskeskus.

Aluksi kyselyssä selvitettiin opiskelijoiden kiinnostusta alalle. Kysyttiin, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet haluun opiskella valittua alaa ja pyydettiin arvioimaan erilaisia väittämiä seurakunnan työhön hakeutumisen näkökulmasta. Seuraavaksi oltiin kiinostuneita opiskelijoiden kokemasta yhteisöllisyydestä ja hyvinvoinnista kysymällä muun muassa vapaaehtoistyöhön osallistumisesta. Tämän jälkeen kyselyssä selvitettiin vastaajien uskonnollisuutta ja hengellisyyttä kysymällä kirkkoon kuulumisesta, vastaajien käsityksistä omasta uskonnosta ja miten oma uskonnollisuus vastaa kristinuskoa. Lisäksi oltiin kiinnostuneita siitä, miten uskonnollisuus ja uskonto näkyy vastaajien arjessa. Lopuksi opiskelijoita pyydettiin arvioimaan osaamistaan monissa erilaisissa opintoihin ja työelämään liittyvissä asioissa kuten lasten ja perheen kohtaamisessa ja uskontokasvatuksessa. Tämän jälkeen opiskelijoita pyydettiin merkitsemään samasta osaamisalueiden listasta ne alueet, joilla osaaminen oli vahvistunut eniten opintojen aikana.

Taustamuuttujia ovat oppilaitos ja se, suorittaako tutkintoa opetussuunnitelmaperusteisena vai näyttötutkintona.

Asiasanat

ammatillinen kehitys; ammatillinen koulutus; ammatti-identiteetti; hengellisyys; identiteetti; kirkko (instituutio); koulutus; kristinusko; lastenohjaajat; motivaatio; opiskelumotivaatio; osaaminen; seurakunnat; uskonnollinen käyttäytyminen; uskonnollisuus

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Kirkon tutkimuskeskus

Ajallinen kattavuus

2017

Aineistonkeruun ajankohta

2016-11 – 2017-03

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Vuonna 2014 lapsi- ja perhetyön perustutkinnon opiskelun aloittaneet opiskelijat

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Linkki kyselyyn lähetettiin kaikkiin kristillisiin oppilaitoksiin (N=12), jotka järjestivät vuosina 2014-2016 lapsi- ja perhetyön perustutkintoa. Opiskelijat vastasivat kyselyyn lähiopetuksen yhteydessä. Oppilaitoksiin liittyy seuraavia organisaatio- ja nimenmuutoksia, jotka astuivat voimaan seurantatutkimusten aikana: Lahden diakoniasäätiö (Lahden diakonian instituutti), Oulun diakonissalaitoksen säätiö (Oulun diakoniaopisto ja sen Ylitornion toimipiste) ja Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö (Helsingin Diakoniaopisto) lakkautettiin ja toiminnot siirtyivät 1.1.2017 alkaen Suomen Diakoniaopisto Oy:lle (Suomen Diakoniaopisto). Seuraavat koulutuslaitokset yhdistyivät vuosien 2015-2017 alusta Kirkkopalvelut ry:hyn (Seurakuntaopisto): Koulutuskeskus Agricola (1.1.2015 alkaen), Jaakkiman kristillinen opisto (1.1.2016 alkaen), Lapuan kristillisen opiston kannatusyhdistys ry (Lapuan kristillinen opisto) ja Österbottens Svenska Kristliga Folkhögskolesällskap r.f. (Kristliga folkhögskolan i Nykarleby) (1.1.2017 alkaen).

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

N. 9,5

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD3252 Lastenohjaajaopiskelijoiden ammatillinen identiteetti ja uskonnollisuus 2014

FSD3262 Lastenohjaajaopiskelijoiden ammatillinen identiteetti ja uskonnollisuus 2016

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on tunnisteellisuussyistä poistettu alkuperäinen vastauskoodi ja muu, mikä -avovastaukset q9_1 ja q6_7_1. Lisäksi kirkkomuuttujassa q9 ortodoksiseen kirkkoon kuuluminen on luokiteltu luokkaan "Kuulun muuhun kirkkoon tai yhdyskuntaan". Aineistoon jätetyt avovastaukset on käyty läpi ja niistä on tarvittaessa poistettu tunnisteellista sisältöä. Tietoarkiston merkinnät on tehty [hakasulkein].

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kirkon tutkimuskeskus & Pohjola, Kirsi (Helsingin yliopisto): Lastenohjaajaopiskelijoiden ammatillinen identiteetti ja uskonnollisuus 2017 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2019-07-31). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3263

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Pohjola, Kirsi (2018) Matkalla kirkon lastenohjaajaksi. Kirkon tutkimuskeskuksen verkkojulkaisuja 54. Tampere: Kirkon tutkimuskeskus.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.