FSD3278 Työttömät ja osallisuus 2016-2017
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Työttömät ja osallisuus 2016-2017
Aineistonumero
FSD3278
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3278https://doi.org/10.60686/t-fsd3278
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Isola, Anna-Maria (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
- Vaara, Mariitta (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
Sisällön kuvaus
Aineisto sisältää kymmenen fokusryhmähaastattelua, joissa on haastateltu THL:n Sokra-hankkeen koordinoimiin ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittamiin toimintalinja 5:n hankkeisiin osallistuneita työelämän ulkopuolella olevia henkilöitä sekä ohjaajia. Hankkeiden tavoitteena oli lisätä syrjäytymisvaarassa olevien ihmisten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä torjua köyhyyttä ja parantaa osallistujien työkykyä. Kuhunkin ryhmähaastatteluun osallistui 3-10 henkilöä, joista osa oli ohjaajia. Haastattelut jaettiin pääsääntöisesti yli 40-vuotiaiden ja alle 40-vuotiaiden ryhmiin. Osa haastateltavista oli ollut jo pitkään työelämän ulkopuolella.
Haastatteluissa keskusteltiin osallistujien tulevaisuudennäkymistä, hyvistä kokemuksista sekä heidän kokemuksistaan siitä, pystyvätkö he vaikuttamaan oman elämänsä kulkuun tai yhteisiin asioihin. Haastateltavilta kysyttiin myös, minkälaisen tekemisen he kokevat merkitykselliseksi, millaista toimintaa he haluaisivat lisää ja miten he ovat päätyneet mukaan hankkeen toimintaan. Haastateltavat kertoivat omista onnistumisen kokemuksistaan ja siitä, keneltä he saavat myönteistä palautetta. Osallistujat kertoivat myös itselleen tärkeistä yhteisöistä ja siitä, kokevatko he kuuluvansa mihinkään ryhmään. Lisäksi haastateltavilta kysyttiin vielä, millaista apua he kokevat tarvitsevansa ja saavatko he sitä.
Aineiston taustatietoina ovat päivämäärä, paikka, haastateltavien sukupuoli sekä ikä. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.
Asiasanat
elämänhallinta; kuntoutuspalvelut; köyhyys; luottamus; mielekkyys; osallisuus; työkyky; työpajat; työttömyys; yhteisöllisyys
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Tasa-arvo, eriarvoisuus ja syrjäytyminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Työttömyys ja työttömät (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Isola, Anna-Maria (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
- Vaara, Mariitta (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
Ajallinen kattavuus
2016 – 2017
Aineistonkeruun ajankohta
2016-05-03 – 2017-03-01
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Henkilö
Tapahtuma/prosessi/toiminta
Perusjoukko/otos
Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittamiin toimintalinja 5:n hankkeisiin osallistuneet, täysi-ikäiset, työvoiman ulkopuolella olevat henkilöt
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Kaikkia ESR-hankkeen toimintalinja 5:n hanketyöntekijöitä tiedotettiin fokusryhmähaastatteluista erillisellä tiedotteella, ensimmäistä viittä hanketta alkuvuonna 2016 ja seuraavaa viittä hanketta loppuvuonna 2016. Tiedotteessa esiteltiin tutkimuksen kulku ja pyydettiin hanketyöntekijöitä kartoittamaan osallistujien halukkuutta osallistua tutkimukseen. Yhteensä tavoitettiin 14 hanketta, joista 10 osoitti kiinnostuksensa aineistonkeruuseen. Toteutuneet kymmenen haastattelua määräytyivät haastattelusta kiinnostuneiden mukaan.
Aineistonkeruun tekniikka
Kasvokkainen haastattelu
Keruuväline tai –ohje
Haastatteluteemat tai haastattelurunko
Aineiston määrä
10 txt-tiedostoa, arvioitu sivumäärä n. 290. Lisäksi txt-tiedostoista tuotetut html-tiedostot.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Tutkija on anonymisoinut aineiston Tietoarkiston ohjeiden mukaisesti. Aineistosta on poistettu haastateltavien ja kolmansien osapuolten nimet, paikannimet sekä organisaationimet. Tietoarkistossa anonymisointi tarkistettiin ja tarkennettiin kahdessa kohdassa. Tutkijan anonymisoimat kohdat on merkitty aineistoon hakasulkein ja Tietoarkiston tuplahakasulkein.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Isola, Anna-Maria (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) & Vaara, Mariitta (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos): Työttömät ja osallisuus 2016-2017 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2019-05-03). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3278
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Rautio, Annariina (2021) Arkipäivän kokemuksia työttömyydestä. Yhteiskuntatutkimuksen pro gradu -tutkielma, Tampereen yliopisto.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.