FSD3329 Tutkijoiden lukemisen käytännöt 2016
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Tekijät
- Tenopir, Carol (University of Tennessee)
- Talja, Sanna (Tampereen yliopisto. Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median TRIM-tutkimuskeskus)
- Late, Elina (Tampereen yliopisto. Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median TRIM-tutkimuskeskus)
- Christian, Lisa (University of Tennessee)
Asiasanat
julkaisut, lukutottumukset, sosiaalinen media, tiedelehdet, tiedonhaku, tiedonhankinta, tieteenalat, tutkijat, tutkimustyö
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa selvitettiin, miten tutkijat käyttävät erilaisia painettuja ja sähköisiä julkaisuja, kuten tieteellisiä lehtiä, artikkeleita, kirjoja, raportteja ja sosiaalista mediaa työssään. Tutkimus on osa yhdysvaltalaisten Carol Tenopirin ja Donald W. Kingin vuonna 1977 aloittamaa kyselytutkimusten sarjaa, jolla on seurattu tutkijoiden lukemisen käytäntöjä ja niissä tapahtuvia muutoksia eri tieteenaloilla ja eri maissa. Suomessa on kerätty aineistoa myös vuonna 2006, mutta sitä ei ole tallennettu Tietoarkistoon. Vuoden 2016 tutkimushanke toteutettiin osin Suomen Kulttuurirahaston apurahalla.
Kyselyssä kartoitettiin tutkijoiden yleisiä lukemiskäytäntöjä sekä tieteellisen artikkelin ja muiden julkaisutyyppien julkaisemista ja lukemista. Kysyttiin myös, miten tutkijat hakevat, hankkivat, viittaavat ja julkaisevat tieteellistä tietoa. Lisäksi tiedusteltiin, kuinka paljon aikaa vastaajat käyttivät artikkelien lukemiseen, kuinka tuoreita ja minkä kielisiä julkaisut olivat sekä kuinka hyödyllisiä ne olivat työn kannalta.
Sosiaalisen median merkitystä vastaajien työssä kartoitettiin kysymällä, kuinka tärkeitä eri palvelut ja välineet, kuten blogit, pilvipalvelut, akateemiset verkkoyhteisöt ja viitteidenhallintaohjelmat ovat työssä. Kysyttiin myös, miten tärkeitä elektronisten julkaisujen ominaisuuksia ovat esim. yhteensopivuus ja luettavuus eri laitteilla, mahdollisuus jakaa ja globaali kielituki. Lopuksi tiedusteltiin, miten tutkijan tieteellisen kirjallisuuden lukeminen tai luetun jakaminen on muuttunut viime vuosina ja miten se muuttuu lähivuosina.
Taustamuuttujina olivat vastaajan tieteenala, ammattiasema, ikä ja työpaikan tyyppi.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.