FSD3329 Tutkijoiden lukemisen käytännöt 2016
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Tutkijoiden lukemisen käytännöt 2016
Aineistonumero
FSD3329
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3329https://doi.org/10.60686/t-fsd3329
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Tenopir, Carol (University of Tennessee)
- Talja, Sanna (Tampereen yliopisto. Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median TRIM-tutkimuskeskus)
- Late, Elina (Tampereen yliopisto. Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median TRIM-tutkimuskeskus)
- Christian, Lisa (University of Tennessee)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa selvitettiin, miten tutkijat käyttävät erilaisia painettuja ja sähköisiä julkaisuja, kuten tieteellisiä lehtiä, artikkeleita, kirjoja, raportteja ja sosiaalista mediaa työssään. Tutkimus on osa yhdysvaltalaisten Carol Tenopirin ja Donald W. Kingin vuonna 1977 aloittamaa kyselytutkimusten sarjaa, jolla on seurattu tutkijoiden lukemisen käytäntöjä ja niissä tapahtuvia muutoksia eri tieteenaloilla ja eri maissa. Suomessa on kerätty aineistoa myös vuonna 2006, mutta sitä ei ole tallennettu Tietoarkistoon. Vuoden 2016 tutkimushanke toteutettiin osin Suomen Kulttuurirahaston apurahalla.
Kyselyssä kartoitettiin tutkijoiden yleisiä lukemiskäytäntöjä sekä tieteellisen artikkelin ja muiden julkaisutyyppien julkaisemista ja lukemista. Kysyttiin myös, miten tutkijat hakevat, hankkivat, viittaavat ja julkaisevat tieteellistä tietoa. Lisäksi tiedusteltiin, kuinka paljon aikaa vastaajat käyttivät artikkelien lukemiseen, kuinka tuoreita ja minkä kielisiä julkaisut olivat sekä kuinka hyödyllisiä ne olivat työn kannalta.
Sosiaalisen median merkitystä vastaajien työssä kartoitettiin kysymällä, kuinka tärkeitä eri palvelut ja välineet, kuten blogit, pilvipalvelut, akateemiset verkkoyhteisöt ja viitteidenhallintaohjelmat ovat työssä. Kysyttiin myös, miten tärkeitä elektronisten julkaisujen ominaisuuksia ovat esim. yhteensopivuus ja luettavuus eri laitteilla, mahdollisuus jakaa ja globaali kielituki. Lopuksi tiedusteltiin, miten tutkijan tieteellisen kirjallisuuden lukeminen tai luetun jakaminen on muuttunut viime vuosina ja miten se muuttuu lähivuosina.
Taustamuuttujina olivat vastaajan tieteenala, ammattiasema, ikä ja työpaikan tyyppi.
Asiasanat
julkaisut; lukutottumukset; sosiaalinen media; tiedelehdet; tiedonhaku; tiedonhankinta; tieteenalat; tutkijat; tutkimustyö
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Joukkoviestimet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Tietoyhteiskunta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Tenopir, Carol (University of Tennessee)
- Talja, Sanna (Tampereen yliopisto. Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median TRIM-tutkimuskeskus)
- Late, Elina (Tampereen yliopisto. Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median TRIM-tutkimuskeskus)
- Christian, Lisa (University of Tennessee)
Ajallinen kattavuus
2016
Aineistonkeruun ajankohta
2016-10-10 – 2016-10-30
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomessa työskentelevät tutkijat
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Yliopisto- ja muita tutkimuskirjastoja pyydettiin levittämään kyselykutsua organisaatioissaan työskenteleville tutkijoille, väitöskirjan tekijöille ja muulle akateemiselle henkilökunnalle sähköpostilla ja intranetissä. Kaikki kirjastot eivät tätä kuitenkaan tehneet, joten ei tiedetä kuinka moni Suomessa työskentelevä tutkija sai kutsun sähköpostiinsa tai organisaationsa intranettiin. Lisäksi tekijät lähettivät tutkimuskutsuja noin 1000 tutkijalle.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on poistettu työpaikkaa ja ammattiasemaa käsittelevien muuttujien q3a ja q4a muu, mikä -avovastaukset tunnisteellisuussyistä. Samasta syystä on poistettu tarkka taustaorganisaatiotieto tiedekirjallisuuden lukemista ja jakamista tarkastelevasta avomuuttujasta q51. Tietoarkiston merkinnät on merkitty [hakasulkein].
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Tenopir, Carol (University of Tennessee) & Talja, Sanna (Tampereen yliopisto) & Late, Elina (Tampereen yliopisto) & Christian, Lisa (University of Tennessee): Tutkijoiden lukemisen käytännöt 2016 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2019-06-25). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3329
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Late, E., Kumpulainen, S., Talja, S., Christian, L., & Tenopir, C. (2018). Suomalaisten tutkijoiden sosiaalisen median käyttö: sosiaalisen median merkitys työssä, tiedonhankinnassa ja tieteellisen tiedon jakamisessa. Informaatiotutkimus, 37(4). https://doi.org/10.23978/inf.77416
Tenopir, C., Talja, S., Late, E., Christian, L. (2019). Benefits and Outcomes of Library Collections on Scholarly Reading in Finland. Libri vol 69 (2). https://doi.org/10.1515/libri-2018-0139
Julkaisut aineistosta
Late, E., Tenopir, C., Talja, S., & Christian, L. (2019). Reading practices in scholarly work: from articles and books to blogs. Journal of Documentation, 75(3), 478-499.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.